
A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.
A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.
Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:
- Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
- Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
- Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
- A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
- A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
- A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
- A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
- Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
- Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.
Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu
Köszönjük megértését és együttműködését!
2020.05.07.
A vércukorszint jelentősége, fajtái és mérése

Mikor mondjuk, hogy a jó és mikor, hogy rossz a vércukorszint? Miért vészélyes, ha nem megfelelő a cukorszint? És mi is pontosan a cukorbetegség? Alábbi bejegyzésünkben ezekre keressük a részletes válaszokat.
A vércukorszint a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyisége. Vénás vérből laborvizsgálat során az étkezést megelőző vércukorszintjének meghatározására törekszünk. Ezzel a méréssel igyekeznek a szakemberek pontos képet adni a szervezet vércukorszintjéről.
Ezzel összefüggésben a cukorbetegség lényege, hogy rendellenesen megemelkedik a vér cukorszintje, mert az ennek fenntartásáért felelős hormont, az inzulint a szervezet nem termeli kellő mennyiségben vagy nem használja megfelelő módon.
A normális vércukorszint éhgyomri 3,5-6 mmol/l közötti érték, étkezés után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges egyénben két órával az étkezés után nem haladja meg a 7,8 mmol/l-t. Hiperglikémiáról, azaz magas vércukorszintről akkor beszélünk, ha az éhgyomri cukorszintünk 7 mmol/l feletti. Ez enyhébb, de akár súlyosabb panaszokat is okozhat, hosszú távon pedig komoly következményekkel is járhat.
De miért is van ilyen fontos szerepe a cukornak?
A glükóz, vagyis a cukor a szervezet sejtjeinek legfőbb energiaforrása, melyet többnyire szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekből nyerünk. A cukor a vérben szívódik fel, mely elszállítja a sejtekhez, vagy a májban raktározza. Ehhez a folyamathoz szükséges az inzulin. Az inzulin az úgynevezett Lagerhans-szigeteken, vagyis a hasnyálmirigy mirigyállományában elszórt apró sejtcsoportok ezrein termelődik. Étkezés után, amint az emésztőrendszer megkezdi a munkáját, a vér cukorszintje emelkedni kezd. A Langerhans-szigetek sejtjei érzékelik ezt az emelkedést és fokozzák az inzulintermelést. Az inzulin arra készteti a szervezet sejtjeit, hogy vegyék fel a szőlőcukrot és így csökkentsék normális szintre a vér cukortartalmát. Az egészséges hasnyálmirigy annyi inzulint termel, amennyi szükséges egy étkezéskor a szervezetbe juttatott táplálék felhasználásához. Ha nő a vércukorszint, akkor nő az inzulintermelés, és ahogy csökken a cukor szintje a vérünkben, kevesebb inzulin termelődik. A cukorbetegeknél azonban a hasnyálmirigy már nem termel elég inzulint, a sejtek nem tudják felvenni a glükózt, és az felhalmozódik a vérben, vagyis magas lesz a vércukorszintjük. Másik eset lehet, hogy ugyan a hasnyálmirigy még képes inzulint termelni, de a szervezet nem megfelelően reagál rá és ilyenkor is magas lesz a vércukorszintünk.
Fontos azonban tudni, hogy normális vércukorszint mellett is fennállhat cukoranyagcsere-zavar, ha a szervezet fokozott inzulintermeléssel még képes megfelelő értéken tartani a vércukorszintet. Ez az inzulinrezisztencia. A vércukorszint értékét mg/dl vagy a mmol/l mértékegységben határozzák meg.
A vércukorszint emelkedés szintjei:
Sokszor nem is észleljük, ha kismértékben megemelkedett a vércukorszintünk, de az azt kísérő állandó fáradtság és erőtlenség már egy kialakulóban lévő cukorbetegségre is utalhatnak. Ennek ellenére az érintettek gyakran nem veszik komolyan ezeket a jeleket.
- Normális szint:
A vércukorszint normálisan 3,9-6,1 mmol/l között mozog éjszakai koplalás után. Emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk, amikor az éhomi vércukorszint enyhe emelkedettséget mutat, 6,1-6,9 mmol/l, de a cukorterhelési vizsgálat 2 órás értéke a normál tartományon belül marad.
- Csökkent glukóztolerancia:
Ez olyan anyagcsere-állapot, amely a normális és a diabeteszes között helyezkedik el. Az éhomi vércukorszint enyhén emelkedett lehet, 6,0-7,0 mmol/l, a cukorterhelési vizsgálat eredménye 7,8-11,0 mmol/l közé esik.
- Cukorbetegség:
Kialakult cukorbetegség esetén mind az éhomi vércukorszint (>7mmol/l), mind a 2 órás terhelés végeredménye (>11,1mmol/l) a kóros tartományban helyezkedik el.
- Hipoglikémia:
A vércukorszint kényes egyensúlya felborulhat a másik irányba is: a hipoglikémia olyan állapot, amelyben a vércukorszintje rendellenesen alacsony. Hipoglikémia előfordulhat olyankor is, ha a beteg nem eleget vagy nem időben eszik, vagy evés nélkül túl sokat mozog. Ilyenkor a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik, melyhez számos tünet, verejtékezés, éhségérzés, szapora szívverés, dekoncentráltság, fejfájás, álmosság, akár zavartág társul. Bizonyos esetekben lehetnek tünetszegények is, döntően akkor, ha a cukorbetegeknél a gyakori hipoglikémiák miatt a hipoglikémia érzet részben vagy teljesen kiesik. A kórosan alacsony vércukorszint oka leggyakrabban cukorbetegekben a gyógyszeres kezelés és az étkezés nem megfelelő összehangolása, illetve jelentős fizikai aktivitás.
A rossz vércukorszint következményei
A határérték feletti vagy alatti, illetve a nagy kilengésekkel ingadozó vércukorszint a cukorbetegség tünete, melynek számos szövődménye is lehet. Vesebetegség, látásvesztés, neuropátia alakulhat ki, de szív- és érrendszeri betegségek is nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő.
A magas vércukorszint korai jelei:
- szomjúság
- fáradtság
- gyakori vizelés
- látászavar
- bőrviszketés
- levertség
A nagyon magas vércukorszint jelei:
- súlyveszteség
- izomfájdalom, görcsök
- hasfájás
- rosszullét, hányás
- acetonszagú lehelet
- eszméletlenség
- homályos látás
- állandó, folyamatos szomjúság érzés
- lassú sebgyógyulás, erős viszketés
Az alacsony vércukorszint tünetei:
- hirtelen jelentkező, erős éhségérzet
- gyengeség, szédülés, látászavar
- fázás, verejtékezés
- fejfájás, heves szívdobogás
- zavartság, ingerültség
Mitől lehet a normálisnál magasabb a vércukorszintünk?
- Ha több szénhidrátot, cukrot fogyasztunk a kelleténél.
- Ha nem a megfelelő mennyiségű vagy típusú gyógyszert kapjuk a cukorbetegség kezelésére.
- Ha a szokásosnál kevesebbet mozgunk.
- Gyulladásos betegségek, fájdalom, műtét és fertőzések esetén.
- Ha olyan készítményt szedünk, amely emeli a vércukorszintet.
- Ha nem megfelelően tároljuk az inzulint.
Mit tegyünk, ha túl alacsony a vércukorszintünk?
Ilyenkor együnk szénhidrátot, például szőlőcukrot. Ha gyakrabban előfordul ez az állapot, érdemes kivizsgálást kérni. Ha pedig cukorbeteg illetőről van szó, akkor meg kell mérni a vércukorszintet, és a szabályok szerint korrigálni!
Ha vércukorszint 3,9 mmol/l vagy alacsonyabb, első korrekciónak fogyasszunk el 15 g szénhidrátot.
15 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek:
- 1,5-2 dl narancslé vagy almalé,
- egy csésze tea 3 kávéskanál cukorral,
- 2 dl cukros üdítő,
- 3 szőlőcukor tabletta,
- 3 kockacukor.
A tej, a csokoládé, valamint a gyümölcsök nem emelik olyan gyorsan a vércukorszintet magas zsír-, illetve rosttartalmuk miatt. Ha a következő étkezés csak néhány óra múlva lesz, akkor érdemes 15–20 gramm magasabb glikémiás indexű ételt (például kenyér, tészta, korpovit keksz) fogyasztani, hogy ne térjen vissza a hipoglikémia.
Melyek a vércukorszintmérés módszerei?
- Terheléses vércukorszintmérés
Terheléses vizsgálat esetén általában 75 g glukóz elfogyasztása előtt, majd 2 órával ezt követő vércukorszint meghatározására kerül sor. A cukorterhelés elsősorban prediabétesz és diabétesz diagnózisára alkalmas.
- Vércukor-önellenőrző készülékek
A vércukorszint-önellenőrzés során, vércukormérő készülékekkel a kapilláris vér pillanatnyi vércukorszintjét határozzuk meg. A vércukormérő készülékek diagnózisra nem alkalmasak, a vércukorszint monitorozására alkalmazzuk. A mérés során a vérmintát egy egyszer használatos tesztcsíkra helyezzük. A glükométerek teljes vérből mérnek vércukorszintet, bár a beállítás szerint a plazma glükóz szintet adják meg. A monitor során akár napi 300 vércukor érték meghatározására alkalmas.
Hogyan és honnan lehet visszafordítani a cukorbetegséget?
A prediabetikus betegek vércukorszintje a normálnál magasabb, de nem elég magas ahhoz, hogy diabéteszként diagnosztizálhassák. A prediabetikus betegek (az inzulinrezisztencia néven is ismert) nagyon magas kockázatot jelentenek a 2. típusú cukorbetegség kialakulására. A következőket tehetjük, hogy visszafordítsuk a betegséget és egészségesebbé váljunk:
- Korlátozzuk a feldolgozott és elkészített ételeket.
- Amikor szénhidrátot eszünk, ügyeljünk arra, hogy összetett és nem egyszerű szénhidrátok legyenek.
- Csökkentsük a feldolgozott cukorbevitelt.
- Növeljük az étrend rosttartalmát.
- Növeljük a mindennap fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék mennyiségét.
- Együnk fehér húst, korlátozzuk a vörös húsok mennyiségét az étrendben. Növeljük az elfogyasztott hal és bőr nélküli baromfi mennyiségét.
- Együnk egészséges zsírokat (olívaolajat, kókuszdióolajat és avokádóolajat).
- Válasszunk alacsony kalóriatartalmú ételeket.
- Főzzünk gyógynövényekkel.
- Szabályozzuk adagjainkat. Együnk lassan és minden falatot ízleljünk meg. A tányér felének gyümölcsnek és zöldségnek kell lennie, negyedének összetett szénhidrátnak, például barna rizsnek vagy édes burgonyának, a fennmaradó további negyed sovány hús, mint például sült csirke vagy grillezett hal legyen.
- Igyunk sok vizet.
- Növeljük a fizikai aktivitást, fogyjunk le.