Scanomed - Nukleráis medicina központok

Rosszindulatú agyi daganatok

Az agyi tumorokhoz számos jó és rosszindulatú agydaganat tartozik. Kétharmaduk szerencsére jóindulatú, a rosszindulatú agydaganat sokkal ritkábban fordul elő. A rosszindulatú agydaganatok kezelési és túlélési esélyei nem csak a szövettani típustól, hanem a daganat elhelyezkedésétől is függnek. Az életfontosságú funkciókért felelős területek daganatainál, vagy ha a műtét súlyos idegi-pszichológiai következménnyel járna, a szövettanilag kevésbé rosszindulatú elváltozás is rossz túlélési eséllyel jár.

Sajnos a jobb indulatú, műthető daganatok esetén is gyakori az elváltozás visszatérése, és ekkor már általában rosszabb indulatú daganat jelenik meg, vagyis gyorsabban növekszik, és több tünetet okoz. Amennyiben az agydaganat jól műthető területen van, akkor idegsebészeti műtét az elsődleges ellátás, és ezt egészítheti ki a sugárterápia, valamint szükség esetén a gyógyszeres kezelés.

Nem műthető esetben, csak a két utóbbi lehetőség áll rendelkezésre. Vannak sugárkezelésre jól reagáló agydaganatok, amelyeknél műtét nélkül is van esély a tartós túlélésre.

Rosszindulatú agyi daganatok kezelését (műtét, sugárkezelés) követően az esetleges kiújulás kimutatásának érzékeny módja az agyi PET-CT vizsgálat.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Agyi PET-CT vizsgálat (metionin)

Agyi PET-CT vizsgálat (FDG) a biológiai viselkedés, agresszivitás megítélésére (grading)

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés