Scanomed - Nukleráis medicina központok

Lokális és regionális nyirokcsomó áttét emlőrák és melanoma esetén

Emlőrák és melanoma esetén az áttéteket az úgynevezett sentinel vagy őrszem nyirokcsomó segítségével határozzák meg úgy, hogy a tumor fölötti illetve a körüli bőr alá izotópot fecskendeznek, mely nyirokereken keresztül eljut az első, azaz az őrszem nyirokcsomóba, melyet a sebész eltávolít, és szövettani vizsgálatra küld.

A sentinel nyirokcsomó vizsgálata különösen emlőrák esetén fontos, mivel az őrszem nyirokcsomó tumorsejtektől való mentessége esetén általában nincs szükség az axilláris (hónalji) nyirokcsomók eltávolítására, így számos lehetséges műtét utáni nehézség és komplikáció, például a felső végtagi nyiroködéma, a mozgásbeszűkülés és érzészavar is megelőzhető.

A kitüntetett nyirokcsomó vizsgálatát a bőr esetenként igen szomorú prognózisú daganattípus, a melanoma malignumban esetében is alkalmazzák. Ha az őrszemben áttét mutatható ki, akkor a „hozzá tartozó” nyirokcsomók összességét el kell távolítani (blokkdisszekció), mivel az eredményből tumorsejtek jelenléte feltételezhető a környező nyirokcsomókban is. Ha az őrszem tiszta, az adott régió nyirokcsomói nagy valószínűséggel ebben az esetben is megkímélhetők.

Áttétes őrszem nyirokcsomó esetén, illetve távoli nyirokcsomó áttét kimutatására FDG PET-CT javasolt.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Nyirokcsomó, nyirokút szcintigráfia SPECT-CT

FDG PET-CT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés