Scanomed - Nukleráis medicina központok

Méhnyakrák

A méhnyakrák az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata. Az esetek döntő többsége nemileg aktív korban alakul ki. A világon évente 500 000 új eset fordul elő. Magyarországon évente mintegy 1500 új beteggel kell számolni. Az újszülött leánygyermekek 2,3 százaléka számíthat arra, hogy élete folyamán méhnyakrákos lesz. Az esetek többsége 30-40 éves korban jelentkezik. A méhnyakrák az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki. A fejletlen országokban a méhnyakrák a vezető halálok a nők körében.

A méhnyakrák pontos okai nem ismertek. A legfontosabb kockázati tényezők a következők:

  • A humán papillómavírus fertőzés. Gyakori partnerváltás esetén biztosan gyakrabban fordul elő, kockázata a partnerek számával arányosan nő.
  • Nemileg aktív életkor.
  • Dohányzás.
  • Gyakori genitális (ivarszervi) gyulladás.

 

Tünetek

A méhnyakrák sokáig tünetmentes, leggyakrabban rákszűrő vizsgálatnál ismerik fel. A daganat kialakulását jelzi a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénkpiros színű, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán. Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festékezett, úgymond "húslészerű" is lehet. Ha a daganat a méhüreget elzárja, akkor erős alhasi fájdalmat okozhat a menstruációs váladék méhüregen belüli felgyűlése, el is gennyedhet, és szeptikus állapotot okozhat. A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmas közösülés, széklet- és vizeletürítés. Előrehaladott stádiumban a daganat betörhet a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly kialakulását eredményezi. A daganat leszoríthatja a húgyvezetéket, a vesemedencében vizelet gyülemlik fel. A beteg halálát leggyakrabban szepszis vagy jelentős érkárosodásából eredő elvérzés okozza.

 

FDG PET-CT vizsgálat méhnyakrák esetén

A már ismert méhnyakrák esetében az elsődleges stádium meghatározásában (környéki nyirokcsomó áttétek, távoli áttétek megtalálásában) minden más képalkotót meghaladó érzékenységet mutat a PET-CT.
Szintén igen jelentős szerepe van a vizsgálatnak a kezelések utáni ismételt stádiumfelmérésben, időközben megjelent távoli áttétek, illetve az esetleges helyi kiújulás megállapításában.
Bíztatóak az eddigi eredmények és valószínű a jövőben fontos szerepe lesz a PET-CT-nek a kezelésre adott válasz lemérésében és a radioterápia megtervezésében. A méhnyakrák elsődleges diagnózisában és rendszeres követésében azonban a PET-CT nem bír jelentőséggel.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

FDG PET-CT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés