Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Emlőrák

Az emlő rosszindulatú daganatainak gyakorisága évről évre nő, Magyarországon ma már a leggyakoribb női rák, évente 7000 új beteget fedeznek fel, és 2500 nő halálát okozza. Az esetek jelentős többségében 50 éves kor felett fordul elő, de fiatal, 25-30 éves korban is megjelenhet. Az emlőrák nem csak nőknél, de férfiaknál is előfordulhat, azonban sokkal ritkábban. Az elhanyagolt emlőráknak nagyon kicsi a gyógyulás valószínűsége, a korai stádiumban felismert daganat jó eséllyel gyógyítható. Ezért rendkívül fontos a rendszeres önvizsgálat és a szűrővizsgálat (mammográfia).

Az emlőrák többnyire a tejelvezető csatornákból (ductalis carcinoma) indul ki, ritkább a mirigyvégekből keletkező u.n. lobularis carcinoma. Kezdetben helyben nő, majd a nyirokerekbe és a vérkeringésbe betörve áttéteket adhat, leggyakrabban a hónalji, mellkasfali, nyaki nyirokcsomókba, a tüdőbe, májba, csontokba és az ellenoldali emlőbe.

A legjellemzőbb tünet, hogy csomó tapintható az emlőben, azonban ez nem jelent mindig rosszindulatú elváltozást. A mellrák tüneteire jellemző lehet, hogy a daganatos emlő alakja és mérete megváltozik. Az emlőből váladék távozhat. Ha a daganat bőrrel történő összekapaszkodása behúzódásokat okoz, az emlőbimbót befelé fordítja, és helyzetét úgy rögzíti. Később a bőr kifekélyesedhet.
A fájdalom nem jellemző, korai szakaszban csak az esetek kb. 10%-ában jelentkezik. Legfontosabb az idegentest-érzés, a tapintható, jellegzetes szövettöbblet. Előrehaladott stádiumban a tüneteket főként az áttétek produkálják. A csontáttétek fájdalmat okozhatnak, törésekkel járhatnak. A tüdő áttétei fokozódó légzési és keringési elégtelenséget válthatnak ki.

A PET-CT vizsgálat hasznos lehet emlőtumoros betegeknél a következő esetekben:

  • A helyileg előrehaladott emlőrákok kiterjedésének pontos megítélésére, az áttétes emlőrákok nyirokcsomó, illetve szervi érintettségének kimutatására, a daganat un. elsődleges stádiumbesorolására
  • A helyileg előrehaladott daganatok esetén a műtét előtt alkalmazott un. neoadjuvans kemoterápiás kezelés hatékonyságának kimutatására
  • Áttétes daganatok esetén az alkalmazott gyógyszeres illetve sugárterápiás kezelés eredményességének megítélésére
  • Máj- és tüdőáttétek radiofrekvenciás (RFA) kezelése után a daganat életképességének megítélésére
  • Ha kontroll vizsgálatok során a tumormarkerek emelkedést mutatnak, és a hagyományos képalkotó vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, PET-CT elvégzése feltétlenül javasolt

A daganat szövettani típusa azonban nagymértékben befolyásolja a vizsgálat érzékenységét: a ritkábban előforduló lobularis illetve tubularis rákok kevésbé halmozzák a beadott cukor analógot, az FDG-t, mint a jóval gyakoribb ductalis típusú daganatok. Az emlőrák szűrővizsgálatára, a nem tapintható daganatok kimutatására kevéssé alkalmas - 1 cm-nél kisebb tumor esetén a PET-CT érzékenysége alacsony.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés