Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Miből készüljön a karácsonyi sütemény? A vaj és a margarin hatásai az egészségre

 

Mióta létezik a margarin, sokan vitatkoznak azon, hogy melyik az egészségesebb a margarin, vagy a vaj? Időről időre egyre gyakrabban lehet hallani arról, hogy a margarint nem sok választja el a műanyagtól, mivel kémiai szempontból hasonló szerkezetű molekulaláncokból áll. Nem túl jó hír ez számunkra karácsony előtt sem, amikor kifejezetten sok ünnepi sütemény egyik alapanyaga lehet a margarin vagy a vaj.

Annak ellenére, hogy valóban hasonló szerkezetű a margarin és a műanyag, még nem lehet kijelenteni, hogy szinte azonosak lennének, ugyanis molekuláris szinten a legkisebb eltérés is teljesen eltérő tulajdonságú anyagot eredményezhet.

A laikus vásárlónak és fogyasztónak nem könnyű eldöntenie, hogy mit válasszon, ha egészségtudatosan szeretne táplálkozni. A dietetikusok szerint sincs egyértelmű válasz, mert előnye és hátránya mindkettőnek van. Sokszor felmerül tehát a kérdés, melyik legyen kedvenc süteményünk alapanyaga, a vaj vagy a margarin. Mindkettő mellett sorakoznak pro és kontra érvek, ezeket próbáljuk meg kicsit jobban összefoglalni.

Mi a különbség a vaj és a margarin között?

A vaj kenhető állagú, sárgás-fehéres állati eredetű zsiradék. Tejfölből vagy tejszínből készítik köpüléses módszerrel, ezzel az eljárással választják el a tejzsírt az írótól. A margarinok nagy része növényi eredetű olajokból, zsírokból és vízből készül. Leggyakrabban pálma, repce, len és napraforgó olajat használnak az előállításához.

Mindkét terméket az egészségre gyakorolt káros élettani hatása miatt szokták negatívan megítélni. A vaj esetében a magas koleszterinszintet, a margarinnál a hidrogénezés miatti transzzsírsavak nagy mennyiségét okolják legtöbbször.

A margarin elleni érvek

Régebben a margarint hidrogénezett növényi olajból állították elő, mely magas transzzsírtartalmat eredményezett a terméknél. A tudomány mai állása szerint a növényi transzzsírok hosszútávú fogyasztása pedig károsabb, mint a telített zsírok összhatása. Itt azonban fontos kitérni arra, hogy az utóbbi pár évben rengeteget fejlődött az élelmiszeripar technológiai háttere, ezért ma már vannak olyan margarinok, amelyek más eljárással készülnek, így előnyösek számunkra, mert a rossz zsírok helyett esszenciális szírsavat tartalmaznak. Az omega-3 és omega-6 jótékony zsírokat a szervezet nem tudja maga előállítani, csak étkezéssel vagy pótlással vihetők a szervezetbe.

Az az állítás, hogy a margarinok hidrogénezéssel készülnek, napjainkban a klinikai megfigyeléseknek köszönhetően már nem igaz. Hidrogénezéssel korábban a növényi olajokat keményítették annak érdekében, hogy azok szobahőmérsékleten is megtartsák félkemény állagukat. Az eljárás során transzzsírsavak keletkeztek, amelyekről az egészségügyi szakemberek megállapították, hogy különösen rosszat tesznek a szívnek és az érrendszernek, ezért a gyártók felhagytak ezzel a módszerrel. Mivel tehát a margarinnak is előnyére változott az előállítási technológiája, a benne található káros zsírsavtartalom csökkent.

Emellett fontos megjegyezni, hogy itthon is szigorú szabályozás vonatkozik a termékre, a boltok polcain csak 2 gramm transzzsírsav/100 gramm zsírtartalom alatti készítményeket találhatunk.

Mik szólnak a vaj ellen?

A vaj ellen felhozott legfontosabb ellenérv, hogy emeli a vér koleszterinszintjét, mivel nagyobb részt telített zsírokat tartalmaz, de ezáltal nagyobb energiatartalommal is bír. Hazánkban a mai napig vezető halálozási ok a szív- és érrendszeri megbetegedések magas aránya. Kialakulásukban nagy szerepet játszik a telített zsírok túlzott fogyasztása. Ha nagy mennyiséget fogyasztunk belőlük megemelkedik szervezetünk koleszterinszintje és hosszútávon megnő az érelmeszesedés, a magasvérnyomás és a szívinfarktus kockázata. A vaj tehát állati eredeténél fogva koleszterint tartalmaz, ám annak mennyisége nem kockázatos az egészséges szervezet számára, ha mértékkel fogyasztjuk.

Melyik a jobb kémiai és dietetikai szempontból?

Kovács Lajos, a Száz kémiai mítosz című könyv szerkesztő-szerzője szerint az, hogy a margarin majdnem műanyag volna, nem helytálló állítás, ugyanis bármilyen anyaghoz egyetlen atomot hozzáadva vagy elvéve gyökeresen más tulajdonságú anyagot kaphatunk. Jó példa erre a víz (H2O), illetve a fehérítésre, hajszőkítésre használt hidrogén-peroxid (H2O2). Ezek ugyanis gyökeresen eltérő tulajdonságú anyagok, pedig csak egyetlen atom választja el őket.

Nem csak a kémia, hanem a táplálkozástudomány oldaláról sem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik alapanyag jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál. Bár a vaj tömény koleszterin, a sejtek falának felépítéséhez szükség van rá. A sejtek áteresztő hártyája ugyanis koleszterinből áll.

A margarinok viszont többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok, melyek hatására csökken a vérben a koleszterinszint. Az egyetlen megoldás tehát a mértékletesség. Mindkét termék esetében az a legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, akkor jó eséllyel semmilyen egészségkárosító hatásuk nem lesz.

Teljesen egészséges megoldás tehát nincsen. Mérlegelnünk kell, hogy mikor melyiket használjuk. Abban az estben, ha sokat sportolunk, időlegesen ehetünk vajat, mert nagy az energiatartalma. Ugyanakkor, ha magas a koleszterinszintünk, vagy súlyfelesleggel küzdünk jobb választás lehet a margarin.

Az alábbi javaslatok azonban segíthetnek abban, mire ügyeljünk a vaj vagy margarin választásakor:

Vaj

 • A csomagoláson szerepeljen a „CTP” felirat, mely bizonyítja, hogy az előállítás ellenőrzött műszaki keretek között történt.
 • Ne legyen a termékben nátrium-glutamát.
 • Érdemes a csökkentett energiatartalmú terméket választani.
 • Lehetőleg fűvel táplált tehenek tejéből készült terméket vegyünk. Ezek a termékek K2 vitaminban és omega-3 jótékony zsírsavakban gazdagok, továbbá konjugált linolsavat (CLA) is tartalmaznak.

Margarin

 • Extra szűz olívaolajból és a hidegen sajtolt napraforgó olajból készült termékeket válasszunk.
 • Ne vegyünk hidrogénezett eljárással készült terméket.
 • Ne tartalmazzon a termék mesterséges ízfokozókat.
 • Omega-3 és omga-6 esszenciális zsírsavakban gazdag termékeket válasszunk.

Békés, áldott, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket, és egészségben gazdag új esztendőt kíván a ScanoMed csapata!

2020 12 18 vaj es margarin 2

 • Miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek és mit tegyünk ez ellen?

  Időnként érezhetünk olyat, hogy ennünk kell, pedig valójában nem is vagyunk éhesek. Előfordulhat olyan, hogy csak megkívánunk egy bizonyos ételt, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy valami ennivalóra van szükségünk. 

 • A hasi elhízás veszélyei és javaslatok a hasi zsír eltüntetésére

  A fenék, csípő, combok és has mind olyan területek, ahol nemcsak zavaróak a zsírpárnák, de az egészségünket is meglehetősen veszélyeztethetik. A hasi zsír (vagy "zsigeri zsír") a hasi részen gyűlik fel és kinyomja a hasat.

 • Csodálatos méz és felhasználási módjai

  A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, mára mint igazi gyógyterméket használjuk. A méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, valódi gyógyhatású élelmiszer, hiszen a benne rejlő rengeteg értékes anyag rendkívül jó hatással van az egészségre.

 • Minden fontos tudnivaló a BMI indexről

  A WHO szerint a bolygó népének fele ma nem a veszélyes fertőzésektől hal meg, mint a múltban. Az ember fő ellenségei a gyorsételek, a túlfőzés, a stressz, az ülő munka, az elhízás és a mozgás hiánya. Napjainkban az elhízás népbetegségeknek számít.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés