Scanomed - Nukleráis medicina központok

Csontvelőgyulladás

Az akut csontvelőgyulladás a csont, és a csontvelő gennykeltő baktériumok által okozott megbetegedése. Kialakulásáért esetenként a szervezetben lévő más fertőzőforrásból - általában egy gennyes-gyulladt fogból, bőrgyulladásból, középfülgyulladásból - a véráram útján a csontba jutó kórokozók, az esetek csaknem 90 százalékában a staphylococcus aureus a felelős. Leggyakrabban a hosszú, csöves csontok (combcsont, lábszárcsont, felkarcsont, alkarcsont) érintettek. Máskor helyi hatásra, baleseti nyílt csonttörés után vagy csontműtétet követően is kialakulhat a csontvelőgyulladás.

Az akut csontvelőgyulladás többnyire gyermekekben fordul elő, 16 éves kor után ritkán alakul ki. Felnőttekben csak kivételes esetben, idősebb, legyengült immunrendszerű betegekben, vagy műtéti szövődményként alakul ki.

A gyulladás kiterjedése, súlyossága a szervezet védekezőképességétől függ. Erős immunrendszerű betegekben a folyamat lokalizált marad az érintett csontban. Ellenkező esetben a csont felszíne felé törve eléri a szomszédos lágyrészeket (izmok, inak), illetve a kórokozók a véráram útján eljutva más szerveket is megfertőzhetnek.

Csontvelőgyulladás esetén az érintett végtag fájdalmas, duzzadt, felette a bőr melegebb tapintatú, piros. A fájdalom nyugalomban is fennáll, lüktető jellegű. Érzékeny és duzzadt lehet a szomszédos ízület is. Emellett magas láz, elesettség tapasztalható.

3 fázisú csontszcintigráfia vizsgálattal, SPECT-CT vizsgálattal kiegészítve, a csonthoz jól kötődő radiofarmakon alkalmazásával a gyulladt terület könnyedén lokalizálható.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Csontszcintigráfia SPECT-CT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés