Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Előzzük meg az epekövet! Így védjük epénk egészségét

 

Az epe a máj által termelt folyadék, mely a körte alakú, néhány centiméteres epehólyagban tárolódik. Az epe rendkívül sok összetevőből épül fel, azonban legnagyobb százalékban vizet, koleszterint és az epe sárgás színét adó bilirubint és biliverdint tartalmaz. Szervezetünk akár napi egy liter epét is termelhet. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben. Az epe által okozott panaszok megfelelő diétával, rendszeres táplálkozással enyhíthetőek.

Hogyan alakul ki az epekő?

Mikor epekövességről beszélünk, természetesen nem igazi kövekre gondolunk. Epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek, és az esetek nyolcvan százalékában semmilyen panaszt nem okoznak. A máj ugyanis nem tartalmaz fájdalomérzékelő idegeket, ezért nem tud fájni. Ha azonban elzárja az epehólyag kivezetőcsövét és a közös epeelvezető csatornát, komoly fájdalmat okozhat. Mivel az epehólyag nem tud kiürülni, így epepangás jön létre, ami epehólyag-gyulladást eredményezhet.

Epekő tehát akkor keletkezik, ha az epefolyadék összetétele nem megfelelő vagy elfolyása akadályba ütközik. A táplálék zsiradéktartalma indítja be az epehólyag összehúzódását és kiürülését. Ez akkor jár fájdalommal, ha az epehólyag vagy az epeutak gyulladásban vannak vagy epekövesség esetén. Ha az epehólyagban az epe alkotórészei kicsapódnak, kialakul az epekő. Kialakulása ellen tudatos életmóddal és megfelelő táplálkozással tehetjük a legtöbbet. Ha azonban gyakorivá válnak a fájdalmas epegörcsök, vagy az epevezetékbe szorult kő miatt pangani kezd a májban az epefolyadék, általában csak műtéti beavatkozás segíthet.

Az epekő fajtái

Alapvetően két fajtájuk van, a koleszterinkő és a pigmentkő, ezek alapján határozhatók meg a kiváltó okok is.

 • Koleszterinkő

A koleszterinkő a leggyakrabban előforduló típus. Általában sárgás-zöldes színű, és ahogy az elnevezés is következtetni enged, akkor alakul ki, amikor a máj a normálisnál több koleszterint választ ki.

 • Pigmentkő

A pigmentkövek ritkábban fordulnak elő, sötétebb színűek és kisebbek. A máj által termelt bilirubinból képződnek. Legtöbbször máj és epeproblémákkal küzdő betegeknél fordulnak elő.

Milyen tényezők játszanak szerepet a kialakulásában?

Több okra is visszavezethető az epekő kialakulása, sokszor nem is derül fény a konkrét kiváltó okra, azonban legtöbbször az alábbiakra gyanakodhatunk:

 • Genetika, örökletes tényezők, ha a családban előfordult már, nagyobb valószínűséggel alakul ki epekő
 • Túlsúly
 • Magas koleszterin szint
 • Túl zsíros étrendet követő emberekben gyakrabban fordul elő
 • Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál (különösen terhesség vagy hormonpótló készítmények szedésének ideje alatt)
 • Cukorbetegség
 • Egyéb betegségek (pl. Chron-betegség, epehólyag ürítési problémák)
 • Szigorú diéta, böjtölés ideje alatt is hajlamosabbak lehetünk az epekövek kialakulására

Természetes kezelési módszerek epekő esetén

 • Májborogatás

Az epeműködési zavarok jól reagálnak a természetes gyógymódokra. Ezek egyike a nedves, meleg májborogatás. Ez az egyik legjobb és leghatásosabb görcsoldó módszer.

Ehhez egy mosókesztyűt vagy egy kisméretű kéztörlőt forró vízbe merítünk, kicsavarjuk, majd a máj fölé helyezzük a jobb oldalon, a bordaív alá. Erre meleg vizes tömlőt vagy palackot teszünk, és az egészet frottírtörülközővel befedjük. Körülbelül 20 perc múlva levesszük.

 • Relaxáció

Az epeműködési zavarokat eredményesen kezelhetjük reflexzónákon keresztül is. A kötőszöveti vagy talpzónamasszázson kívül alkalmazhatunk köpölyözést is.

 • Gyógynövények

Az epe-máj problémák jól kezelhetők gyógynövényekkel.

Az articsóka a renyhe epetermelésre hat kedvezően, továbbá epehajtó hatású.

A görcsök nyugtató gyógynövényekkel kezelendők. Ilyenek a kurkuma és a füstikefű. Utóbbi erősíti az epehólyagot és fokozza az epe termelődését, ugyanakkor lazító, görcsoldó hatású is.

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Az epekő kialakulását több tényező is elősegítheti: a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, májzsugorodás, tartós vénás táplálás, és bizonyos gyomor-patkóbélfekély műtétek bizonyítottan növelik a kialakulásának veszélyét. Az epekőképződést elősegíthetik azonban életmódbeli és táplálkozási jellemzők is, például a túltáplálkozás, szükségesnél több energiabevitel, zsiradékban gazdag táplálkozás vagy a stressz. A túlzott cukorfogyasztás egyrészt az elhízás révén, másrészt közvetve fokozza a koleszterinelválasztást.

Hogy ne kelljen az epehólyagnak egyszerre nagyobb mennyiségű váladékot az emésztendő táplálékhoz öntenie, a legfontosabb szempont, hogy ne együk magunkat degeszre. Az epe működéséhez ideálisabb a napi többszöri, de kevesebb étkezés. Kis mennyiségű, azaz legfeljebb mintegy négy korty alkohol segítheti az emésztést, ennél több azonban mág ártalmas is lehet, hiszen az alkohol nagyobb mennyiségben csökkenti a zsírbontás hatékonyságát.

Továbbá csökkenti az epekőképződés esélyét a rostdús táplálkozás, mind a vízben oldódó, mind a vízben nem oldódó rostok jótékony hatásúak. A rendszeres étkezés, megfelelő folyadékfogyasztás, illetve a túl zsíros, olajos, fűszeres, füstölt ételek kerülése pedig szintén kiemelten fontos.

 

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés