Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Izotópos ízületi kezelés

Főként reumatoid artritisben, illetve olyan reumatológiai betegségekben használható a kezelés melyek esetén:

 • az ízületi folyadékot termelő ízületi belhártya túlburjánzik
 • az ízületi folyadék túltermelődik, ezért időről-időre lecsapolása válik szükségessé
 • a betegség egy vagy csak néhány ízületet érint.

A kezelést érdemes a folyamat nem túl előrehaladott állapotában végezni, amikor még nem alakultak ki visszafordíthatatlan ízületi károsodások és deformációk.

A kezelés egyetlen ízületi injekció bedásával történik. Ilyenkor lehetőség van az ízületi folyadék egy részének lebocsájtására is, illetve az izotóp beadása után az ízületbe gyulladáscsökkentő (szteroid) adására is sor kerül. Ezután az ízületet párszor meg kell mozgatni, majd 48 órára biztosítani az ízület mozdulatlanságát.

Az ízületi folyadékba fecskendezett izotóp hatását csak közvetlen környezetében fejti ki, ezzel pusztítva a túlburjánzó és folyadékot termelő ízületi belhártyát. Így nem csak a folyadék termelődése csökken jelentős mértékben, hanem az ízületi deformitások kialakulását is meg lehet akadályozni.

 

Az izotópos ízületi kezelés nem alkalmazható

 • terhesség és szoptatás idején
 • fertőzéses ízületi gyulladás esetén
 • kiszakadt ízületi ciszta esetén

 

Mellékhatások

Az injekció sikeres beadása esetén számottevő mellékhatásra nem kell számítani. Pár napra enyhén súlyosbodhat az ízületi gyulladás és az ízület duzzanata is fokozódhat. Súlyos mellékhatás csak akkor fordulhat elő, ha a beadott izotóp valamilyen módon kijut az ízületből. Ilyen esetben az ízület körüli lágyrészek (izmok, bőr) károsodhat.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés