Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Mit kell tudni a nátriumról és mik a hiányának a tünetei?

 

A nátrium bizonyára sokak számára ismert ásványi anyag. A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Szükséges a szénhidrát- és a fehérje anyagcseréhez és az izomműködéshez. A sejtfalak nátrium segítségével engedik be a véráramból a tápanyagokat a sejtbe, és a nátrium teszi lehetővé az izmok összehúzódását is. Emiatt a nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt, a folyadékháztartás szabályozása, izomműködés, idegrendszerben az ingerületátviteli folyamatok, sav-bázis egyensúly fenntartása, szénhidrát- és fehérjeanyagcsere, ozmotikus nyomás fenntartása is a feladatai közt szerepel.

A felnőtt emberi szervezet kb. 80-100 g nátriumot tartalmaz, melynek több mint a fele oldott állapotban, a test víztereiben, kisebb része sejten belüli térben, a többi a csontokban és a kötőszövetekben található. A nátrium bevitelét a táplálkozással biztosítjuk, ugyanis a nátrium majdnem minden élelmiszerben megtalálható. Elsősorban azonban só formájában visszük be a szervezetünkbe, hiszen a konyhasó valójában nátrium-klorid.

 

A nátrium hatásai egészségünkre

A nátriumnak nagyon fontos szerepe van a szervezetünk megfelelő működésének a biztosításában. A nátrium nélkülözhetetlen az idegrendszerünknek és a testünk, sejtjeink folyadékegyensúlyának fenntartásához. Az agyban található bizonyos receptorok ugyanis érzékelik a nátrium szintjét, koncentrációját, és ha ez a koncentráció nő, a szervezet szomjúsággal reagál erre.

Emellett a nátrium a káliummal együtt részt vesz a sav-bázis egyensúly és a vízháztartás szabályozásában, helyreállíthatja a vérnyomást, biztosítja az idegek és az izmok megfelelő működését. Nélkülözhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél és szerepe van a szénhidrát- és fehérje anyagcserében.

Részletesebben kifejtve a nátriumnak az alábbi hatásait is érdemes figyelembe venni szervezetünkre nézve:

 • Idegrendszer

A nátrium szerepet játszik az idegi impulzusok átvitelében

 • Vízháztartás

A nátrium nélkülözhetetlen ásványi anyag ahhoz szükséges, hogy a testünk megtartsa és hasznosítsa a nedvességet

 • Szív és érrendszer

A nátrium segít a vérnyomás szintjének szabályozásában, részt vesz az izmok összehúzódásában, ideértve a szívizmot is.

 • Sejtek

A nátrium felelős az ozmotikus nyomás kialakításáért, mely megfelelő szintje elengedhetetlen a sejtek egészséges működéséhez.

 • Emésztő és kiválasztó rendszer

A nátrium alapvető fontosságú a tápanyagszállításban. A szervezet sótartalmát elsősorban a vese szabályozza. Ha kevés a só a táplálékunkban, akkor a vese visszatartja a sót a szervezetben. A nagymértékű izzadás által – extrém esetben – akár napi 8 gramm nátriumot is veszíthet szervezetünk, ilyenkor ezért különösen fontos a pótlása.

 

Mennyi nátriumot vigyünk be a szervezetünkbe?

Bizonyos kutatók szerint 100 mmol/nap nátriumbevitel elegendő a szükséglet fedezésére, ez kb. 5 g konyhasónak felel meg. Egyesek szerint nincs is szükség plusz bevitelre, hiszen az elfogyasztott élelmiszerek által bőven elegendő mennyiség jut a szervezetbe. Ez egyes kimutatások szerint napi 5-15 g nátrium fogyasztásának felel meg, ami fedezi, esetleg többszöröse is a napi szükségletnek.

Fontos azonban az is, hogy a sótartóból a só bevitelnek mindössze 25 százaléka származik. A 75 százalék elsősorban a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaiból kerül a szervezetedbe.

 • Alacsony nátrium tartalmú ételek: friss gyümölcsök, gyümölcslevek, sótlan kekszek, főtt tészták.
 • Közepes nátriumtartalmú ételek: vörös- és fehérhúsok, tejtermékek, tojás, articsóka, spenót.
 • Magas nátriumtartalmú ételek: konzervált ételek, konzervek, félkész ételek, szalonna, sonka, kolbász, füstölt húsok, fagyasztott húsok, mélyhűtött- és félkész ételek, sós kekszek, kenyér, pizza, kemény sajtok, leves porok, szószok, a gyorséttermek kínálatai.

 

Mit érdemes tudni a nátriumhiányról?

A nátriumhiánynak nagyon sok oka lehet, a krónikus betegségektől a túlságosan sok folyadékig. Más hiánybetegségekkel ellentétben a nátriumhiány viszonylag gyorsan kialakulhat. A nátriumhiány tulajdonképpen azt jelenti, hogy a nátrium mennyisége a vérben lecsökken.

A nátriumhiány legfőbb okai lehetnek: mellékvese-, vesebetegség, nagymértékű verejtékezés, bélhurut, hasmenés. A hiány lehet enyhe, közepes vagy akár igen súlyos is. Az elsődleges, legenyhébb tünetek közé tartozik a fejfájás, a hányinger, a koncentráció és a kognitív képességek romlása, az egyensúlyérzék romlása. A legsúlyosabb hiány esetén akár eszméletvesztés vagy kóma is bekövetkezhet.

 

Nátrium hiányában felléphetnek továbbá az alábbi tünetek is:

 • emésztési zavar
 • étvágytalanság
 • izomgörcs
 • gyengeség
 • hányinger
 • szédülés
 • alacsony vérnyomás

Ugyanakkor a nátrium-szint túlzott megemelkedése is okozhat gondokat, túladagolásakor felléphet magas vérnyomás vagy keringési megbetegedések.

 

Nátriumhiány kiváltó okai

A folyadékveszteség is okozhat nátriumhiányt, például a hosszú ideig tartó hányás, vízhajtók használata, vagy ha nem iszik valaki eleget. Megerőltető testmozgás után is kialakulhat nátriumhiány, különösen akkor, ha valaki nem pótolja a sportolás közben elveszített folyadékot.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés