Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Fej és nyaki daganatok

A fej és nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből, mint a bőr, orrüreg, orr-melléküregek, nyálmirigyek, orca, szájüreg, garat és gége szöveteiből kiinduló tumorok. A fej és a nyak szerveit nagyon sokféle szövettípus alkotja, amelyek mindegyikéből kiindulhatnak rosszindulatú daganatok, ezek legnagyobb része az úgynevezett laphámrák, amely főleg a nyirokrendszer útján képez áttéteket a környezetében lévő nyirokcsomókban, legnagyobb csoportjukat a szájüregi daganatok képezik.

 

A PET-CT jelentősége fej és nyaki daganatok esetében

 • A daganat kimutatása olyan esetekben, amikor a beteg állapota miatt egyéb módon nem lehetséges vagy az egyéb ún. képalkotó vizsgálatok nem vezetnek eredményre, illetve ha azok eredménye nem egyértelmű. A PET-CT nagyon pontosan ki tudja mutatni magát a daganatot, annak helyi nyirokcsomó áttéteit illetve ún. távoli áttéteket is, valamint egy esetleges második tumort, mely akár egyidejűleg is megjelenhet a szervezetben.
 • Olyan esetekben, amikor nagy a rizikója a daganat kiújulásának illetve magas a tumor áttétképzésének az esélye.
 • Azokban az esetekben, amikor a nyakon áttétes nyirokcsomó kerül felfedezésre és egyéb vizsgálatokkal nem találják a kiinduló daganatot.
 • A terápia elvégzése után a maradvány szövetben élő daganat kimutatása illetve annak kizárása, ez azonban csak akkor eredményes, ha megfelelő idő kivárása után végezzük a vizsgálatot, korai vizsgálat akár hamis pozitív eredményhez is vezethet.
 • A daganat kiújulását, illetve ha a terápiára nem reagál megfelelően a tumor, igen korai időpontban képes kimutatni.
 • Abban az esetben, amikor a terápiák végeztével daganatmentesség érhető el, a beteg további ellenőrző vizsgálatai közé bekerülhet a PET-CT, mivel igen kisméretű kiújuló daganatot vagy áttétet képes kimutatni a szervezetben.
 • A fej-nyaki daganatok jelentős részénél történik sugárkezelés és ilyen esetekben a PET-CT pontosabban meg tudja mutatni a daganat határait, kisebb területet kell besugarazni, ezáltal jóval kevesebb ép szövet károsodik, valamint az eredeti daganat így jóval nagyobb sugárdózist kaphat, amely nagyobb eséllyel pusztítja el a tumort.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

FDG PET-CT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés