Scanomed - Nukleráis medicina központok

Legjobb gyógynövények és természetes gyógymódok asztma ellen

 

Az asztma egy jól ismert légzőszervi megbetegedés, mely a légutak gyulladásával járó krónikus betegség. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a zihálás, sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés és a légszomj. Az asztmás rohamot a hörgők görcsös összehúzódásai okozzák. Az asztma emellett az allergiás betegségek egyike is, jellemzője, hogy a hörgők mindenféle külső ingerre különlegesen érzékenyek. Vannak bizonyos provokáló tényezők, ezért az asztmás embereknél először különféle allergiás reakciók jelentkeznek, de akár egy szénanátha is lehet a kezdeti tünet, majd fokozatosan alakulhat ki az asztma. Leginkább már 15 éves kor alatt, valamilyen allergia váltja ki az asztmás rohamokat.

Az asztmát okozó allergének lehetnek bizonyos élelmiszer csoportok, ételadalékok, környezeti szennyeződések, pollenek, por, de légúti fertőzések is válthatnak ki hisztamin felszabadulással járó asztmás rohamot. A betegséget bár gyógyítani nem tudjuk, de a megfelelő kezeléssel a betegség jól kontrollálható.

Az asztma kezelésére bizonyos természetgyógyászati lehetőségek is rendelkezésre állnak.

 

Az asztma természetgyógyászati kezelésének lehetőségei:

 • Az egyik lehetőség a fitoterápiás kezelés, melynek előnye, hogy a gyógynövények segítségével a hörghurut gyorsan megszűnik, a gyulladásban lévő nyálkahártya megnyugszik.
 • Ha az asztma pszichés eredetű, akkor segíthet a pozitív gondolkodásmód, vagyis a beteg gondolkodásmódjának áthangolása a gyógyulásra. Ezáltal a szervezet ellenálló képessége nő az allergénekkel szemben. A stresszről tudjuk, hogy hatására romlanak az asztmás tünetek, egyeseknél a fokozott érzelmi-idegi megterhelés rohamot is provokálhat. Ilyen esetekben javasolt a betegeknek a bizonyos relaxációs technikák elsajátítása, vagy különböző légzéstechnikák alkalmazása is jótékony hatású lehet. A stressz csökkentésében a rendszeres mozgás is sokat segíthet. Tévhit ugyanis, hogy az asztmával élőknek kerülni kell a fizikai aktivitást.
 • Szintén nagyon jó kezelés lehet az aromaterápia alkalmazása, vagy az illóolajos gyógyfürdők. Az külső aromaterápiás masszázsok, gőzölések és inhalálások, valamint az aromalámpa alkalmazása is sokat segíthet az asztma kezelésében.
 • Vannak gyógynövények, amelyek speciálisan tágítják a hörgőket, ilyen például a pemetefű, a szúrós gyöngyajak, a kakukkfű, a cickafarkfűvirág és a vérehulló fecskefű. A vérehulló fecskefűnél a biztonság érdekében feltétlenül szükséges betartani az adagolást! Naponta csak kétszer szabad fogyasztani 1 kávéskanálnyi mennyiséget.

 

További hasznos gyógynövények lehetnek az asztma kezelésében:

 • Nagy csalán

A növény gyökeréből és leveléből készített levet, az ausztrálok mézzel isszák és meggyőződésük hogy a készítmény meggyógyítja a hörgőbántalmakat.

 

 • Orvosi pemetefű

Ellazítja a tüdő izmait, illetve nagyon hatékony a görcsös, szűnni nem akaró köhögés enyhítésében is.

 

 • Ánízs és édeskömény

A Görögök ezekből a gyógyfüvekből készítik el teájukat, mely enyhíti az asztma és más légúti betegségeiket. Mindkét növény kreozolt és alfa-pinént tartalmaz amelyek segítenek a hörgő váladék fellazításában.

 

 • Martilapu

Hatékonyan képes megtisztítani a tüdőt és a felső légutakat a letapadt váladéktól. Köhögéscsillapító és nyálkahártya-nyugtató hatású. Bevethető hörghurut, asztma, szamárköhögés és krónikus köhögés ellen is.

 

 • Orvosi tüdőfű

Segít a légzőrendszer megtisztításában, megkönnyíti a légzést, illetve segít a nyálkahártya irritációjának csökkentésében is. Hörghurut ellen is bevethető.

 

 • Gingko biloba

Az ázsiai gyógyítók már nagyon régóta használnak Gingko kivonatot az asztma és allergia gyógyítására. A nyugati országokban az agy vérellátásénak fokozásának javítására is javasolják.

 

 • Örménygyökér

Az amerikai őslakosok hosszú ideje használják a légutak és a tüdő megtisztítására. A gyökér segít elpusztítani a káros baktériumokat, eltávolítani a felesleges váladékot, sőt még gyomorproblémák enyhítésére is használható.

 

 • C-vitamin

A C-vitamin meggátolja a hisztamin kibocsátást, ezáltal segít az asztmától szenvedőknek.

 

 • B6 vitamin

Kutatások bebizonyították, hogy a gyerekek asztma ellenes hörgőtágító és szteroid gyógyszerek iránti igénye csökkent 200 mg B6 vitamin hatására. Felnőtteknél pedig ehhez hasonlóan, kétszer 50 mg B6 vitamin szedésekor csökkentek az asztmás rohamok.

 

 • Magnézium

Magnézium a tengeri eredetű ételekben, a hüvelyesekben (különösen a szójában), az olajos magvakban, a teljes értékű gabonafélékben és a sötétzöld leveles zöldségekben található a legnagyobb mennyiségben. Ellazítja a légutak simaizmait, és minimálisra csökkenti a rohamra jellemző görcsöket.

 

Mindezek mellett érdemes odafigyelni az egészséges életmód követésére is. A magas légszennyezettség rontja a légúti betegek állapotát, ilyenkor minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. A túlsúly megnehezíti az asztma kontrollt, ezért ne hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást. Asztmával élők számára leginkább az úszás javasolható, de egyéni terhelhetőségtől függően más-más sportágat is érdemes kipróbálni.

 • Természetes gyógymódok az agyunk karbantartására

  Napjainkabn a szellemi munka, agyunk folyamatos karbantartása egyre fontosabbá vált. Fontos, hogy képesek legyünk hatékonyan és fókuszáltan dolgozni, amihez elengedhetetlen a jó agyi teljesítmény.

 • Szeptember 21., avagy az Alzheimer világnapja

  Európai felmérések szerint a lakosság körülbelül 5 %-a szenved Alzheimer-kórban, ez az arány pedig a 85 év feletti korcsoportban eléri a 20%-ot. 2010-ben 35 millió demens beteg élt a Földön, 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában.

 • Gyakori utazási betegségek és ezek kezelése

  Sokaknál fordul elő rosszullét az autóban, a repülőn vagy más közlekedési eszközön, amely hányingerrel társul. A tünetek mögött a legnagyobb valószínűséggel az utazási betegség áll.

 • Legjobb gyógynövények és természetes gyógymódok asztma ellen

  Az asztma egy jól ismert légzőszervi megbetegedés, mely a légutak gyulladásával járó krónikus betegség. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a zihálás, sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés és a légszomj.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés