Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Hideg lábak és keringési problémák - lehetséges okok és a probléma kezelése

 

A téli időszakot sokan kedvelik, azonban számos kellemetlenséget is tartogathat ez az évszak. Vannak ugyanis olyanok, akik szokatlanul fázósak, esetleg olyankor is hidegek a végtagjaik, mikor a külső hőmérséklet ezt nem indokolja. A hideg iőjárás megterhelést jelenthet, nemcsak a légzőszerveknek, hanem a keringési rendszernek is. Egyes embereknek pedig élénkebb a reakciója a hőmérsékletváltozásra. A hideg kezek és lábak valójában természetes jelenségei a szervezetnek, ezáltal próbálja a test megőrizni a belső hőmérsékletét.

De mit is jelentenek pontosan a hideg végtagok?

Ha valaki fiatal és egészséges, valószínűleg nem kell aggódni amiatt, ha néha hidegek a végtagjai. Ez ugyanis pusztán azt jelenti, hogy a szervezete megfelelően működik. A testünk nem szereti a szélsőségeket, sem a túl meleget, sem pedig a túl hideget. Ha azt érzékeljük, hogy a környezetünk az ideálisnál hidegebb, akkor a szervezetünk igyekszik melegen tartani a testünk középső részét, vagyis a belső szerveinket. Ezt azzal éri el, hogy csökkenti a vérkeringést a perifériákon, vagyis a végtagokban.

A hideg végtagok miatt akkor kell aggódnunk, ha más tüneteink is vannak. A bőr elszíneződése, viszketése, húzódása vagy érdes tapintatúvá válása, végtagok érzéketlenné válása, bizsergése, zsibbadása, fájdalma már komolyabb betegséget, a keringéssel vagy az idegrendszerrel kapcsolatos problémát is jelezhet. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A Raynaud-féle betegség

Létezik az úgynevezett Raynaud-féle betegség is, amely az ujjainkat és lábujjainkat fagyossá és zsibbadóvá teszi és a végtagok színe is elváltozik. Ez egy olyan állapot, amelyet a hideg és a stressz rendkívüli érzékenysége okoz. A hideg és a stressz vasospazmust (izomgörcsöt), a kis erek összehúzódását váltja ki a végtagokban. A kezek és a lábfej hideg, zsibbad, fájdalmas, és akár fehér vagy kékes is lehet. Majd nyugalom, illetve meleg hatására visszatérnek a normális állapotba, de később újra fehérre és zsibbadtra váltanak a hidegben. Érbetegségek és gyógyszerek is szerepet játszhatnak a szindróma kialakulásában. Mivel hosszú távon a Raynaud-szindróma az erek károsodásával jár, szövetelhaláshoz vezethet, ezért a betegség feltétlenül orvosi kezelést igényel. Létezik továbbá másodlagos Raynaud betegség is, amelyet egy mögöttes egészségügyi probléma okoz, mint a lupus vagy a Sjogren-szindróma. Ezeket a tüneteket észlelve mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat, és mihamarabb kezelhessék azt. Mivel a betegség egyik kiváltója a stressz is lehet, a melegítés mellett a relaxációs technikák is jót tesznek. Az autogén tréning segítségével jó eredményeket lehet elérni. Mindemellett a dohányzás abbahagyása is feltétlenül fontos a betegség kialakulása esetén.

Sokszor azonban a hideg ujjak és lábak hátterében nem kell komoly okokat keresni. Például artériás keringési zavar velejárói is lehetnek a hideg végtagok. Az érfalon kialakult lerakódások annyira beszűkíthetik az ereket, hogy a vér nem tud akadálytalanul áramlani. Főleg azoknál merülhet fel a gyanúja ennek a betegségnek, aki egész évben a hideg végtagok problémájával küzd.

A magasság és a végtagok lehűlése

Gyarkan felmerül a kérdés, vajon azoknak jobban fáznak-e a végtagjai, akik magasabbak, vagy hosszabbak a karjai és lábai? A hideg végtagok nem állnak összefüggségben azzal, hogy valaki magas, alacsony, kövér, vagy sovány. Nem számít, hogy mennyire távol helyezkednek el a kezeink vagy a lábaink a szívünktől, nem fognak kihűlni, csak mert a végtagjaink félelmetesen hosszúak. A magasság nem befolyásolja, hogy a szívünk mennyire dolgozik.

Tanácsok a végtagok lehűlése ellen

  • A test melegét a szervezet szénhidrát elégetésével az izmokban termeli. Aki tehát gyakran fázik, annak többet kell mozognia, edzenie!
  • Az is fontos persze, hogy legyen megfelelő mennyiségű fütőanyag: ezért eleget kell enni! A legjobb, ha folyamatosan adagoljuk a szervezetnek a szénhidrátot.
  • Akkor is hideg lehet a lábunk, ha nem megfelelő a vérkeringésünk. Fontos, hogy ha ülőmunkát végzünk, gyakran mozogjunk.
  • A meleg ételek és italok felmelegíthetnek. Ha szeretjük és bírjuk, erős fűszerezéssel fokozhatjuk is a hatást. A gyömbér és a csili többek között olyan anyagokat tartalmaz, amelyek aktiválhatjáka a bőr és a nyálkahártya melegítőreceptorait.

Az ereket mindezen túl nagyon jól edzi a váltófürdő vagy a szaunázás. De ugyanolyan jól megfelelnek erre a célra a lábujj- és ujjgyakorlatok is. Megfelelő táplálkozással is támogathatjuk az erek egészséges működését, éppen ezért igyekezzünk kerülni a kávé és a szénsavtartalmú italok fogyasztását, hiszen ezek hűtik a szervezetet.

 

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés