Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Hogyan takarítsunk és fertőtlenítsünk járvány idején?

 

Már jól tudjuk, mennyire fontos, hogy az utcára lépve viseljünk maszkot, kesztyűt, ne menjünk tömegbe és persze ne nyúljunk az arcunkhoz. De mi a helyzet a lakás fertőtlenítésével?

A szakértők szerint az új típusú koronavírus órákig, de akár napokig is túlélhet a felületeken, így különösen fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsünk az otthonunkban. „A háztartásokban és a közösségi terekben úgy akadályozhatjuk meg a legjobban a COVID-19 terjedését, ha gyakran megtisztítjuk a környezetünkben lévő tárgyakat, felületeket" - írják a CDC (Járványügyi és Betegségmegelőző Központ) ajánlásában is. Alig telik bele pár percbe, de ha a gyakran használt felületeket naponta egyszer letakarítjuk, azzal hozzájárulhatunk a fertőzés terjedésének megakadályozásához.

De mi is pontosan a fertőtlenítés és miben különbözik a takarítástól? Amikor a kórokozók terjedésének megelőzéséről van szó, fontos tisztában lenni a takarítás és fertőtlenítés közötti különbséggel. A takarítás a kórokozók, piszok és szennyeződések eltávolítását jelenti, míg a fertőtlenítés az, amikor vegyszereket használunk a kórokozók elpusztítására. Ha először takarítunk, majd fertőtlenítünk, azzal csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.

A továbbiakban igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, melyek útmutatóul szolgálhatnak az alapos takarításhoz és fertőtlenítéshez otthonunkban.

 

Mire figyeljünk, és mit tegyünk takarítás közben?

 • Takarítsunk minden nap!

Fontos, hogy minden nap kerítsünk időt a használati tárgyaink tisztítására. Ehhez keressünk olyan szereket vagy tisztítókendőket, amiken az szerepel, hogy a kórokozók 99,9%-át elpusztítják. Ha nincs ilyen otthon, a szappanos vagy mosogatószeres víz is tökéletes.

 

 • Ügyeljünk a kiemelten fontos felületek fertőtlenítésre

Minden gyakran megérintett felület, vagyis minden olyan hely, ahol mindennap milliónyi ujjlenyomatot hagyunk, nagyon fontos a takarítás szempontjából. Az ajtókilincsek, villanykapcsolók, hűtőszekrény, billentyűzetek, egerek, mobil telefonok, mikrohullámú sütő ajtaja, fiókgombok, TV-távirányító, pultok és asztallapok, ahol főzünk és étkezünk, WC-lehúzók vagy csaptelepek mind kórokozók otthonává válhat, ezért ezek fertőtlenítése kiemelten fontos. Alaposan tisztítsuk tehát le az ilyen részeket, és ha az általunk alkalmazott készítmények nem tesznek kárt a felületben, egy ideig hagyjuk hatni a szereket, és csak utána töröljük le őket. Emellett javasolt a gyerekek játékait, eszközeit is naponta fertőtleníteni. Hazaérkezés után a kézmosás legyen az első, a táskát, a kulcsokat is érdemes fertőtleníteni.

 

 • Viseljünk védőfelszerelést

Az olyan egyéni védőeszközök, mint az eldobható kesztyű, a kötény vagy köpeny, valamint az arctakaró további védelmet nyújthatnak takarítás, fertőtlenítés közben.

 

 • Takarítsunk, mielőtt fertőtlenítenénk

Használjunk mosószert vagy szappant és vizet a szennyeződések, zsír, por és kórokozók eltávolításához. Amikor a felület már tiszta, fújjuk le fertőtlenítőszerrel. Azok a fertőtlenítők, amelyeknek hatóanyaga a nátrium-hipoklorid, nagyon hatékonyan pusztítják a vírust minden felületről. A nátrium-hipoklorid a vírus RNS-ét, vagyis azt a fehérjéjét pusztítja el, ami ahhoz kell, hogy tovább tudjon szaporodni. Ahogy már említettük, a fertőtlenítőt lehetőség szerint hagyjuk állni néhány percig, majd töröljük le.

 

 • Megfelelő fertőtlenítőszert használjunk

A különböző élettelen felületek 70 %-os alkohollal vagy 50-szeresre hígított háztartási hipóval való tisztítása pár percen belül elpusztítja a koronavírust. A 60-70 %-os alkohol (etanol), csakúgy, mint a 0,05-0,1 %-os nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo) oldat 1-5 percen belül elpusztítja a különböző felületeken magtapadt koronavírusokat. A 0,1 %-os töménység a kereskedelemben szabadon kapható háztartási hipó (általában 5 %-os nátrium-hipoklorit oldat) 50-szeres hígításának felel meg. Ha otthon készítenénk lemosáshoz vagy felmosáshoz hipós vizet, akkor nagyjából 10 liter vízhez kellene hozzáadni 2 deciliter háztartási hipót. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatásából kiderül, a hagyományos takarító- és tisztítószerekkel végzett takarítást követően 0,1 %-os hipós oldattal való felmosás, áttörlés, bedörzsölés javasolt, ha a koronavírusok eltüntetése a cél. Amennyiben hipóra érzékeny felületekről van szó, akkor alkoholos oldatok használandók.

 

 • Fertőtlenítő helyett jól jöhet az orvosi alkohol

A legtöbb orvosi alkoholban etanol található, ami 30 másodperc alatt képes elpusztítani a vírust. Ahogy a fertőtlenítő, úgy az etanol is a vírus RNS-ét pusztítja el, így a kórokozó nem tudja másolni magát az emberi sejten belül. Nedvesítsünk be egy ruhadarabot, öntsünk rá orvosi alkoholt, és töröljük végig vele a felületeket.

 

 • Béleljük ki a szemeteseket

Ha szemeteszsákot teszünk a kukákba, könnyebb lesz kidobni minden hulladékot belőle.

 

 • Mossuk ki a vászon-neműket alaposan

Ide tartoznak az ágyneműk, ágybetétek, kéztörlők, fürdőlepedők, konyharuhák és takarók. Ezeket mossuk a lehető legmagasabb hőfokon rendszeresen. 60 fokos mosás, mosogatás tanácsos, ugyanis a koronavírus nagyon érzékeny. A környezetben gyorsan elveszíti a megbetegítő képességét, kiszárad néhány órán belül, illetve már ötven-hatvan fokon elpusztul. Vegyünk fel kesztyűt a szennyes kezeléséhez, és a szennyest semmiképpen se rázzuk, mert az növelheti a kórokozók terjedését.

 

Mire ügyeljünk a fertőtlenítés elvégezte után?

 • Alaposan mossunk kezet

Mossuk meg a kesztyűs kezünket szappannal és vízzel. Szárítsuk meg azokat. Húzzuk le a kesztyűket és tegyük el azokat. Ezt követően mossuk meg kezeinket.

 

 • Szellőztessünk

Takarítás közben és után szellőztessünk alaposan. A szellőztetés azonban nem csak a takarítás után, hanem előtte is tanácsos. A CDC azt ajánlja, hogy a takarítás és fertőtlenítés megkezdése előtt nyissuk ki a külső ajtókat és ablakokat, és használjunk szellőztető ventilátorokat.

 

 • Takarítás után ürítsük ki a porszívót

Fertőtlenítőszerrel is érdemes letörölni a porszívót és minden olyan készüléket, mint a mosogatógép és a mosógép.

 

 • Dobjuk ki a tisztítóeszközöket

Ha papírtörlőt, fertőtlenítő törlőkendőt és egyéb eldobható tisztítóeszközöket használunk, azonnal vigyük ki a szemetet használat után. Szövetkendő esetén pedig javasolt a magas hőfokon történő mosás takarítás után.

 

Ráadásként lenne még egy tanácsunk. Ne keverjük össze a vegyszereket, hiszen a háztartási tisztítószerek összekeverése halált is okozhat. Az alábbi kombinációk használata például határozottan tilos:

 • Fehérítő és ecet – ez mérgező klórgázt eredményez
 • Fehérítő és ammónia – klorogén (klóramin) gőzt eredményez
 • Fehérítő és orvosi alkohol – hatására kloroform képződik
 • Hidrogén-peroxid és ecet – külön-külön használható ugyanazon a felületen, azonban egy tartályban összekeverve perecetsav képződik.

Otthonunk használati tárgyai és bútorai remek táptalajt kínálnak a kórokozóknak, ráadásul sok felület alapos letörlése, fertőtlenítése viszonylag ritkán jut eszünkbe. A koronavírus-járvány idején azonban legyünk körültekintőbbek, takarítsunk gyakrabban és használjunk fertőtlenítőszereket rendszeresen a vírus terjedésének megakadályozása érdekében!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés