Scanomed - Nukleráis medicina központok

Minden, amit érdemes tudni a napszúrásról. Mik a tünetei, hogyan előzzük meg és kezeljük?

 

Napszúrásról beszélhetünk, ha a napfénynek kitett fejbőr felhevül, ez a hőhatás pedig izgalomba hozza az agyhártyát. Bár az emberek nagyon jól alkalmazkodnak a különböző környezeti hatásokhoz, a szélsőséges időjárás megviselheti a szervezetünket. Ilyen a nyári hőség is, mely a testünk túlhevülését okozhatja. A túlhevülésnek több "fokozata" is van, és súlyos esetben akár az életet is veszélyeztetheti.

A napszúrás tehát a túlzott hőhatás és napsugárzás okozta betegség. A fej hőmérséklete megemelkedik, a fokozottan ingerelt agyhártya pedig megduzzad, és nyomást gyakorol agyunk különböző területeire. Ezen felül a meleg hatására folyadékhiány is kialakulhat. A szervezet meleg érzése 30-35 foknál jelentkezik, a környezeti melegre hőleadással válaszol. A napszúrást leginkább a tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás váltja ki. Ilyenkor a levegő felmelegedése miatt pozitív hőmérleg alakul ki a szervezetben, mely káros folyamatokat indít el. Napszúrás legtöbbször akkor alakul ki, ha valaki fedetlen fővel hosszabb ideig napon tartózkodik.

 

Napszúrásra hajlamosító tényezők

A napszúrás az egészséges embereknél is előfordulhat, ám egyes alapbetegségek és kóros állapotok nagyban hajlamosítanak kialakulására. A fokozott felmelegedésre nagyobb esély van időskorban, túlöltözés esetén, a folyadékpótlás hiányakor vagy fizikai megterheléskor. A napszúrás meglepően rövid idő alatt kialakulhat, a napsugárzás gyorsan rosszullétet okozhat. Tünetei a fejfájás, a szédülés és émelygés, a gyengeség, a hányinger és a hányás, az általános rossz közérzet. Súlyos esetben eszméletvesztés, ájulás is bekövetkezhet. Az, hogy a tünetek kinél mennyire súlyosak, egyrészt függ az egyéni adottságoktól, másrészt pedig attól, hogy mekkora hőterhelés érte.

Ha észleljük a tüneteket, a legfontosabb teendő a test további hevülésének megakadályozása. Az érintettet azonnal hűvös és árnyékos helyre kell vinni.

 

A napszúrás kezelési módjai:

 • Pihenés és hűvösbe vonulás

Az egyik legfontosabb teendő, hogy hűtsük a testünket és nyugalomba helyezkedjünk. Menjünk hűvös, szellős, árnyékos helyre! Hasznos ilyenkor a légkondicionáló vagy a ventilátor is.

 • Hideg vizes borogatás

A langyos zuhany alkalmas lehet testünk hűtésére, emellett érdemes hideg vizes borogatást tennünk homlokunkra és a tarkónkra.

 • Folyadékpótlás

A napszúrás gyakran fokozott izzadással jár, ami folyadékvesztéshez vezethet. Emiatt igyunk hideg vizet, óvatosan, apránként! A bőséges folyadékfogyasztás mellett érdemes odafigyelni a sóbevitelre is (1 liter vízhez egy kávéskanál só ajánlott). Ezen kívül ihatunk gyulladáscsökkentő hatóanyagú gyógynövényekből, például kamillából készült gyógyteát is hidegen. A folyadék pótlása kiemelten fontos, ha az érintett hányt, ilyenkor ugyanis nő a kiszáradás rizikója.

 • Lázcsillapítás

Ha lázunk is van, vegyünk be lázcsillapítót, vagy akár a fájdalomcsillapító is segít átvészelni a kellemetlen tüneteket.

Ha az otthoni kezelés nem elegendő, a panaszok pedig 24 óránál tovább fennállnak vagy fokozódnak, mindenképpen orvoshoz kell menni!

 

Hogyan előzhetjük meg a napszúrást?

 • Ne tartózkodjunk hosszú időn keresztül a tűző napon, különösen délelőtt tizenegy és délután három óra között!
 • A fejünkön viseljünk világos, könnyű anyagból készült kendőt, kalapot!
 • Nagy melegben különösen figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és minőségű alkohol- és koffeinmentes, nem cukros hűtött folyadék, lehetőleg víz fogyasztására!

 

A napszúrás lefolyása

A napszúrás általában 24 órán belül elmúlik, panaszokat csak addig okoz, ha a napszúrásban szenvedők fájdalomcsillapítót szednek, rendezik folyadékháztartásukat és nem teszik ki magukat tovább hő hatásának. Azonban, ha a panaszaik 24 óra alatt nem múlnak el, már nem napszúrásról, hanem akár hőgutáról is lehet szó. Ez már sürgősségi állapotot jelent, amely azonnali kórházi kezelést igényel. Ennek oka, hogy míg a napszúrás reverzibilis folyamat, az általa okozott panaszok egyszerű kezelés hatására megszűnnek, addig a hőguta és a hőkimerülés magától nem múlik el. Ilyen esetben már infúziós kezelésre, a teljes test hűtésére van szükség, amire csak sürgősségi és intenzív osztályokon van lehetőség.

A napszúrás mellett a kánikula gyakran okozhat általános kiszáradást is, mely szintén hasonló tünetekkel is járhat. A kiszáradás legelső tünetei a szomjúságérzés és a sötét színű vizelet. Előbbi azt jelzi a szervezet számára, hogy pótolja a kiesett folyadékbevitelt, utóbbi pedig a csökkent vízkiválasztás. A kiszáradás ezeken kívül erőtlenséggel és az állóképesség csökkenésével is jár. Az enyhe kiszáradás kezelése egyszerű, víz vagy egyéb folyadék bevitelével megszűntethető. Hasmenés vagy hányás esetén, amikor nehézkes a folyadékbevitel, a gyógyszerészek rehidratáló kezelésekkel állnak rendelkezésünkre. A súlyos kiszáradás életveszélyes is lehet. Általában kórházi kezelést igényel, ahol a beteg infúziót kap a víz- és elektrolit egyensúly helyreállítása érdekében.

Vigyázzunk tehát egészségünkre a nagy melegben is, és fokozottan ügyeljünk a bőséges folyadékbevitelre!

 • Természetes gyógymódok az agyunk karbantartására

  Napjainkabn a szellemi munka, agyunk folyamatos karbantartása egyre fontosabbá vált. Fontos, hogy képesek legyünk hatékonyan és fókuszáltan dolgozni, amihez elengedhetetlen a jó agyi teljesítmény.

 • Szeptember 21., avagy az Alzheimer világnapja

  Európai felmérések szerint a lakosság körülbelül 5 %-a szenved Alzheimer-kórban, ez az arány pedig a 85 év feletti korcsoportban eléri a 20%-ot. 2010-ben 35 millió demens beteg élt a Földön, 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában.

 • Gyakori utazási betegségek és ezek kezelése

  Sokaknál fordul elő rosszullét az autóban, a repülőn vagy más közlekedési eszközön, amely hányingerrel társul. A tünetek mögött a legnagyobb valószínűséggel az utazási betegség áll.

 • Legjobb gyógynövények és természetes gyógymódok asztma ellen

  Az asztma egy jól ismert légzőszervi megbetegedés, mely a légutak gyulladásával járó krónikus betegség. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a zihálás, sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés és a légszomj.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés