Scanomed - Nukleráis medicina központok

Differenciálatlan pajzsmirigy daganat

Medulláris rák

A medulláris rák a pajzsmirigyben helyet foglaló úgynevezett C-sejtekből indul ki, jellemzője a kalcitonin termelése. A kalcitonin egy olyan hormon, amely a vér kalciumtartalmát csökkenti.
Mintegy 80-85 százalékban szórványosan jelenik meg, 15-20 százalékban azonban családi halmozódást mutat. Míg a szórványosan jelentkező forma általában egy izolált daganatként fejlődik ki, az öröklődő forma többgócú. A szórványos formák meglehetősen alattomosan jelentkeznek, és a kórisme felállításakor az esetek csaknem felénél már áttétek is vannak.
A medulláris rák prognózisa rosszabb, mint a jól differenciált pajzsmirigyrákoké, azonban ritkábban fordul elő: a pajzsmirigyrákok között 5-10 százalékban.

 

Differenciálatlan pajzsmirigy daganat: Anaplasztikus rák

Ez a legrosszindulatúbb pajzsmirigyrák. A sejtfejlődés korábbi szakaszában levő, még éretlenebb sejtekből kiinduló rákot jelent. Leggyakrabban 60 éves kor fölött jelentkezik, gyorsan növő daganat, amely gyorsan és intenzíven képez áttéteket más szervekben. Csaknem minden kezeléssel dacol, még a műtéttel is. Felismerését követően fél-egy éven belül biztosan halálos kimenetelű. Nem ritkán többgöbös golyva szerepel az anaplasztikus rákos betegek kórelőzményében. A daganatosan átalakult göb általában kemény, környezetével összekapaszkodott.

 

FDG PET-CT vizsgálat pajzsmirigyrák esetén

A papilláris és follikuláris típusú differenciált pajzsmirigyrákokban a PET-CT vizsgálat különösen alkalmas a műtétet és radiojód kezelést követő időszakban annak eldöntésére, hogy az eredeti helyen kiújulás, vagy esetleg távoli áttét megjelent-e. A vizsgálat elvégzése főleg azokban az esetekben ajánlott, amikor a vérből meghatározható tumor marker (thyreoglobulin) szintje emelkedik, de az ilyenkor kötelezően elvégzendő jódizotópos teljes test scintigraphia negatív.
Hasonlóan, a medulláris pajzsmirigyrákban is a műtétet követően esetleges kiújulás vagy távoli áttét megtalálásában lehet fontos szerepe a PET-CT-nek, emelkedő tumor markerek (calcitonin, CEA) esetében.
A pajzsmirigyrákok diagnózisában, elsődleges stádium meghatározásában, a kezelésre adott válasz megítélésében, a rendszeres követésben és a sugárterápiás tervezésben a PET-CT-nek nincs érdemi szerepe.
A más indikációval elvégzett PET-CT során a pajzsmirigyben véletlenül felfedezett FDG-t dúsító gócok további vizsgálata (UH vezérelt vékonytű biopsia és cytologia) hangsúlyozottan javasolt, mivel az ilyen esetek kb. felében rosszindulatú folyamatra utal a cytologiai vizsgálat.

 

TERÁPIÁS ELJÁRÁSOK:

I-131 jódterápia 3500 MBq-ig

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés