Scanomed - Nukleráis medicina központok

I-123/I-131 MIBG-szcintigráfia

A vizsgálat célja, hogy az Ön szervezetében feltételezett, úgynevezett neuroendokrin daganat elhelyezkedését, kiterjedését meghatározzák. Vénás injekcióval egy radioaktív jódot (I-123) tartalmazó, MIBG nevű anyagot juttatunk a vérébe, mely a keringéssel eljut az említett neuroendokrin daganat sejtjeihez és hozzájuk kötődik. 24 óra múlva egy speciális kamera segítségével felvételeket készítünk a teljes testről. Ez a kamera a szervezetben megkötődött radioaktivitást és ezen keresztül a daganat helyét és kiterjedését érzékeli. A vizsgálat 1-2 órát vesz igénybe a kiegészítő CT-felvételekkel együtt.

 

Előkészítés

Speciális diéta tartása nem szükséges.

 

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek szedése azonban zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki majd tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

Ha tudomása van arról, hogy bármely egyenes ági családtagjának (testvér, szülők, nagyszülők) volt vagy van neuroendokrin daganata (pajzsmirigy, mellékvese, karcinoid, stb.), kérjük, jelezze kezelőorvosának és az izotóp labor munkatársának.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés