Scanomed - Nukleráis medicina központok

Miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek és mit tegyünk ez ellen?

 

Időnként érezhetünk olyat, hogy ennünk kell, pedig valójában nem is vagyunk éhesek. Előfordulhat olyan, hogy csak megkívánunk egy bizonyos ételt, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy valami ennivalóra van szükségünk. Fontos ilyenkor különbséget tenni éhség és éhség között, hogy elkerüljük a túl sok kalóriabevitelből adódó problémákat.

Az evésre ösztönözhet a stressz, a fáradtság, vagy az alkoholfogyasztás is. Persze, ha néhanapján előfordul, hogy ránk tör az unalom, és eszünk némi nassolnivalót, az nem gond, de ha ez rendszeressé válik, és nem tudunk parancsolni magunknak, az már étkezési zavarhoz vezet.

 

Az érzelmi éhség főbb jellemzői:

 • Hirtelen tör ránk az éhség.
 • Nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért vagyunk éhesek.
 • Egy konkrét ételt kívánunk meg.
 • Az éhség valamilyen érzelem hatására fokozódik.
 • Nem lakunk jól, nem kielégítő az étkezés, akkor sem, ha sokat eszünk.

 

A valódi éhség fő jellemzői:

 • Az éhség fokozatosan alakul ki, egyre fokozódik.
 • Bizonyos biológiai tüneteket produkálunk: pl. korgó gyomor, fejfájás.
 • Olyan ételre vágyunk, amitől jól is lakunk.
 • Amikor jól laktunk, abbahagyjuk az evést.

 

Mi válthatja ki az érzelmi evést?

 • Túlzott stressz

A pandémia miatt szinte állandósult életünkben a stressz, előidézheti, hogy akkor is együnk, amikor nem vagyunk éhesek. A stressz hosszú távon elárasztja a testünket egy kortizol nevű hormonnal, ami igen fontos szerepet játszik az ősi "üss vagy fuss" ösztönön alapuló rendszerben. Ma azonban az esetek nagy részében már se nem ütünk, se nem futunk, így valójában nem veszítünk energiát, mégis éhesnek érezhetjük magunkat egy stresszes helyzet után. Az evés pedig mindig egy kézenfekvő lehetőség arra, hogy levezessük a feles energiáinkat. A szorongás is szoros kapcsolatban áll az étkezési rendellenességekkel. A mértéktelen evés, a folytonos nassolás ugyanis látszólag segíthet a gondok és a stressz kezelésében.

 

 • Gyakran ránk törő unalom

A leggyakoribb érzelem, mely az érzelmi evést vált ki, az unalom. Az unaloműző éhség is sokakra jellemző, ezért érdemes már előre feljegyezni öt tevékenységet, ami kikapcsol, így ha ránk tör az unalom, evés helyett vegyük elő ezt a listát, és válasszunk egy unaloműző tevékenységet róla!

 

 • Fáradtság érzése

Amikor nem pihenjük ki magunkat eléggé, olyankor a szervezetünkben megemelkedik a ghrelin nevű hormon szintje, mely evésre késztet minket. Ezzel párhuzamosan ráadásul fáradtan csökken a leptinszintünk. A leptin az a hormon, ami jelzi az agyunknak, hogy eleget ettünk. Ha tehát e hormonok egyensúlya a fáradtság miatt felborul, akkor is azt érezhetjük, hogy éhesek vagyunk, amikor valójában tele a hasunk.

 

 • Nassolás és TV éhség

Az úgynevezett tv-éhség már egy egészen külön kategória. Valószínűleg ismerős az érzés, hogy a kanapéra huppanva, tévézés közben azonnal megkívánunk valami finomságot. Ezt azzal tudjuk kikerülni, ha még a pihentető TV nézés előtt végiggondoljuk, mennyire vagyunk éhesek, és még előtte eszünk.

 

 • Alkohol fogyasztása

Az alkohol oldja a gátlásokat, és egyúttal az ítélőképességünket is rontja, így nehezebben tudjuk eldönteni, hogy mikor és mennyit együnk. Kutatások kimutatták, hogy az ivászat agyunk azon részét érinti, ami az önkontrollért felel, ezért is sokkal nehezebb ellenállnunk az ízletes nassolnivalóknak.

 

 • A közösségi nyomás hatásai

Amikor valamilyen vidám társasági eseményen veszünk részt, könnyen figyelmen kívül hagyjuk a jeleit annak, hogy már nem vagyunk éhesek. Az is előfordulhat, kötelességünknek érezzük, hogy a csoporttal tartsunk a közös evésben, melynek hosszú távon lehetnek káros hatásai.

 

Mit tehetünk a hamis éhségérzet ellen?

 • Ne együnk unalomból!

Az unalomról már írtunk, mint az egyik leggyakoribb érzés, mely a hamis éhségérzetet váltja ki. Ha ilyet érzünk, gondolkodjunk el, hogy mi az, ami kiváltja ezt a fajta éhséget, és mit tehetünk ellene. Legjobb, ha valamilyen általunk kedvelt szabadidős tevékenységet, sportot választunk, mellyel energiát is felhasználunk, így később valós okunk lehet a tervezett evésre.

 

 • Tegyünk különbséget éhség és éhség között!

A valódi éhség nagyon fontos, hiszen a test ezzel jelzi, hogy ideje van az „üzemanyag" utánpótlásnak. Ilyenkor leeshet a vércukorszint, előfordulhat fejfájás, csökkenhet az energiaszint és a gyomor is korogni kezd. Ha ilyen tünetekkel találkozunk, biztos, hogy gyorsan csillapítani érdemes az éhségünket. Ha viszont ezekhez hasonlót nem tapasztalunk, akkor gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e az evésre.

 

 • Étkezzünk rendszeresen

Sokan képtelenek időt szentelni magukra, és eltelhet akár a teljes nap úgy, hogy nem ettek rendesen. Munka közben könnyű úgy nassolni, hogy oda sem figyelünk arra, mit is eszünk és mikor. Pedig az egészség szempontjából nagyon fontos a napi ötszöri étkezés. A legjobb, ha a rendszeres étkezésekkor valami egészségeset eszünk, de ha ez nem megy, elég, ha legalább arra rászokunk, hogy 10-15 napig legalább 3-4 óránként együnk valamit.

 

 • Ingerlékenység elleni nassolás leküzdése

Van, aki éhesen nagyon ingerlékennyé válik, aminek az az oka, hogy az alacsony vércukorszint miatt nem képes józanul gondolkodni. Ha ezt tapasztaljuk, gyorsan érdemes enni valamit, de lehetőleg gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket válasszunk. Miután picit nyugodtabbak vagyunk már, ne együnk többet, hiszen a pár falat extra kalória már elegendő az aktuális energiaigényünk kielégítésére.

 

 • Élvezzük az étkezésekkel töltött időt!

A munka közben vagy tévénézés közben elfogyasztott ételről szinte semmi információ nem jut el az agyunkig, még ha jól is lakunk, akkor sem. Fontos, hogy úgy étkezzünk, hogy közben élvezzük az ízeket, megrágjuk jól az ételt, és tudatosan figyelünk arra, hogy csak annyit együnk, amennyire szüksége van a szervezetünknek. Így képesek lehetünk arra, hogy ne legyünk az étel megszállottjai, hanem kialakuljon a reális testtudatunk.

 

 • Ne együnk ok nélkül!

Mindig érdemes végiggondolni, hogy valójában mit remélünk, mitől lesz jobb, ha eszünk. Előfordul, hogy csak a szemünk kíván valami finomságot, vagyis valójában semmi szükségünk az energiára. Ilyen esetben vegyünk egy nagy levegőt, mielőtt hirtelen előkapnánk kedvenc desszertünket.

 

 • Figyeljünk oda az érzéseinkre

Ismerjük fel, amikor agyunk feleslegesen vágyik az ételre és álljunk meg egy pillanatra. Fogadjuk el, és érezzük át, mi történik velünk. Változtassuk meg a hozzáállásunkat, és legyünk úrrá az érzéseinken.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés