Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Óvintézkedések listája, amely valóban a megelőzést szolgálja a koronavírussal szemben

 

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed!

A koronavírus, akárcsak az influenza, cseppfertőzéssel terjed, az orrból vagy a szájból származó apró cseppeken keresztül, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül át egyik emberről a másikra. Éppen ezért fontos a megfelelő, legalább 2 méter távolság tartása nem csak a megbetegedett személyektől, hanem mindenkitől, hiszen nem tudhatjuk, hogy ki hordozza a vírust.

 

A közös használati tárgyak is fertőzhetnek!

Úgy is megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. Ezért a higiénia alapszabályainak betartására – a rendszeres kézmosásra – és a környezetünk megfelelő fertőtlenítésére – például a közös használati tárgyak alapos megtisztítására – különösen ügyeljünk.

 

A tünetmentes személy is lehet vírushordozó!

A vírussal fertőzöttek egy része teljesen tünetmentes, vagy csak enyhe panaszaik vannak, illetve a betegség több hétig – 14 vagy a legújabb esetek szerint akár 21 napig is – lappanghat. Sokan nem is tudnak róla, hogy vírushordozók és mire a jellegzetes szimptómák megjelennek, addigra már több embert megfertőztek a környezetükben. Ezért is fontos, hogy ne menjünk olyan helyre, ahol sok ember van – főként zárt térben-.

 

A koronavírus megelőzése elengedhetetlen a helyes kézmosási technika elsajátításával és alkalmazásával!

Ez gyakori és alapos melegvizes-szappanos kézmosást és ha erre nincs lehetőség, a kezek legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel történő tisztítását jelenti.

 • A jól benedvesített kézre kell megfelelő mennyiségű szappant juttatnunk.
 • Eldörzsöljük a kéz belső felületén, utána a kézfej hátára, illetve az ujjak közé is ezt a habot.
 • Az ujjvégeket is a tenyérhez kell dörzsölni.
 • A hüvelykujjat se hagyjuk ki!
 • Bő vízzel leöblítjük a habot.
 • Papírtörlővel töröljük meg a kezünket.
 • Papírtörlővel zárjuk el a csapot.

 

Alapvető higiéniai szabályok betartása!

Pillanatok alatt kórokozók milliói kerülhetnek a levegőbe egy tüsszentéssel vagy köhögéssel, éppen ezért ilyenkor nagyon fontos a papírzsebkendő használata. A használt zsebkendőt ne tegyük el, ne használjuk újra, hanem dobjuk ki. Ha nincs nálunk zsebkendő, akkor se a kezünkbe köhögjünk, tüsszentsünk, hanem a behajlított kar könyökhajlatába!

 

Az arc érintése tabu!

Főként járvány idején legyen az arcunk – orrunk, szemünk, szánk – érintése tabu. Tudatosan figyeljünk arra, hogy ne tapogassuk, mert ezzel megnöveljük a kórokozók nyálkahártyára jutásának és így a megfertőződésnek az esélyét is.

 

Aki beteg, maradjon otthon!

Alapszabály, hogy aki beteg, nem érzi jól magát, nem megy emberek közé. Ez akkor is igaz, ha nem koronavírussal fertőződött meg. Láz, köhögés, nehézlégzés esetén kérjünk orvosi segítséget telefonon, semmiképpen se menjünk be személyesen a rendelőbe.

 

Most ne utazzunk!

Ez az időszak most nem a felfedezésekről és nagy utazásokról szól.

 

Nincs puszi, ölelés, kézfogás!

Sokan jelen helyzetben is kénytelenek bejárni dolgozni és persze a vásárlást, ügyintézést sem lehet minden esetben online szervezni. Ilyenkor a cél az, hogy minimalizáljuk a kockázatokat. Ennek egyik módja, hogy az otthonunk és a célállomás között ne tegyünk felesleges kitérőket. Ha lehet, autóval – gyalog vagy biciklivel, motorral- közlekedjünk és mellőzzük a tömegközlekedést. Bármennyire is megörülünk egy-egy ismerősnek, barátnak, tartsunk egymástól tisztes távolságot és hagyjuk el az egyébként szokásos puszit, ölelést, baráti kézfogást, mert súlyos árat fizethetünk érte.

 

Az arcmaszk csak részben véd!

Az arcmaszk elsősorban azoknak való, akik már megbetegedtek és ne akarják a fertőzést köhögéssel, tüsszentéssel továbbadni másoknak. Ha azonban egészséges ember viseli, könnyen téves biztonságérzetet adhat, és ezért kevésbé figyel a higiénés szabályok betartására vagy hajlamos az óvintézkedéseket figyelmen kívül hagyni.

 

Fontos, hogy felismerjük a koronavírus tüneteit!

A magyarországi koronavírussal fertőzöttek száma napról napra nő - de nem csak itthon, hanem a szomszédos országokban és világszinten egy-két ország kivételével szinte mindenhol. Mindenki fél, de tudjuk, hogy mitől kell félnünk? Melyek a koronavírus tünetei? Hogyan előzhetjük meg, milyen jelekre kell odafigyelni és mit kell tennünk, ha észleljük magunkon a tüneteket?

 

A koronavírus tünetei

A koronavírus fő tünetei a magas, 38 fok feletti láz, a száraz köhögés és a nehéz légzés/légszomj.

További tünetek lehetnek:

 • izomfájdalom
 • orrdugulás
 • orrfolyás
 • torokfájás
 • hasmenés
 • fáradtság

A tünetek egyébként nagyon hasonlítanak az influenza tüneteire, ám amennyiben a három fő tünet jelentkezik rajtunk, azonnal értesítsük a háziorvosunkat.

 

Mit tegyünk, ha jelentkeznek a koronavírus tünetei?

Amennyiben az első három, legfontosabb tünetet észleljük magunkon, maradjunk otthon és értesítsük a háziorvosunkat. Semmiképp se menjünk el otthonról, amíg erre nem kapunk engedélyt, hogy a lehető legkevesebb emberrel érintkezzünk és esetlegesen fertőzzük tovább Jelezzük továbbá, hogy az elmúlt napokban kikkel érintkezzünk és nekik is jelezzük fertőzöttségünket, hogy rajtuk is elvégezhessék a teszteket, a koronavírus lappangási ideje ugyanis 5 nap is lehet. Ha a tünetek nem jelentkeznek, 2 hét karantén minden esetben javasolt.

 

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Legkevésbé veszélyeztetettek a gyermekek, viszont ők akár tünet nélkül a legkönnyebben tudják hordozni a vírust, ami a felnőttekre, azon belül is leginkább az idősekre veszélyes.

 

Szabad-e most egy városi sétára indulni?

A koronavírus-járvány miatt világszerte sorra vezetnek be korlátozó intézkedéseket: hatalmas városokban áll le az élet, kevesebbet vannak nyitva az üzletek, ritkul a tömegközlekedés, bezárnak az éttermek és a bárok, a hatóságok pedig rengeteg országban azt kérik az emberektől, hogy aki csak teheti, ne menjen ki az utcára.

Hasonló a helyzet Magyarországon is, ahol kijárási tilalom ugyan nincs, de a hivatalos narratíva az, hogy akinek nem nagyon fontos, az inkább ne menjen sehová. Tegyük hozzá rögtön, hogy teljesen jogosan: a koronavírussal szembeni védekezés lehetőségeiről szóló összes elemzés kitér arra, hogy most nagy szerep jut az egyéni döntéseknek: a vírus terjedésének lelassításához tényleg az szükséges, hogy aki csak teheti, ne menjen emberek közé.

A héten ezért magyarok tíz- meg százezrei kezdték el megtapasztalni, hogy hogyan lehet otthonról dolgozni és tanulni, úgy, hogy közben csak a lehető legrövidebb időre hagyjuk el az otthonunkat. De tudni azt is, hogy a bezártság és a járvánnyal kapcsolatos újabb és újabb hírek könnyen az agyunkra mehetnek, épp ezért merül fel a kérdés, hogy vajon:

Egy városi séta idejéig megszakíthatjuk-e önkéntes karanténunkat?

Igen, ha betartunk pár szigorú feltételt. Az egyik legfontosabb feltétel a távolságtartás: a hivatalos ajánlások szerint akkor vigyázunk a leginkább saját és a mások egészségére is, ha nem megyünk két méternél közelebb hozzájuk. Ezt igyekezzünk betartani a séta közben is, és figyeljünk arra is, hogy ne elegyedjünk szóba senkivel, ne álljunk le beszélgetni egy szembejövő ismerőssel. Ez most a magányos kóborlás ideje, melynek amúgy is frissítő hatása lehet a testre meg a lélekre is.

Épp ezért, ha sétálni akarunk, érdemes olyan időszakot választani, amikor valószínűleg kevesen vannak kinn: például amikor épp nem indulnak, illetve jönnek vissza munkából azok, akiknek muszáj bejárniuk. Elindulás előtt érdemes kinézni, hogy mennyien vannak odakinn, és ha sokan, akkor halasztani a sétát. Ugyanígy, ha például gyógyszertárba vagy boltba megyünk, és azt látjuk, hogy sokan vannak ott, akkor, ha megtehetjük, sétáljunk haza, és később térjünk vissza újra. Az életünk a következő hetekben minden jel szerint le fog lassulni, ezért ideje, hogy hozzászokjunk az ilyen megoldásokhoz. 

A kétméteres távolság betartása sem könnyű feladat, de ha sétára adjuk a fejünket, akkor igenis foglalkozni kell ezzel: kerüljük a túl szűk utcákat, ahol lehetetlen lenne rendesen kitérni egy szembejövő elől, és a sarkoknál is érdemes nagy ívben kanyarodni, hogy ne fussunk bele valakibe szemből.

Ezek sokszor komikusnak vagy túlzónak hangzó tanácsok lehetnek elsőre, de a járványügyi szakemberek egybehangzó állítása szerint, ha tényleg érdemben akarunk tenni a vírus megfékezéséért, akkor komolyan kell venni őket. És persze azt is, hogy amennyit csak lehet, maradjunk otthon: maximum kisebb, felfrissülést adó sétákról szólnak a tanácsok, nem pedig egész napos mászkálásról, hiszen ezzel akaratlanul is csak növeljük a véletlen összeérések esélyét, ráadásul miattunk is zsúfoltabb lesz a város azok számára, akik egy rövid, frissítő sétában gondolkodnak.

 

Tehát, ha betartjuk a kétméteres távolságtartást, akkor nem kockáztatunk nagyot egy sétával.

És épp ezért is érdemes időnként kimennünk sétálni egy kicsit, hogy ép ésszel átvészeljük ezt a tavaszt, ami most előttünk áll.

 

Vigyázzunk magukra, másokra, vigyázzunk egészségükre!

Kerüljük a zsúfolt helyeket, a tömegközlekedést, a tömött bevásárlóközpontokat, szupermarketeket!

Együnk sok gyümölcsöt, étkezzünk változatosan, erősítsük meg az immunrendszerünket vitaminokkal, igyunk sok folyadékot és pihenjünk eleget szervezetünk megerősítése érdekében.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés