Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


  • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
  • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
  • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
  • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
  • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
  • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
  • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
  • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Differenciált pajzsmirigyrák

A differenciált pajzsmirigyrák a pajzsmirigy-folliculusából kiinduló daganatos burjánzás, mely nőkön 40-50 év, férfiakon 45-50 év körül jelentkezik leggyakrabban. Tünetei jellemzően a gyorsan növekvő, fájdalmas vagy fájdalmatlan pajzsmirigy göb, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, nyelészavar, rekedtség.

 

A differenciált pajzsmirigyrák fajtái

Papilláris rák

A pajzsmirigy rákos megbetegedéseinek nagyjából 70 százaléka papilláris rák. Általában 35-55 éves kor között jelentkezik, és nőknél 3-4-szer gyakoribb betegség, mint férfiaknál. Elnevezését a daganatban kesztyűujjszerű nyúlványokba, úgynevezett papillákba szerveződő és elhelyezkedő follikulus (mirigyhám) sejteknek köszönheti. Jellemzően beszűri a környező szöveteket, és általában az ellenoldali pajzsmirigy-lebenyben is kimutatható. Mivel gyakran képez a nyaki nyirokcsomókba áttétet, sok esetben a nyakon tapintható csomó már a papilláris pajzsmirigyrák nyirokcsomó-áttétének jelenlétére utal. Jódban gazdag országokban jellemzően - a follikuláris rákkal szemben - nagyobb az aránya a papilláris rákos megbetegedéseknek.

 

Follikuláris rák

A rosszindulatú pajzsmirigydaganatok mintegy 15-20 százaléka follikuláris rák. Kialakulása inkább jellemző az 50-60 év közötti nőkre, mint férfiakra. A follikuláris rák jellemző tulajdonsága, hogy áttöri a pajzsmirigy tokját és betör az erekbe, emiatt hamar képes áttéteket okozni. A jódszegény országokban viszonylag több a follikuláris rákos megbetegedés, mint a papilláris pajzsmirigy rák.

A pajzsmirigyrák kezelését elsősorban sebészi úton végzik, ami után radiojód kezelés javasolt.

A megfelelő kezeléseket követően a betegek nagy része meggyógyul, és a kezelés után 5-10 évvel is 70-90 százalékuk életben van és akár betegségmentes.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

I-131 egésztest SPECT-CT

FDG PET-CT

TERÁPIÁS ELJÁRÁSOK:

I-131 jódterápia 3500 MBq-ig

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés