Scanomed - Nukleráis medicina központok

Fej és nyaki daganatok

A fej és nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből, mint a bőr, orrüreg, orr-melléküregek, nyálmirigyek, orca, szájüreg, garat és gége szöveteiből kiinduló tumorok. A fej és a nyak szerveit nagyon sokféle szövettípus alkotja, amelyek mindegyikéből kiindulhatnak rosszindulatú daganatok, ezek legnagyobb része az úgynevezett laphámrák, amely főleg a nyirokrendszer útján képez áttéteket a környezetében lévő nyirokcsomókban, legnagyobb csoportjukat a szájüregi daganatok képezik.

 

A PET-CT jelentősége fej és nyaki daganatok esetében

  • A daganat kimutatása olyan esetekben, amikor a beteg állapota miatt egyéb módon nem lehetséges vagy az egyéb ún. képalkotó vizsgálatok nem vezetnek eredményre, illetve ha azok eredménye nem egyértelmű. A PET-CT nagyon pontosan ki tudja mutatni magát a daganatot, annak helyi nyirokcsomó áttéteit illetve ún. távoli áttéteket is, valamint egy esetleges második tumort, mely akár egyidejűleg is megjelenhet a szervezetben.
  • Olyan esetekben, amikor nagy a rizikója a daganat kiújulásának illetve magas a tumor áttétképzésének az esélye.
  • Azokban az esetekben, amikor a nyakon áttétes nyirokcsomó kerül felfedezésre és egyéb vizsgálatokkal nem találják a kiinduló daganatot.
  • A terápia elvégzése után a maradvány szövetben élő daganat kimutatása illetve annak kizárása, ez azonban csak akkor eredményes, ha megfelelő idő kivárása után végezzük a vizsgálatot, korai vizsgálat akár hamis pozitív eredményhez is vezethet.
  • A daganat kiújulását, illetve ha a terápiára nem reagál megfelelően a tumor, igen korai időpontban képes kimutatni.
  • Abban az esetben, amikor a terápiák végeztével daganatmentesség érhető el, a beteg további ellenőrző vizsgálatai közé bekerülhet a PET-CT, mivel igen kisméretű kiújuló daganatot vagy áttétet képes kimutatni a szervezetben.
  • A fej-nyaki daganatok jelentős részénél történik sugárkezelés és ilyen esetekben a PET-CT pontosabban meg tudja mutatni a daganat határait, kisebb területet kell besugarazni, ezáltal jóval kevesebb ép szövet károsodik, valamint az eredeti daganat így jóval nagyobb sugárdózist kaphat, amely nagyobb eséllyel pusztítja el a tumort.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

FDG PET-CT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés