Scanomed - Nukleráis medicina központok

Emlőrák

Az emlő rosszindulatú daganatainak gyakorisága évről évre nő, Magyarországon ma már a leggyakoribb női rák, évente 7000 új beteget fedeznek fel, és 2500 nő halálát okozza. Az esetek jelentős többségében 50 éves kor felett fordul elő, de fiatal, 25-30 éves korban is megjelenhet. Az emlőrák nem csak nőknél, de férfiaknál is előfordulhat, azonban sokkal ritkábban. Az elhanyagolt emlőráknak nagyon kicsi a gyógyulás valószínűsége, a korai stádiumban felismert daganat jó eséllyel gyógyítható. Ezért rendkívül fontos a rendszeres önvizsgálat és a szűrővizsgálat (mammográfia).

Az emlőrák többnyire a tejelvezető csatornákból (ductalis carcinoma) indul ki, ritkább a mirigyvégekből keletkező u.n. lobularis carcinoma. Kezdetben helyben nő, majd a nyirokerekbe és a vérkeringésbe betörve áttéteket adhat, leggyakrabban a hónalji, mellkasfali, nyaki nyirokcsomókba, a tüdőbe, májba, csontokba és az ellenoldali emlőbe.

A legjellemzőbb tünet, hogy csomó tapintható az emlőben, azonban ez nem jelent mindig rosszindulatú elváltozást. A mellrák tüneteire jellemző lehet, hogy a daganatos emlő alakja és mérete megváltozik. Az emlőből váladék távozhat. Ha a daganat bőrrel történő összekapaszkodása behúzódásokat okoz, az emlőbimbót befelé fordítja, és helyzetét úgy rögzíti. Később a bőr kifekélyesedhet.
A fájdalom nem jellemző, korai szakaszban csak az esetek kb. 10%-ában jelentkezik. Legfontosabb az idegentest-érzés, a tapintható, jellegzetes szövettöbblet. Előrehaladott stádiumban a tüneteket főként az áttétek produkálják. A csontáttétek fájdalmat okozhatnak, törésekkel járhatnak. A tüdő áttétei fokozódó légzési és keringési elégtelenséget válthatnak ki.

A PET-CT vizsgálat hasznos lehet emlőtumoros betegeknél a következő esetekben:

    • A helyileg előrehaladott emlőrákok kiterjedésének pontos megítélésére, az áttétes emlőrákok nyirokcsomó, illetve szervi érintettségének kimutatására, a daganat un. elsődleges stádiumbesorolására
    • A helyileg előrehaladott daganatok esetén a műtét előtt alkalmazott un. neoadjuvans kemoterápiás kezelés hatékonyságának kimutatására
    • Áttétes daganatok esetén az alkalmazott gyógyszeres illetve sugárterápiás kezelés eredményességének megítélésére
    • Máj- és tüdőáttétek radiofrekvenciás (RFA) kezelése után a daganat életképességének megítélésére
    • Ha kontroll vizsgálatok során a tumormarkerek emelkedést mutatnak, és a hagyományos képalkotó vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, PET-CT elvégzése feltétlenül javasolt

A daganat szövettani típusa azonban nagymértékben befolyásolja a vizsgálat érzékenységét: a ritkábban előforduló lobularis illetve tubularis rákok kevésbé halmozzák a beadott cukor analógot, az FDG-t, mint a jóval gyakoribb ductalis típusú daganatok. Az emlőrák szűrővizsgálatára, a nem tapintható daganatok kimutatására kevéssé alkalmas - 1 cm-nél kisebb tumor esetén a PET-CT érzékenysége alacsony.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés