Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

A nyár egyik csodaszere, a sárgadinnye

 

Bizonyára kevesen tudják, de a közkedvelt sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették.
Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Vitaminbomba és természetes gyógyszer: az egyik legjobb A- és C-vitamin vitaminforrás, továbbá B-vitaminokat is nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmaz.Az ínycsiklandó gyümölcs bővelkedik ezen kívül káliumban, kolinban, rostokban, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szív és az érrendszer egészséges maradhasson. Emellett magas béta-karotin tartalmáról is híres, jótékonyan hat a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti. Az A-vitamin és a béta-karotin tartalmának köszönhetően nagyon előnyös a szem egészségének megőrzésében is.Emellett a sárgadinnye segíti a betegségekből való felépülést, így a lábadozási időszakot jelentősen lecsökkenti a rendszeres fogyasztása. Mivel bőségesen tartalmaz rostokat, így az emésztésre is kiváló hatást képes gyakorolni. Mint minden gyümölcs, úgy a sárgadinnye is bővelkedik antioxidánsokban. Az antioxidánsok pedig, köztudottan rákmegelőző hatással bírnak. A sárgadinnye mindemellett nagyon jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből.A finom gyümölcsöt fogyaszthatjuk lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et is. Ha mindez még nem lenne elég meggyőző, a következőkben részletesebben is leírjuk, milyen jótékony hatásai vannak a sárgadinnyének.

 • Magas vitamintartalom

Vitaminok közül a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van. Ilyen az A-, a B1-, B2- és a C-vitamin. Ezeknek köszönheti a dinnye az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagy részét.Az A-vitamin kúraszerú szervezetbe vitelével 39 %-kal csökkenthető a hályog kialakulásának rizikóját. A sárgadinnye C-vitamin forrás is, ami a szervezetbe juttatás után antioxidánsként működik. A C-vitamin ezen kívül a fertőzések ellen is véd, "leszámol" számos baktériummal és vírussal. A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, agyi katasztrófákat, illetve a rákos sejtek megjelenését a szervezetben.

 • Antioxidáns-tartalom

A sárgadinnye gazdag antioxidáns forrás, ami köztudottan segít a rákos betegségek megelőzésében. Főként a prosztatát, valamint a vastagbelet érintő rákos megbetegedésekkel szemben lehet igazán érzékelhető a sárgadinnye rákmegelőző hatása, ezért a család férfi tagjai számára is kifejezetten ajánlott a rendszeres sárgadinnye fogyasztás.

 • Gazdag ásványi anyagokban

A sárgadinnyében magas arányban található cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas, valamint különböző gyümölcssavak is. Mivel a sárgadinnye káliumban gazdag, segít fenntartani a megfelelő egyensúlyt a sejtek és a testfolyadékok között. A kálium elengedhetetlen az idegek egészségéhez és az izmok megfelelő összehúzódásához. A káliumban gazdag ételek, például a sárgadinnye fogyasztása edzés után elősegíti a kimerült elektrolitok feltöltését. Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.

 • Áldásos hatása van a bőrre

A sárgadinnyében lévő béta-karotin a bőrre, a hajra és a körmökre is áldásos hatást képes gyakorolni. A kutatások azt is mutatják, hogy a sárgadinnyében lévő A-vitamin, ami nagyon erős antioxidáns, a bőr ráncosodását okozó szabadgyökök kiváló ellenszere. A- és C-vitamin-tartalma hozzájárul a fényvédelemhez, óvja a bőrt az UV-sugárzás és a kék fény összes károsító hatásától.Számos szépségvitamin tartalmaz béta-karotint, ám mivel ezekben nem természetes forrásból nyert formában van jelen a béta-karotin, így a felszívódás mértéke sem kielégítő. Ezzel szemben a sárgadinnyében természetes formában van jelen a béta-karotin, vagyis maximálisan ki tudja fejteni áldásos hatását a szervezetben, hiszen maradéktalanul fel tud szívódni.

 • Magas a rosttaralma

A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.

 • Segíti a fogyókúrát, méregtelenít

A sárgadinnye ideális segítségünk lehet a nyári fogyókúrában is. Rostjaival élénkíti az emésztést, vitaminjainak és ásványi anyaginak köszönhetően pedig megoldja a szervezet egészséges táplálását. A benne lévő folyadék pedig teltség érzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek, helyette inkább aktívnak és energikusnak érezzük magunkat. A sárgadinnye kalóriatartalma pedig alacsony, egy negyed dinnyében körülbelül 60 kalória van, továbbá zsírt és koleszterint sem tartalmaz. Mivel rendkívül magas a folyadéktartalma, a sárgadinnye nem csak hűsítőként, de méregtelenítőként is szolgál a szervezet számára. Valósággal átmossa az egész testet, beleket, megszabadítja a lerakódott salakanyagtól. A mérgek kipucolásával pedig nem csak az egészség, de a jó közérzet is garantált.

 • Immunrendszer erősítő

A sárgadinnye kiváló immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik. Mivel segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás a sárgadinnye fogyasztása! A sárgadinnye ezek mellett hűsíti a szervezetet a nagy kánikulában, nem csak mert hűtve szokás fogyasztani, hanem magas folyadéktartalma miatt is. A szervezet elvesztett folyadékmennyiségének pótlásával nem csak a szomjúságot csillapítja, de a hőháztartást is rendezi. Éppen ezért kifejezetten ajánljuk fogyasztását a ránk váró meleg nyári napokon!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés