Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Vese szcintigráfia

Dinamikus veseszcintigráfia

Gyakori indikációk

 • a vesefunkció és a kiválasztás ütemének megítélése
 • az egyes vesék relatív funkciójának meghatározása
 • húgyúti elzáródás igazolása/kizárása
 • a magas vérnyomás renovascularis eredetének igazolása/kizárása
 • reflux kimutatása és mértéke.

Ez a vizsgálat személyre szabott, annak megfelelően, hogy a kezelőorvosa milyen információra kíváncsi a vesékkel kapcsolatban. A vizsgálatot fekvő helyzetben végezzük, kis mennyiségű radioaktív anyag vénás injekcióban való beadása után. A leképezés kb. 20 percig tart, a felvételeken követhető, ahogyan a vesék kiválasztják a beadott anyagot és az a húgyhólyagba jut. Ha az Ön orvosa húgyúti akadályra gyanakszik, ami elzárja a vizelet útját, akkor vízhajtó gyógyszert is kap majd a vizsgálat során és újabb felvételek készülnek.

Ha magas vérnyomás miatt vizsgálják, akkor kb. 20 perces képsorozat készül a vesékről, vízhajtó adása nélkül.

 

Étrend

Csak akkor szükséges éhgyomorra érkeznie a vizsgálatra, ha magas vérnyomás miatt vizsgálják. Ekkor ugyanis ACE gátlót fog kapni a vizsgálat során, ennek a gyógyszernek a megfelelő felszívódását pedig gátolja az, ha étel van a gyomorban. Ezért ebben az esetben a vizsgálatot megelőző éjfél után ne egyen semmit, viszont fogyasszon sok folyadékot –vizet vagy akár üdítőt.

 

Statikus vesevizsgálat

Gyakori indikációk

 • Dystopiás vese kimutatása
 • Funkcióképes parenchyma kimutatása vesefejlődési rendellenességekben és egyéb vesebetegségekben
 • Recidiváló pyelonephritis okozta károsodás mértékének meghatározása, követése
 • Veseműtét előtt a veseműködés becslése

A vizsgálatot megelőző 2 órában kapja meg a szükséges radiofarmakont intravénás injekció formájában. A leképezés 4 különböző irányból történik, a vizsgálatot 20 percnél több időt nem vesz igénybe. Ezalatt mozdulatlanul kell feküdnie.

Legalább 4 nagy pohár folyadékot igyon meg a vizsgálat reggelén.

 

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki majd tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

A normál veseműködésű betegek esetében a radiofarmakon 95%-a kb. 4 óra alatt kiürül a testből.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés