Scanomed - Nukleráis medicina központok

Obstruktív légúti betegségek

Obstruktív légúti betegségek alatt a légutak szűkületét értjük. Az ilyen jellegű betegségekben a kilégzés nehezítetté válik, időtartama megnyúlik és a légzés során a tüdő felett sípoló-búgó hangot észlelünk. Gyakori a légszomj, mely súlyosabb formában nem csak terhelésre, de nyugalomban is jelentkezik, emellett gyakran kínzó köhögés, esetenként köpetürítés is jelentkezik.

 

COPD (Krónikus obstruktív tüdőbetegség)

A COPD hátterében a dohányzás, illetve a dohányzás által kiváltott krónikus hörghurut állhat. Jellemző az elhúzódó, éves szinten legalább három hónapig tartó –akár hosszabb időre is állandósuló - köhögés.
A COPD esetében a légúti szűkület gyógyszerekre alig reagál, általában nem visszafordítható.

 

Bronchus-szűkület

A hörgőszűkületet sokféle hatás válthatja ki, például allergiát kiváltó anyagok (allergének: pollen, állati szőrök, ételek, egyes nehézfémsók), irritáló gázok, erős fizikai megterhelés, hideg levegő belégzése, sűrű köd, légúti vírusfertőzések, gyomorsav visszaáramlás, bizonyos gyógyszerek (például: nem szteroid gyulladásgátlók), pszichés hatások. A kialakult hörgőszűkület vagy spontán, vagy gyógyszeres kezelésre oldódik, vagyis visszafordítható.

 

Tüdőfibrózis

A tüdőfibrózis tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság. A betegség során a vérben az oxigénszint csökken és súlyos esetben légzési elégtelenség alakulhat ki.

A tüdőfibrózis kialakulásához számos betegség vezethet. A tüdőben gyulladásos folyamat zajlik, melynek következtében a normál tüdőszövet helyét kötőszövet foglalja el. Ez a kötőszövet vaskos, heges, merev, ezért a tüdő elveszti tágulékonyságát. Normális esetben a gázcsere könnyen megvalósul, a levegővel telt léghólyagocskák és a szomszédos kis erek falán keresztül az oxigén és a széndioxid gyorsan és könnyen átjut. Fibrosis esetén az ér és a léghólyagocska fala közé a kötőszövet beékelődik, így a gázcsere jelentősen lelassul, nehézkessé válik. A vérben csökken az oxigénszint és előrehaladott esetben emelkedik a széndioxidszint, a beteg fulladni fog.

A légúti elzáródással, szűkülettel járó állapotok diagnosztikájára a dinamikus inhalációs tüdőszcintigráfia alkalmas.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Dinamikus inhalációs tüdőszcintigráfia

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés