Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


  • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
  • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
  • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
  • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
  • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
  • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
  • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
  • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

A vércukorszint jelentősége, fajtái és mérése

 

Mikor mondjuk, hogy a jó és mikor, hogy rossz a vércukorszint? Miért vészélyes, ha nem megfelelő a cukorszint? És mi is pontosan a cukorbetegség? Alábbi bejegyzésünkben ezekre keressük a részletes válaszokat.

A vércukorszint a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyisége. Vénás vérből laborvizsgálat során az étkezést megelőző vércukorszintjének meghatározására törekszünk. Ezzel a méréssel igyekeznek a szakemberek pontos képet adni a szervezet vércukorszintjéről.

Ezzel összefüggésben a cukorbetegség lényege, hogy rendellenesen megemelkedik a vér cukorszintje, mert az ennek fenntartásáért felelős hormont, az inzulint a szervezet nem termeli kellő mennyiségben vagy nem használja megfelelő módon.

A normális vércukorszint éhgyomri 3,5-6 mmol/l közötti érték, étkezés után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges egyénben két órával az étkezés után nem haladja meg a 7,8 mmol/l-t. Hiperglikémiáról, azaz magas vércukorszintről akkor beszélünk, ha az éhgyomri cukorszintünk 7 mmol/l feletti. Ez enyhébb, de akár súlyosabb panaszokat is okozhat, hosszú távon pedig komoly következményekkel is járhat.

 

De miért is van ilyen fontos szerepe a cukornak?

A glükóz, vagyis a cukor a szervezet sejtjeinek legfőbb energiaforrása, melyet többnyire szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekből nyerünk. A cukor a vérben szívódik fel, mely elszállítja a sejtekhez, vagy a májban raktározza. Ehhez a folyamathoz szükséges az inzulin. Az inzulin az úgynevezett Lagerhans-szigeteken, vagyis a hasnyálmirigy mirigyállományában elszórt apró sejtcsoportok ezrein termelődik. Étkezés után, amint az emésztőrendszer megkezdi a munkáját, a vér cukorszintje emelkedni kezd. A Langerhans-szigetek sejtjei érzékelik ezt az emelkedést és fokozzák az inzulintermelést. Az inzulin arra készteti a szervezet sejtjeit, hogy vegyék fel a szőlőcukrot és így csökkentsék normális szintre a vér cukortartalmát. Az egészséges hasnyálmirigy annyi inzulint termel, amennyi szükséges egy étkezéskor a szervezetbe juttatott táplálék felhasználásához. Ha nő a vércukorszint, akkor nő az inzulintermelés, és ahogy csökken a cukor szintje a vérünkben, kevesebb inzulin termelődik. A cukorbetegeknél azonban a hasnyálmirigy már nem termel elég inzulint, a sejtek nem tudják felvenni a glükózt, és az felhalmozódik a vérben, vagyis magas lesz a vércukorszintjük. Másik eset lehet, hogy ugyan a hasnyálmirigy még képes inzulint termelni, de a szervezet nem megfelelően reagál rá és ilyenkor is magas lesz a vércukorszintünk.

Fontos azonban tudni, hogy normális vércukorszint mellett is fennállhat cukoranyagcsere-zavar, ha a szervezet fokozott inzulintermeléssel még képes megfelelő értéken tartani a vércukorszintet. Ez az inzulinrezisztencia. A vércukorszint értékét mg/dl vagy a mmol/l mértékegységben határozzák meg.

 

A vércukorszint emelkedés szintjei:

Sokszor nem is észleljük, ha kismértékben megemelkedett a vércukorszintünk, de az azt kísérő állandó fáradtság és erőtlenség már egy kialakulóban lévő cukorbetegségre is utalhatnak. Ennek ellenére az érintettek gyakran nem veszik komolyan ezeket a jeleket.

  • Normális szint:

A vércukorszint normálisan 3,9-6,1 mmol/l között mozog éjszakai koplalás után. Emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk, amikor az éhomi vércukorszint enyhe emelkedettséget mutat, 6,1-6,9 mmol/l, de a cukorterhelési vizsgálat 2 órás értéke a normál tartományon belül marad.

  • Csökkent glukóztolerancia:

Ez olyan anyagcsere-állapot, amely a normális és a diabeteszes között helyezkedik el. Az éhomi vércukorszint enyhén emelkedett lehet, 6,0-7,0 mmol/l, a cukorterhelési vizsgálat eredménye 7,8-11,0 mmol/l közé esik.

  • Cukorbetegség:

Kialakult cukorbetegség esetén mind az éhomi vércukorszint (>7mmol/l), mind a 2 órás terhelés végeredménye (>11,1mmol/l) a kóros tartományban helyezkedik el.

  • Hipoglikémia:

A vércukorszint kényes egyensúlya felborulhat a másik irányba is: a hipoglikémia olyan állapot, amelyben a vércukorszintje rendellenesen alacsony. Hipoglikémia előfordulhat olyankor is, ha a beteg nem eleget vagy nem időben eszik, vagy evés nélkül túl sokat mozog. Ilyenkor a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik, melyhez számos tünet, verejtékezés, éhségérzés, szapora szívverés, dekoncentráltság, fejfájás, álmosság, akár zavartág társul. Bizonyos esetekben lehetnek tünetszegények is, döntően akkor, ha a cukorbetegeknél a gyakori hipoglikémiák miatt a hipoglikémia érzet részben vagy teljesen kiesik. A kórosan alacsony vércukorszint oka leggyakrabban cukorbetegekben a gyógyszeres kezelés és az étkezés nem megfelelő összehangolása, illetve jelentős fizikai aktivitás.

 

A rossz vércukorszint következményei

A határérték feletti vagy alatti, illetve a nagy kilengésekkel ingadozó vércukorszint a cukorbetegség tünete, melynek számos szövődménye is lehet. Vesebetegség, látásvesztés, neuropátia alakulhat ki, de szív- és érrendszeri betegségek is nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő.

 

A magas vércukorszint korai jelei:

  • szomjúság
  • fáradtság
  • gyakori vizelés
  • látászavar
  • bőrviszketés
  • levertség

 

A nagyon magas vércukorszint jelei:

  • súlyveszteség
  • izomfájdalom, görcsök
  • hasfájás
  • rosszullét, hányás
  • acetonszagú lehelet
  • eszméletlenség
  • homályos látás
  • állandó, folyamatos szomjúság érzés
  • lassú sebgyógyulás, erős viszketés

Az alacsony vércukorszint tünetei:

  • hirtelen jelentkező, erős éhségérzet
  • gyengeség, szédülés, látászavar
  • fázás, verejtékezés
  • fejfájás, heves szívdobogás
  • zavartság, ingerültség

 

Mitől lehet a normálisnál magasabb a vércukorszintünk?

  • Ha több szénhidrátot, cukrot fogyasztunk a kelleténél.
  • Ha nem a megfelelő mennyiségű vagy típusú gyógyszert kapjuk a cukorbetegség kezelésére.
  • Ha a szokásosnál kevesebbet mozgunk.
  • Gyulladásos betegségek, fájdalom, műtét és fertőzések esetén.
  • Ha olyan készítményt szedünk, amely emeli a vércukorszintet.
  • Ha nem megfelelően tároljuk az inzulint.

 

Mit tegyünk, ha túl alacsony a vércukorszintünk?

Ilyenkor együnk szénhidrátot, például szőlőcukrot. Ha gyakrabban előfordul ez az állapot, érdemes kivizsgálást kérni. Ha pedig cukorbeteg illetőről van szó, akkor meg kell mérni a vércukorszintet, és a szabályok szerint korrigálni!

Ha vércukorszint 3,9 mmol/l vagy alacsonyabb, első korrekciónak fogyasszunk el 15 g szénhidrátot.

 

15 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek:

  • 1,5-2 dl narancslé vagy almalé,
  • egy csésze tea 3 kávéskanál cukorral,
  • 2 dl cukros üdítő,
  • 3 szőlőcukor tabletta,
  • 3 kockacukor.

A tej, a csokoládé, valamint a gyümölcsök nem emelik olyan gyorsan a vércukorszintet magas zsír-, illetve rosttartalmuk miatt. Ha a következő étkezés csak néhány óra múlva lesz, akkor érdemes 15–20 gramm magasabb glikémiás indexű ételt (például kenyér, tészta, korpovit keksz) fogyasztani, hogy ne térjen vissza a hipoglikémia.

 

Melyek a vércukorszintmérés módszerei?

  • Terheléses vércukorszintmérés

Terheléses vizsgálat esetén általában 75 g glukóz elfogyasztása előtt, majd 2 órával ezt követő vércukorszint meghatározására kerül sor. A cukorterhelés elsősorban prediabétesz és diabétesz diagnózisára alkalmas.

 

  • Vércukor-önellenőrző készülékek

A vércukorszint-önellenőrzés során, vércukormérő készülékekkel a kapilláris vér pillanatnyi vércukorszintjét határozzuk meg. A vércukormérő készülékek diagnózisra nem alkalmasak, a vércukorszint monitorozására alkalmazzuk. A mérés során a vérmintát egy egyszer használatos tesztcsíkra helyezzük. A glükométerek teljes vérből mérnek vércukorszintet, bár a beállítás szerint a plazma glükóz szintet adják meg. A monitor során akár napi 300 vércukor érték meghatározására alkalmas.

 

Hogyan és honnan lehet visszafordítani a cukorbetegséget?

A prediabetikus betegek vércukorszintje a normálnál magasabb, de nem elég magas ahhoz, hogy diabéteszként diagnosztizálhassák. A prediabetikus betegek (az inzulinrezisztencia néven is ismert) nagyon magas kockázatot jelentenek a 2. típusú cukorbetegség kialakulására. A következőket tehetjük, hogy visszafordítsuk a betegséget és egészségesebbé váljunk:

  • Korlátozzuk a feldolgozott és elkészített ételeket.
  • Amikor szénhidrátot eszünk, ügyeljünk arra, hogy összetett és nem egyszerű szénhidrátok legyenek.
  • Csökkentsük a feldolgozott cukorbevitelt.
  • Növeljük az étrend rosttartalmát.
  • Növeljük a mindennap fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék mennyiségét.
  • Együnk fehér húst, korlátozzuk a vörös húsok mennyiségét az étrendben. Növeljük az elfogyasztott hal és bőr nélküli baromfi mennyiségét.
  • Együnk egészséges zsírokat (olívaolajat, kókuszdióolajat és avokádóolajat).
  • Válasszunk alacsony kalóriatartalmú ételeket.
  • Főzzünk gyógynövényekkel.
  • Szabályozzuk adagjainkat. Együnk lassan és minden falatot ízleljünk meg. A tányér felének gyümölcsnek és zöldségnek kell lennie, negyedének összetett szénhidrátnak, például barna rizsnek vagy édes burgonyának, a fennmaradó további negyed sovány hús, mint például sült csirke vagy grillezett hal legyen.
  • Igyunk sok vizet.
  • Növeljük a fizikai aktivitást, fogyjunk le.
  • Miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek és mit tegyünk ez ellen?

    Időnként érezhetünk olyat, hogy ennünk kell, pedig valójában nem is vagyunk éhesek. Előfordulhat olyan, hogy csak megkívánunk egy bizonyos ételt, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy valami ennivalóra van szükségünk. 

  • A hasi elhízás veszélyei és javaslatok a hasi zsír eltüntetésére

    A fenék, csípő, combok és has mind olyan területek, ahol nemcsak zavaróak a zsírpárnák, de az egészségünket is meglehetősen veszélyeztethetik. A hasi zsír (vagy "zsigeri zsír") a hasi részen gyűlik fel és kinyomja a hasat.

  • Csodálatos méz és felhasználási módjai

    A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, mára mint igazi gyógyterméket használjuk. A méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, valódi gyógyhatású élelmiszer, hiszen a benne rejlő rengeteg értékes anyag rendkívül jó hatással van az egészségre.

  • Minden fontos tudnivaló a BMI indexről

    A WHO szerint a bolygó népének fele ma nem a veszélyes fertőzésektől hal meg, mint a múltban. Az ember fő ellenségei a gyorsételek, a túlfőzés, a stressz, az ülő munka, az elhízás és a mozgás hiánya. Napjainkban az elhízás népbetegségeknek számít.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés