Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

A köhögés lehetséges okai, jellege és csillapítása

 

Napjainkban a koronavírus kapcsán gyakran esik szó a köhögésről. Pedig a köhögés az egyik legelterjedtebb tünet, melynek hátterében legtöbbször valami ártalmatlan dolog áll, mint például egy megfázás. Ennek ellenére nem minden esetben szabad bagatellizálni, hiszen akár komoly betegségre is utalhat. Ugyanakkor az őszi-téli hónapokban gyakoriak a felsőlégúti megbetegedések, amelyeknek egyik velejárója is lehet a köhögés. Szeretnénk picit jobban összeszedni a köhögés esetleges okait és fajtáit, hogy segítsünk jobban eligazodni az egyes betegségek útvesztőiben.

A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha a köhögés hosszabb ideig tart, fontos kivizsgálni az okát. A köhögés nem betegség, hanem egy tünet. Kiváltó oka ezért nagyon sokféle lehet, például a tüdő, a szív, a gyomor megbetegedése vagy bizonyos gyógyszerek is okozhatják. Ezeken felül a köhögést a szezonális náthán, influenzán kívül az asztma, az allergiás nátha, az idült hörghurut, és olyan nyálkahártya-elváltozások is előhívhatják, mint például az orrpolip. A felső légutak akut, baktériumok, vírusok által előidézett gyulladásos megbetegedései a hátsó garatfali váladékcsorgásban is megnyilvánulnak. Az orvosok számára nem csak az fontos, hogy mióta köhögünk, hanem az is, hogy képződik-e váladék a köhögés során. Ez alapján az két csoportot különböztethetünk meg:

 • improduktív köhögés, ami nem jár váladékkal
 • produktív köhögés, ami váladékkal jár

Improduktív, száraz köhögés:

Ezt a köhögést a legtöbb esetben a légutakat érő káros anyagok váltják ki. Ilyen például a dohányzás, a por vagy valamilyen idegen tárgy. A száraz köhögést kiválthatja akár meghűléses megbetegedés, de vírusok okozta betegségek után is több héten keresztül megmaradhat. Kiváltó oka lehet még a reflux, aminek következtében a sav irritálja a gége nyálkahártyáját, így az érintetteknél száraz köhögés figyelhető meg. (Reflux esetén, fekvő helyzetben a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe, vagy egészen a garatig, ahol így köhögést idézhet elő.)

Produktív, nyákos köhögés:

A nyákos köhögés leggyakoribb oka a megfázás, a tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis, az orr vagy az orr melléküregeinek gennyes gyulladása vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség, tüdőgyulladás. Az asztma vagy más allergiás megbetegedés is gyakran okoz fokozott nyáktermelést. A felköhögött váladék ebben az esetben üvegszerűen tiszta, többnyire folyékony, míg megfázás esetén sárgás vagy zöldes és sűrű.

Ingerköhögés:

A váladék jelenlététől függetlenül megkülönböztetjük az úgynevezett ingerköhögést is, mely a tüdő akut ingerlése, a porszemcsék vagy más idegen részecskék által, reflexes köhögéshez vezethet. Nem eléggé köztudott, hogy ez a reflexes folyamat jócskán hozzájárulhat az akut felsőlégúti fertőzések esetében a gyógyuláshoz, mivel a légutakban termelődő hurutos nyák távozását segíti elő. Azonban néhány gyógyszer, így például az ACE-gátlók is okozhatnak ingerköhögést, e mellékhatásról tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki szükség esetén módosítja a terápiát.

Véres köhögés:

A véres köhögés, ha csak egyszeri eset, továbbá kevés vérrel jár, akkor valószínűleg valami ártalmatlan oka van, például kisebb sérülés az orrban vagy a torokban, száraz orrnyálkahártya, íny- vagy orrvérzés. Továbbá okozhatják véralvadásgátló gyógyszerek is. Ugyanakkor a vérzéssel járó köhögés hátterében a következő okok is állhatnak, például tüdőembólia, tuberkulózis, szívelégtelenség vagy tüdőrák. Ritka esetben véralvadási zavarok vagy vérzékenység is lehet a köhögés oka. Ezek mellett szintén véres köhögés figyelmeztethet fekélyekre a szájban, a torokban vagy a gégénél, esetleg a mellkas sérüléseire.

 

Az időbeli lefolyása alapján is megkülönböztethetjük a köhögéseket:

 • Akut köhögés

Akkor beszélhetünk akut köhögésről, ha a panaszok nem tartanak tovább nyolc hétnél. A leggyakoribb kiváltó okok közé tartoznak a megfázásos megbetegedések, melyeknél eleinte száraz, majd pár nap elteltével már nedvesebb a köhögés. Amennyiben a felszakadó váladék színe fehéres-átlátszó, akkor nagy valószínűséggel valami vírus okozza a gyulladást, ha pedig sárgás-zöldes, akkor baktériumok állnak a háttérben. A garatgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, mandulagyulladás a váladék lecsorgása és ingerlő hatása révén vált ki köhögést. Az alsó légutakban az ott kialakuló gyulladás váltja ki a köhögési ingert. A rövid ideig tartó köhögést okozhatják olyan fertőzések is, mint például az akut hörghurut vagy a tüdőgyulladás.

 • Krónikus köhögés

A krónikus köhögés az akuttal ellentétben nyolc hétnél tovább keseríti meg az érintettek életét. Mivel számos kiváltó oka lehet, mindenképp ajánlott egy orvos véleményét kikérni. A tartós vagy visszatérő köhögés egyik oka lehet az allergia, a szénanátha, mely az esetek mintegy 25%-ában asztmává alakul. Az asztma jellegzetes hangjelenséggel járó köhögéssel társul, sípolás, légszomj, mellkasi fájdalom kísérheti. A gyakran elfeledett szamárköhögés is ebbe a csoportba tartozik, aminél rohamszerűen tör rá a betegekre a görcsös köhögés, melyet hangos, ziháló levegővételek követnek. A kisgyerekek már kapnak ellene védőoltást, azonban a felnőttek esetében még előfordulhat ez a betegség. Emellett a visszatérő irritáció, vírusos hörgőgyulladás, másodlagos bakteriális bronchitis is okozhat tartós köhögést.

A köhögést fenntartja a folyamatosan fennálló orrnyálkahártya-duzzanat és orr-, illetve arcmelléküreg-gyulladás, de a gége gyulladása, valamint annak daganatos megbetegedése is. A krónikussá vált köhögés és a folyamatos váladéktermelés, köpetürítés olyan szövődményekre, súlyosabb légúti betegségekre is utalhat, mint például a gennyes hörgőgyulladás, tüdőtágulat, tüdőtályog, súlyosabb esetben pedig a tüdőbaj. A mellhártya megbetegedéseink tünete lehet az idült produktív köhögés, míg az száraz forma asztmára vagy asztmatikus hörghurutra utalhat.

Amennyiben tehát akár a nedves, akár a száraz köhögés- a gyógyszeres kezelés ellenére – két hónapnál tovább tart, nem csak indokolt, hanem szükséges is az alapos fül-orr-gégészeti allergiológia, esetleg tüdőgyógyászati, belgyógyászati kivizsgálás.

 

Javaslatok köhögés ellen:

És hogy mit tegyünk a nátha, az influenza elkerülése érdekében? A legtöbben az egészséges életmódot, az évszaknak megfelelő öltözködést, a vitaminokban, nyomelemekben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozást, a bő folyadékfogyasztást, az alapvető higiéniás szokások betartását, mint a gyakori kézmosást, a tömeg kerülését, a beltéri levegő gyakori szellőztetését és párásítását, zsebkendőbe köhögést tartják fontosnak.

De amennyiben már jelentkezik a köhögés, arra is kéznél van néhány praktika. Az éjszaka jelentkező köhögés megszűnését segíthetjük az ágy fejrészének megemelésével is. A köhögés gyakori kiváltó oka a fűtési szezonban jellemző száraz szobalevegő, melynek ellensúlyozására fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Ha a köhögést valóban a száraz levegő okozza, érdemes párásító készüléket beszerezni. Hátsó garatfali csorgás esetén hasznos lehet sós vizes orrmosó használata, az e célra kifejlesztett termékkel, melynek segítségével az orrüregek átmoshatók, a gyógyulás folyamata felgyorsítható. A rég bevált praktikákról se feledkezzünk el, a mézes gyömbér, kakukkfű, hársfa tea, vagy köhögés elleni cukor is hatékony segítség lehet. A sós vízzel történő gargalizálás úgyszintén, mely a betegek többségénél nagyszerűen beválik a tünetek csillapítására.

A szakorvosok arra is figyelmeztetnek, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a fizikai, szellemi túlterhelés is gyengíti a szervezet védekező képességét a szezonális megbetegedések kialakulásában főszerepet játszó baktériumokkal, vírusokkal szemben.

 

Koronavírus, megfázás, influenza vagy allergia?

Korábban ártalmatlan tünetek voltak, ám most a koronavírus járvány miatt komoly pánikra ad okot, ha valamelyiket a környezetünkben lévő személyeknél vagy magunkon észleljük.

A koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete:

 • láz (88%)
 • száraz köhögés (68%)
 • fáradékonyság, gyengeség (38%)

Ezek mellett előforduló tünetek:

 • produktív, köpetürítéssel járó köhögés (33%)
 • nehézlégzés (19%)
 • torokfájás (14%)
 • fejfájás (14%)
 • izom- vagy ízületi fájdalom (15%)
 • hidegrázás (11%)
 • orrdugulás, orrfolyás

Fenti tünetek mellett ritkábban, de előfordulhat:

 • hányás (5%)
 • hasmenés (4%)

A megfázás tünetei:

A nátha egy hétig-tíz nap alatt gyógyul. Enyhe köhögéssel járhat, de légszomjat nem okoz. Jellegzetes tünetei a tüsszögés és az orrdugulás, orrfolyás. Torokfájás és enyhe, rövid ideig tartó hőemelkedés előfordulhat. A fáradtság inkább csak a rossz közérzetből ered, izom- és ízületi fájdalmak előfordulhat.

Az allergiás nátha:

Nemcsak meghűlés, hanem allergia miatt is jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás. Ilyen esetben azonban a tünetek nem múlnak el tíz nap alatt sem, hanem addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása. Ez jelenthet több hetet, vagy hónapokat is. A szénanátha légszomjat önmagában nem okoz. Köhögés, légszomj abban az esetben fordulhat elő, ha légúti allergia mellett asztma is kialakult. Láz egyáltalán nincs. Fáradtság előfordul, fejfájás – az orrmelléküregek érintettsége miatt – szokott jelentkezni. Izom és ízületi fájdalmak nem jelentkeznek.

Influenza vagy koronavírus:

A két betegség tünetei sokban hasonlítanak. A tünetek mindkét esetben egy-két, a koronavírus esetén akár három hétnél tovább is tarthatnak. Mindkettő száraz köhögést okoz, a koronavírus esetében jellemző a nehézlégzés és a magas láz. Ez a WHO adatai alapján a láz a koronavírus leggyakoribb tünete, mely a betegek 88%-ánál megfigyelhető. Ezt követi a száraz köhögés (68%), a fáradtság (38%) és a hurutos köhögés (33%). Előfordulhat még ízületi fájdalom, torokfájás, fejfájás és hidegrázás is.

Hirtelen jelentkező láz, köhögés, légszomj esetén maradjon otthonában / tartózkodási helyén! Mielőbb keresse fel telefonon háziorvosát, illetve hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központoldalán megadott, 06 80 277 455, 06 80 277 456 információs telefonszámokat.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés