Scanomed - Nukleráis medicina központok

Májáttétek

Májáttékről akkor beszélünk, ha a test valamely más szervében lévő daganatból leszakadó ráksejtek általában a véráram útján eljutnak a májba és ott áttétet képeznek. A leggyakoribb májáttétek az emlőrákból, illetve a gyomor-bélrendszeri daganatokból (gyomorrák, hasnyálmirigyrák, vastagbél-, vakbéldaganat, végbélrák stb.) származnak, de adhat májáttétet a vesedaganat, a tüdőrák és sok más rosszindulatú betegség is.

A klinikai gyakorlatban a legnagyobb jelentősége a vastagbél és végbélrákok májáttéteinek van. A béldaganatok diagnózisának felállításakor már az esetek körülbelül negyedében májáttét is igazolható: akár a képalkotó vizsgálatok révén, akár a bélműtét során is fény derülhet májáttétre. Minden ötödik-tizedik betegnél a májáttét eltávolítható, s ez javíthatja a betegek túlélését. A tervezett májműtét előtt a beteg kaphat kemoterápiás kezelést (neoadjuváns citosztatikus kezelést) az operálhatóság javítása érdekében. A májáttétek eltávolítására egy vagy két lépcsőben kerülhet sor.

Amennyiben a májáttétek műtéti eltávolítására nincs lehetőség, akkor az alapbetegség kemoterápiás kezelése, illetve az elsődleges májdaganatnál részletezett úgynevezett ablatív technikák segíthetnek a betegség egyensúlyban tartásában.

A más daganatokból képződött májáttétek is könnyedén kimutathatók statikus májszcintigráfiával. Májáttétek kimutatására FDG-t halmozó primer tumor esetén FDG PET-CT vizsgálatot javaslunk.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Statikus májszcintigráfia

FDG PET-CT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés