Scanomed - Nukleráis medicina központok

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmtirigy túlműködést, a pajzsmirigyhormon fokozott termelődését (a hipertireózist) okozhatja a pajzsmirigy gyulladása, pajzsmirigy göb, túl sok jód bevitele, pajzsmirigyhormon-elválasztást serkentő hormon túltermelődése az agyalapi mirigyben, bizonyos speciális daganatok, túl sok pajzsmirigyhormon-bevitel (pl. az alulműködés kezelésekor) és még sok speciális betegség. Kiemelten kell beszélnünk a pajzsmirigy autoimmun betegségéről, a Graves-Basedow-kórról.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

  • struma (pajzsmirigy megnagyobbodás),
  • szapora szívműködés,
  • szemtünetek (előredülledő szem)

A betegek anyagcseréje felgyorsul, a szívük szaporábban ver, a vérnyomásuk megemelkedik, bőrük meleg, nedves tapintatú, a meleget nehezen tűrik. A hajhullás gyakori, a haj töredezik, vékony szálúvá válik. Ingerlékenyé válnak, hangulatingadozások jelentkezhetnek. Koncentrációs problémák, alvászavarok alakulhatnak ki.
A kór az emésztőrendszerre is kihat. A betegek étvágya rendkívül jó lesz, de mégis fogynak. A fogyás jelentős mértékű lehet. A belek fokozott mozgása miatt többször van széklet naponta, akár hasmenés is kialakulhat.

A pajzsmirigy szcintigráfia segít a pajzsmirigy megnagyobbodását és fokozott működését kimutatni, radiojód terápiával pedig mindezek hatásosan kezelhetőek.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Pajzsmirigy szcintigráfia (Tc-al)

TERÁPIÁS ELJÁRÁSOK:

I-131 jódterápia 550 MBq-ig

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés