Scanomed - Nukleráis medicina központok

Limfóma

A limfóma a fertőzések elleni védekezésért felelős immunrendszer sejtjeit érintő rosszindulatú tumoros folyamat, mely a nem megfelelően működő fehérvérsejtek ellenőrizetlen növekedésével, osztódásával jár. A betegség elsősorban nyirokcsomókban, lépben és a csontvelőben lehet jelen, de kialakulhat egyéb szervekben, illetve terjedhet más szövetekre egyaránt. A limfómák két fő csoportja a Hodgkin-kór és az összefoglaló néven nem-Hodgkin (non-Hodgkin limfóma) kóros betegségcsoport. A betegség típusát általában nyirokcsomó eltávolításával, illetve szövettani mintavétellel állapítják meg. Az optimális kezelési stratégiát a betegség típusa mellett a folyamat kiterjedése, stádiuma határozza meg. A Hodgkin-limfóma napjainkban az egyik legsikeresebben gyógyítható daganat. A nem-Hodgkin kóros csoportban számos eltérő altípust különíthetünk el, melyek közül több eredményesen gyógyítható, míg mások hosszú időre tünet- és panaszmentessé tehetők.

 

Az FDG PET-CT szerepe a limfómák diagnosztikájában

  • Elsősorban agresszív limfómák diagnosztikájában terjedt el a használata.
  • A kezelés megkezdése előtt a betegség kiterjedésének megítélésére, nyirokcsomók, szervek, szövetek érintettségének kimutatására, a betegség stádium-besorolásában.
  • Szövettani mintavételhez optimális nyirokcsomó kiválasztásában.
  • Röviddel a kezelés megkezdését követően a korai terápiás válasz megítélésében.
  • A terápiát követően a kezelés eredményességének felmérésében, maradvány eltérések karakterizálásában (aktív tumorszövet ill. hegszövet elkülönítésében).
  • Kiújulás kimutatásában.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

FDG PET-CT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés