Scanomed - Nukleráis medicina központok

Differenciált pajzsmirigyrák

A differenciált pajzsmirigyrák a pajzsmirigy-folliculusából kiinduló daganatos burjánzás, mely nőkön 40-50 év, férfiakon 45-50 év körül jelentkezik leggyakrabban. Tünetei jellemzően a gyorsan növekvő, fájdalmas vagy fájdalmatlan pajzsmirigy göb, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, nyelészavar, rekedtség.

 

A differenciált pajzsmirigyrák fajtái

Papilláris rák

A pajzsmirigy rákos megbetegedéseinek nagyjából 70 százaléka papilláris rák. Általában 35-55 éves kor között jelentkezik, és nőknél 3-4-szer gyakoribb betegség, mint férfiaknál. Elnevezését a daganatban kesztyűujjszerű nyúlványokba, úgynevezett papillákba szerveződő és elhelyezkedő follikulus (mirigyhám) sejteknek köszönheti. Jellemzően beszűri a környező szöveteket, és általában az ellenoldali pajzsmirigy-lebenyben is kimutatható. Mivel gyakran képez a nyaki nyirokcsomókba áttétet, sok esetben a nyakon tapintható csomó már a papilláris pajzsmirigyrák nyirokcsomó-áttétének jelenlétére utal. Jódban gazdag országokban jellemzően - a follikuláris rákkal szemben - nagyobb az aránya a papilláris rákos megbetegedéseknek.

 

Follikuláris rák

A rosszindulatú pajzsmirigydaganatok mintegy 15-20 százaléka follikuláris rák. Kialakulása inkább jellemző az 50-60 év közötti nőkre, mint férfiakra. A follikuláris rák jellemző tulajdonsága, hogy áttöri a pajzsmirigy tokját és betör az erekbe, emiatt hamar képes áttéteket okozni. A jódszegény országokban viszonylag több a follikuláris rákos megbetegedés, mint a papilláris pajzsmirigy rák.

A pajzsmirigyrák kezelését elsősorban sebészi úton végzik, ami után radiojód kezelés javasolt.

A megfelelő kezeléseket követően a betegek nagy része meggyógyul, és a kezelés után 5-10 évvel is 70-90 százalékuk életben van és akár betegségmentes.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

I-131 egésztest SPECT-CT

FDG PET-CT

TERÁPIÁS ELJÁRÁSOK:

I-131 jódterápia 3500 MBq-ig

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés