Scanomed - Nukleráis medicina központok

Nyelőcsőrák

Nyelőcsőrák, vagy oesophagus carcinoma alatt az oesophagus (nyelőcső) rosszindulatú daganatát értjük. A betegségnek több változata is létezik, amelyek közül a laphámrák és az adenokarcinóma messze a leggyakoribb.

A laphámrák a nyelőcső felső részéből kiinduló elváltozás, míg az adenokarcinóma a gyomor-nyelőcső átmenetnél lévő mirigysejtekből kiinduló rosszindulatú sejtburjánzás. A nyelőcsőrákok vezető tünete a nyelési nehezítettség és a fájdalom. A betegséget rendszerint biopsziával igazolják.

Az apró és jól körülírt elváltozásokat sebészi beavatkozással kezelik, míg a nagyobb tumorok inoperábilisnek bizonyulnak, ennél fogva nem is gyógyíthatóak. Növekedésük azonban kemo illetve sugárterápiával korlátozható. Egyes esetekben az előbb említett beavatkozásoknak köszönhetően a rák operálhatóvá válhat. A betegség nem jó prognózisú.

 

FDG PET-CT vizsgálat a nyelőcsőrák esetében

  • Ebben a betegségben a PET-CT az egyéb képalkotókat meghaladó mértékben alkalmas az elsődleges stádium meghatározására, távoli áttétek megtalálására.
  • Szintén jól alkalmazható a PET-CT a nyelőcsőrák kezelése során a terápiás válasz lemérésére (jól hatott-e a gyógyszer?), illetve a kezelést követően az esetleges helyi kiújulás megállapítására.
  • Ha a betegséget külső sugárkezeléssel gyógyítják, a PET-CT fontos információt szolgáltathat a megfelelő tumoros terület pontos kijelölésében.

 

Azonban a daganat elsődleges diagnózisában, a kezeléseket követő, "gyógyult" állapotban az újabb stádiumfelmérésben és a rendszeres követésben az eddigi tapasztalatok alapján a PET-CT-nek nincs érdemi plusz információt adó jelentősége.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

FDG PET-CT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés