Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

A csillagánizs jótékony hatásai egészségünkre

 

A csillagánizs egy nagyon karakteres fűszer, értékes gyógynövény. Kellemes, a Magyarországon ismertebb ánizshoz hasonló aromájú, de annál erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos fűszernövény. Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag. A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése sugarasan, csillag alakban helyezkedik el, benne 3–4 mm nagyságú mag fejlődik. Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az illóolajának nagy részét kitevő anetolnak köszönheti.

Európába a 16. században jutott el, a nagy angol utazó Sir Thomas Cavendish közvetítésével, aki a Fülöp-szigetekről hozta magával. Kezdetben jellemzően gasztronómiai célokra használták, ám idővel egészségügyi hatásai is nyilvánvalóvá váltak.

A csillagánizs tea és illóolaj formában is hatékony segítőnk lehet egészségünk megőrzése érdekében. Emellett gyümölcslevesek, sütemények, lekvárok és a forralt bor ízesítéséhez is kiváló.

Több területen hasznosítható tehát a növény, alkalmazzák a konyhaművészetben, gyógyászatban is ismert alapanyag és virágzása idején megcsodálhatjuk az örökzöld fa virágát is. Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizs növénnyel, ami étkezésre nem használható, mert toxikus mérgező anyagot anisatint tartalmaz.

A csillagánizs egészségre gyakorolt hatásai

 • Interferon serkentő hatása erősíti az immunrendszert

A téli időszakban gyakori influenza és megfázásos betegségek könnyen támadhatják meg azok szervezetét, akiknek nem elég erős az immunrednszere. A vírusok szaporodását gátló fehérjét, az interferont serkentő gyógynövények fogyasztása azonban sokat segíthet ennek kivédésében. Ilyen növény az echinacea, a ginseng, a különböző méhészeti termékek, a C-vitamin, valamint a kínai csillagánizs is.

 • Jó méregtelenítő

A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják gyógynövényként a csillagánizst: fűszerként vagy gyógytea formájában többek között méregtelenítés céljából.

 • Megfázás ellen és influenza megelőzésére is hatásos

Gyógyhatású hatóanyagainak köszönhetően segít immunrendszerünknek megküzdeni a vírusokkal, és gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Sőt, a légúti panaszok enyhítésére is kiváló, melyekre a belőle készült tea ajánlott. De megelőzésre is alkalmazhatjuk, hiszen erősíti szervezetünk ellenálló képességét. A modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően pedig napjainkban számos készítmény hatóanyagaként is alkalmazzák, az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben is szerepel a kínai csillagánizs hatóanyaga, a sikimisav.

A csillagánizsból készült erős tea csökkenti a köhögést, segít a letapadt váladék feloldásában, a betegséggel összefüggő fejfájás enyhítésében is. A teát érdemes azonnal elkezdeni fogyasztani, ha elkezdjük rosszabbul érezni magunkat, és naponta két-három alkalommal is inni belőle egy-egy csészével.

 • Magas a vitamin tartalma

A csillagánizsban A-, C- és B-vitaminokat is találhatunk, amelyek részben védik a sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, részben pedig hozzájárulnak az idegrendszerünk megfelelő működéséhez is.

 • Emésztési panaszokra is kíváló

Szélhajtó hatású, enyhíti a puffadást, de a háborgó gyomrot is lenyugtatja, és elősegíti az emésztést. Akkor is jó csillagánizs teát inni, ha egy-egy nagyobb lakoma után fájdalmasan feszül a hasunk, gyomorégésünk van, puffadunk vagy éppen székrekedéssel küzdünk. A csillagánizsban található vegyületek ezeket a tüneteket is nagyon hatékonyan csökkentik.

 • Enyhíti a reumás fájdalmakat

A csillagánizs fájdalomcsillapító hatása kívülről-belülről érvényesül, hiszen amellett, hogy gyógytea készíthető belőle, számtalan reuma elleni krém alapanyagaként is szolgál. A csillagánizsból nyert illóolajat is lehet külsőleg használni, például hát- vagy derékfájás, ízületi és izomfájdalmak esetén. Egyszerűen masszírozzuk be a fájó területeket naponta két alkalommal.

 • Baktériumölő hatásáról is ismert

A csillagánizsnak gomba- és baktériumölő hatásai is lehetnek, így a használatával meggyorsíthatjuk a fertőző betegségekből való gyógyulást is. Szájüregi problémák vagy torokgyulladás esetén csillagánizsból főzött teával öblögethetünk például a tünetek gyorsabb enyhülése érdekében.

Konyhában

Ínyencségre vágyók jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használhatják sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák készítéséhez. Az egyik alapvető összetevője a Gallianónak, a Sambucának, a Pastisnak és más ánizsos likőröknek. Az európai ánizs mellett változó mennyiségben használják az abszint készítésekor.

 

Békés, áldott, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket, és egészségben gazdag új esztendőt kíván a ScanoMed csapata!

2020 12 18 csillaganizs 2

 

 • Miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek és mit tegyünk ez ellen?

  Időnként érezhetünk olyat, hogy ennünk kell, pedig valójában nem is vagyunk éhesek. Előfordulhat olyan, hogy csak megkívánunk egy bizonyos ételt, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy valami ennivalóra van szükségünk. 

 • A hasi elhízás veszélyei és javaslatok a hasi zsír eltüntetésére

  A fenék, csípő, combok és has mind olyan területek, ahol nemcsak zavaróak a zsírpárnák, de az egészségünket is meglehetősen veszélyeztethetik. A hasi zsír (vagy "zsigeri zsír") a hasi részen gyűlik fel és kinyomja a hasat.

 • Csodálatos méz és felhasználási módjai

  A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, mára mint igazi gyógyterméket használjuk. A méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, valódi gyógyhatású élelmiszer, hiszen a benne rejlő rengeteg értékes anyag rendkívül jó hatással van az egészségre.

 • Minden fontos tudnivaló a BMI indexről

  A WHO szerint a bolygó népének fele ma nem a veszélyes fertőzésektől hal meg, mint a múltban. Az ember fő ellenségei a gyorsételek, a túlfőzés, a stressz, az ülő munka, az elhízás és a mozgás hiánya. Napjainkban az elhízás népbetegségeknek számít.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés