Scanomed - Nukleráis medicina központok

Gyakori utazási betegségek és ezek kezelése

 

Sokaknál fordul elő rosszullét az autóban, a repülőn vagy más közlekedési eszközön, amely hányingerrel társul. A tünetek mögött a legnagyobb valószínűséggel az utazási betegség áll. Az autós vagy utazási betegség, légi betegség, tengeri betegség napjainkban egyre gyakoribb. Az utazási betegség világszerte elterjedt, egészségügyi szempontból veszélytelen, de ha a közlekedési eszköz sofőrjét, irányítóját érinti, akár életveszélyes balesetek okozója is lehet. A betegség hányingerrel vagy hányással jár, a tüneteket pedig ez esetben maga a mozgás váltja ki.

 

Az utazási betegség kiváltó okai:

Valamennyi információ, ami az érzékszervekből az agyba érkezik, normál esetben egy jól értelmezhető háromdimenziós képpé áll össze. Bizonyos helyzetekben az információk ellentmondásosak. Például, ha valaki az anyósülésen ülve egy várostérképet nézeget, a szeme az ülő helyzetet érzékeli, az egyensúly-érzékelő szerve viszont az ingadozást és rázkódást.

A járművek típusától függően tengeri, légi, vagy autóbetegségnek nevezett tünetcsoportot az okozza, hogy a belső fülben található egyensúlyszerv a szem által felfogott ingereket és a jármű imbolygó mozgásának hatását nem képes kiegyensúlyozni, így az agyban zavar támad, ez pedig rosszulléthez vezet. Így a test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfül egyensúlyműködésének zavarát. Vagyis lényegében a kellemetlen állapot azért alakul ki, mert a szervezet ellentétet tapasztal az egyensúlyrendszer által érzékelt és a látott ingerek között.

 

A betegség leggyakoribb előfordulása:

A betegség tudományos elnevezése a kinetózis, mely esetén egyénenként változó, hogy az jellemző tünetek milyen erős ingerek hatására jelentkeznek. Gyermekeknél és nőknél általában gyakorabban fordul elő, csecsemőknél és kisgyermekeknél azonban viszonylag ritka. 9 éves korban a leggyakoribb a betegség megjelenése, de felnőtt korra ismét ritkábbá válik a tünetek előfordulása. Nem komoly betegség, mégsem lehet tenni semmit ellene, ha bekövetkezik. Azonban a megelőzés érdekében sokat tehetünk.

 

A betegség gyakori tünetei:

 • hányinger, hányás
 • szédülés
 • fejfájás
 • sápadtság
 • fokozott nyálelválasztás
 • hideg verítékezés
 • étvágytalanság és szagérzékenység

 

Az utazási betegségek megelőzése:

 • Érdemes csak könyebb ételeket enni az utazás előtt és alatt. Sem az üres, sem a teli gyomor nem ajánlott. Utazás előtt kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, igyekezzünk kerülni az alkoholt és a túlzott koffein fogyasztását is.
 • Buszon, villamoson, vonaton lehetőleg menetiránnyal szemben üljünk, a legjobb, ha az ablak melletti ülésen.
 • Adott távolságban egy állandó fix ponton rögzítsük szemünket! Fontos a látott és az egyensúlyszerv által érzékelt mozgás összehangolása, ami legkönnyebben úgy érhető el, ha az utazó a stabil horizontot nézi.
 • Jó, ha figyelünk a ritmusos légzésre, vagy ha relaxációt elősegítő zenét hallgatunk utazás alatt.
 • Hajóban, repülőn vagy éjszaka az is jó megoldás, ha becsukjuk a szemünket, megszüntetve ezzel a problémáért felelős vizuális érzékelést.
 • Célszerű minél több pihenőt beiktatni az utazás során, és ezek alatt javasolt a friss levegőn kicsit mozogni, sétálni.
 • Itthon többféle, vény nélkül kapható gyógyszert is vásárolhatunk a patikákban utazási betegség ellen, azonban tudni kell, hogy ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásaként álmosság, bágyadtság jelentkezésére lehet számítani (erre különösen a volánnál ülő személyeknek kell odafigyelni). Ezek bevétele általában akkor a leghatékonyabbak, ha indulás előtt 30-60 perccel veszik be azokat.
 • Természetes, házi módszerek közül a gyomornyugtató gyömbér- vagy citromfűteával tehetünk még sokat a hányinger kialakulásának megelőzéséért.
 • Természetes gyógymódok az agyunk karbantartására

  Napjainkabn a szellemi munka, agyunk folyamatos karbantartása egyre fontosabbá vált. Fontos, hogy képesek legyünk hatékonyan és fókuszáltan dolgozni, amihez elengedhetetlen a jó agyi teljesítmény.

 • Szeptember 21., avagy az Alzheimer világnapja

  Európai felmérések szerint a lakosság körülbelül 5 %-a szenved Alzheimer-kórban, ez az arány pedig a 85 év feletti korcsoportban eléri a 20%-ot. 2010-ben 35 millió demens beteg élt a Földön, 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában.

 • Gyakori utazási betegségek és ezek kezelése

  Sokaknál fordul elő rosszullét az autóban, a repülőn vagy más közlekedési eszközön, amely hányingerrel társul. A tünetek mögött a legnagyobb valószínűséggel az utazási betegség áll.

 • Legjobb gyógynövények és természetes gyógymódok asztma ellen

  Az asztma egy jól ismert légzőszervi megbetegedés, mely a légutak gyulladásával járó krónikus betegség. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a zihálás, sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés és a légszomj.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés