Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Arcmaszk és a koronavírus? Mikor kell használnunk és milyet érdemes?

 

A koronavírusról tudjuk, hogy a levegőben terjed, és emberről emberre átadható. Feltételezések szerint a járvány úgy indult el, hogy egy élő állatokat is árusító kínai halpiacon került át a vírus az emberekbe a levegőben lévő részecskék belégzésével. Éppen ezért fontos kérdéskört boncolgat a szájmaszkok esete is.

A maszkok hatékonysága alapvetően attól függ, hogy a betegséget kiváltó vírus hogyan terjed. Ha például tüsszentés, köhögés útján, nagyobb nyálcseppeken "utazik" a kórokozó, az ellen képes lehet fizikai védelmet biztosítson bármely maszk. Viszont az így terjedő fertőzéseket jellemzően hamarabb kapjuk el a kezünk által, mint belélegezve. A nehéz cseppek ugyanis nem lebegnek, hanem szinte azonnal valamely felületen lecsapódnak, ami érintés útján a kezünkre kerül, majd később akár az arcunkhoz, orrunkhoz, akár ételünkhöz érve a szervezetünkbe.

A másik lehetőség, hogy a vírusok a levegőben lévő láthatatlan páraszemcsékben lebegnek, így sokkal könnyebb belélegezni azokat. Ezek ellen egy olyan maszk, ami két oldalt nyitott, s lazán illeszkedik arcunkhoz nem sok védelmet ad.

Alapvetően háromféle száj-/arcmaszk típus van.

  1. A mosható, színes anyagból készült maszkok, amiket gyakran látni az ázsiaiakon, akik ezt alapvetően a légszennyezés kivédésre használják, s már-már a divat részévé vált a Távol-Keleten.
  2. A laza szájmaszkok, melyet az egészségügyben használnak. Ezek általában papírból vagy más növényi rostból készülnek, és arra tervezték őket, hogy egyetlen használat után a szemétbe dobjuk. Alapvetően arra találták ki ezt a típust, hogy a sebészek szájából és orrából érkező kórokozóktól védje a betegeket műtét közben.
  3. Végül, de nem utolsó sorban ott vannak azok a hermetikusan záródó légzőmaszkok, amiket láthatunk a finom porral dolgozókon, városi biciklistákon. Ezek között is van egyszer használatos, illetve tartós használatra készült darab.

Az építőipari egyszer-használatos szájmaszk, vagy más néven pormaszk alapvetően az építőipari port szűri ki. Egyszerű felépítésű szűrőpapírból áll és egy gumipánt rögzíti az archoz.

A minősített munkavédelmi szájmaszkokat az európai EN 149-es szabvány szabályozza három kategóriában: FFP1, FFP2, és FFP3 (FFP=Filtering Face Piece azaz arcvédő szűrőeszköz).

Az FFP1 és az FFP2 szájmaszkok a levegő részecskéinek 80-94%-át szűrik meg és az élelmiszeriparban, a fémiparban, valamint a bányászatban használatosak.

A vírusokkal egyedül az FFP3-as besorolású maszk tudja felvenni a harcot, mely 99%-ban megszűri a levegő részecskéit és főleg a vegyiparban használatos.

 

A vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében két fő maszktípust használnak jelenleg.

Sebészmaszk

Az egyik maszktípus az általános sebészmaszk, amit a műtőben használnak az orvosok. Tehát ezeknek az a célja, hogy megállítsák a folyékony fertőző cseppeket az orvos felől a beteg felé.

Ezek a maszkok azonban nem nyújtanak teljes védelmet a levegőben közlekedő vírusokkal szemben. Egyrészt azért nem, mert nem zárják le hermetikusan az orrot és a szájat, másrészt e maszkok védtelenül hagyják az illető szemét, tehát fennáll a veszélye a fertőzésnek.

Ezeket klinikai körülmények között hatékonyabbnak gondolják, mivel más védőeszközökkel és szigorú higiéniai szabályokkal együtt alkalmazzák. Ezenkívül fontos információ az is, hogy a kórházakban a sebészmaszkok egyszer használatosak.

 

Légzőmaszk

Sokkal nagyobb védelmet kínál az N95 légzőmaszk vagy a FFP3 maszk, azaz a félálarc. Ezt az eszközt úgy tervezték, hogy megakadályozza a kis részecskék 99%-ának bejutását az orr és a száj tájékára.

 

A maszkok közötti fő különbségek

A két maszkkal kapcsolatban A Pécsi Tudományegyetem virológus szakemberei azt látják, a koronavírus kapcsán nagy a félreértés a sebészi és az FFP3 maszkokkal kapcsolatban. Az alábbiak az általuk is feltüntettet legfőbb különbségek

Sebészi maszk

  • nem szűr teljesen, az apró cseppeket nem szűri meg
  • nem teljesen zárt, nem simul az arcra
  • azok használják, akik betegek, hogy a hirtelen jött köhögési rohamokkal vagy tüsszentéssel ne terjesszék a vírust

FFP maszk (félálarc)

  • kilégzőszelepes, tehát a kilélegzett levegőt engedi ki a szelepen keresztül
  • teljesen zárt, rásimul az arcra, a réseken nem tud szűrés nélküli levegő beáramolni
  • belégzéskor szűr, a teljes felületén keresztül
  • az apró cseppeket is képes megszűrni, így véd az esetleges fertőződés ellen

Az FFP maszkokkak kapcsolatban tudnunk kell, hogy a szakemberek évente képzésben részesülnek azzal kapcsolatosan, hogy hogyan kell ezeket a légzésvédő maszkokat megfelelően az orr, arc és áll köré rögzíteni, biztosítva, hogy azok pereme tökéletesen illeszkedjen az arcra. Amikor a maszk felhelyezésre kerül, kiderül, hogy a légzés, mivel az egy nagyon vastag anyagon keresztül történik, nehezebb. Meg kell dolgozni a ki- és belégzésért, és ez egy kissé klausztrofóbiás érzést kelt. Ezért nem meglepő, ha használatukkor nehezebb be-és kilégzést lehet tapasztalni. Éppen ezért ezeknek a maszkoknak használata szakszerű felhelyezés nélkül felesleges, krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, allergiások számára még kárt is okozhat a légzés nehezítésével.

Az egyszer használatos maszk ismételt használata, le- és felvétele körüli szennyeződési esély miatt még nagyobb kockázatot is jelenthet.

Megvédhet-e tehát az orvosi arcmaszk az új koronavírustól? Amennyiben ez egy általános sebészeti arcmaszk, akkor a válasz az, hogy nem teljes mértékben. Az általános sebészeti maszk nem nyújt teljes védelmet a vírusfertőzés ellen.

Azonban egy speciális maszk, az európai EN 149 szabvány szerinti speciális munkavédelmi szájmaszk – az FFP2 vagy még inkább az FFP+ besorolású – védelmet nyújthat az újkoronavírus- vagy más néven 2019-nCoV-fertőzés ellen.

Függetlenül a maszkok hatékonyságától, a legjobb amit tehetünk: a rendszeres kézmosás, kiemelten oda kell figyelni a higiéniára!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kézmosás mellett javasolja a mosható (és rendszeresen magas hőfokon mosott), vagy eldobható kesztyűk használatát a tömegközlekedési eszközökön, valamint az alkoholos kézfertőtlenítők hatékonyságára is felhívják a figyelmet.

Kerülni kell a kilincsek és egyéb közös használatú tárgyak megfogását. Sose érjünk az arcunkhoz, szánkhoz, orrunkhoz olyan kézzel, amit közvetlen előtte nem mostunk meg. Szemen keresztül is meg lehet fertőződni. Csakúgy, mint bármilyen seb az arcon vagy a kézen, a szem kötőhártyája is tárva-nyitva álló ajtó a vírusok számára.

Ezenkívül nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel, a D-vitamin pótlására különösen oda kell figyelni, mivel elengedhetetlen szerepe van az immunrendszer erősítésében.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés