Scanomed - Nukleráis medicina központok

Cerebrovascularis betegségek

A cerebrovascularis betegségek, más néven agyi érbetegségek, stroke (agyembólia, agytrombózis, agyvérzés, agyérgörcs) többnyire hirtelen fellépő tünetek formájában jelentkeznek.

A háttérben általában valamilyen belgyógyászati betegség, például magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, szívbetegség, örökletes vagy szerzett trombózishajlam, vagy pedig a dohányzás állhat.

Az agyérkatasztrófa alapvetően kétféle lehet: agyvérzés vagy agyi infarktus, mely érelzáródás következtében alakul ki. Az agyi infarktus ötször gyakrabban fordul elő, gyakran megelőzik átmeneti (általában pár perces), múló idegrendszeri tünetekkel járó rosszullétek. Ilyenkor célzott kivizsgálással általában kideríthető az ok, és megelőzhető a maradandó tünetekkel járó szélütés.

 

A stroke hirtelen kialakuló tünetekkel jelentkezik (a teljesség igénye nélkül):

  • Féloldali vagy egy végtagot érintő zsibbadás vagy gyengeség, bénulás
  • Végtagügyetlenség, egyensúlyzavar, forgó szédülés, kettőslátás
  • Beszéd értés és kifejezés zavara
  • Féloldali vakság vagy látótérkiesés
  • Tudatzavar, eszméletvesztés, legsúlyosabb esetben kóma, keringés/légzésleállás

A stroke, vagy az azt előre jelző átmeneti idegrendszeri tünetek mindenképp sürgős intézeti kivizsgálást és ellátást igényelnek.

Krónikus cerebrovasculáris betegségben a funkcionális rezerv kapacitás becslése segíthet eldönteni az érsebészeti beavatkozás szükségességét.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Agy perfúziós SPECT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés