Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


  • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
  • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
  • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
  • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
  • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
  • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
  • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
  • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Obstruktív légúti betegségek

Obstruktív légúti betegségek alatt a légutak szűkületét értjük. Az ilyen jellegű betegségekben a kilégzés nehezítetté válik, időtartama megnyúlik és a légzés során a tüdő felett sípoló-búgó hangot észlelünk. Gyakori a légszomj, mely súlyosabb formában nem csak terhelésre, de nyugalomban is jelentkezik, emellett gyakran kínzó köhögés, esetenként köpetürítés is jelentkezik.

 

COPD (Krónikus obstruktív tüdőbetegség)

A COPD hátterében a dohányzás, illetve a dohányzás által kiváltott krónikus hörghurut állhat. Jellemző az elhúzódó, éves szinten legalább három hónapig tartó –akár hosszabb időre is állandósuló - köhögés.
A COPD esetében a légúti szűkület gyógyszerekre alig reagál, általában nem visszafordítható.

 

Bronchus-szűkület

A hörgőszűkületet sokféle hatás válthatja ki, például allergiát kiváltó anyagok (allergének: pollen, állati szőrök, ételek, egyes nehézfémsók), irritáló gázok, erős fizikai megterhelés, hideg levegő belégzése, sűrű köd, légúti vírusfertőzések, gyomorsav visszaáramlás, bizonyos gyógyszerek (például: nem szteroid gyulladásgátlók), pszichés hatások. A kialakult hörgőszűkület vagy spontán, vagy gyógyszeres kezelésre oldódik, vagyis visszafordítható.

 

Tüdőfibrózis

A tüdőfibrózis tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság. A betegség során a vérben az oxigénszint csökken és súlyos esetben légzési elégtelenség alakulhat ki.

A tüdőfibrózis kialakulásához számos betegség vezethet. A tüdőben gyulladásos folyamat zajlik, melynek következtében a normál tüdőszövet helyét kötőszövet foglalja el. Ez a kötőszövet vaskos, heges, merev, ezért a tüdő elveszti tágulékonyságát. Normális esetben a gázcsere könnyen megvalósul, a levegővel telt léghólyagocskák és a szomszédos kis erek falán keresztül az oxigén és a széndioxid gyorsan és könnyen átjut. Fibrosis esetén az ér és a léghólyagocska fala közé a kötőszövet beékelődik, így a gázcsere jelentősen lelassul, nehézkessé válik. A vérben csökken az oxigénszint és előrehaladott esetben emelkedik a széndioxidszint, a beteg fulladni fog.

A légúti elzáródással, szűkülettel járó állapotok diagnosztikájára a dinamikus inhalációs tüdőszcintigráfia alkalmas.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Dinamikus inhalációs tüdőszcintigráfia

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés