Scanomed - Nukleráis medicina központok

Infralámpa és inhalálás. Mik lehetnek az áldásos hatásaik?

 

Régóta ismert és nagyon hatékony gyógymód megfázás esetén a helyi meleg alkalmazása. Ilyen kezelés lehet például a gőzölés, más néven inhalálás és az annál egyszerűbben kivitelezhető "lámpázás", vagyis az infralámpa használata.

Inhalálás

Nagyon fontos a légutak kellően nedvesen tartása, ez ugyanis nyugtatja az irritált nyálkahártyát. Igen hatásos lehet a gőzölés vagy a forró fürdő, mert a gőz segít feloldani a letapadt váladékot, így attól könnyebben szabadulhatunk meg. Éppen ezért nátha és megfázás esetén a legtöbb ember még mindig az otthoni praktikákra és a természetes gyógymódokra esküszik, például inhalálással próbálja enyhíteni a bajt.

Az inhalálás otthon nagyon könnyen alkalmazható kezelés, mely a forró víz páráját belélegezve hat. Egy tálkába forralt vizet kell tölteni, a fejet felé hajtani, egy törölközővel lefedni, és jó mélyeket lélegezni. Naponta kétszer-háromszor érdemes ezt ismételni. Az inhalálás hatásos módszer a fejfájás, arcüreggyulladás, légúti megbetegedések, hörghurut, influenza és megfázás kezelésére. Inhalálással csökkenthető az orrdugulás, mivel a forró gőz hatására felszakad a légutakat elzáró nyálka és váladék, az orrjárat kitisztul. Az inhalálás aromaterápiával kombinálva természetes úton enyhíti a megfázás kellemetlen tüneteit.

A vízbe különböző illóolajokat is lehet tenni, melyek még hatásosabban enyhítik a betegségek tüneteit. Ilyenek a citrom, eukaliptusz, gyömbér, kakukkfű vagy borsmenta. Inhalálás után a hőmérsékletkülönbség miatt tilos kimenni a lakásból, érdemes minimum 1-2 órát várni, ezalatt szervezetünk visszaáll a normális hőmérsékletre. A legjobb, ha közvetlenül lefekvés előtt végezzük el a műveletet, hiszen az alvás is segítheti a gyógyulást.

Infralámpa

A melegítésnek nagyon kedvező hatásai lehetnek bizonyos betegségek esetén, nem véletlen, hogy sokan próbálkoznak otthon forró sóval töltött zoknit tenni a fülükre vagy az arcukra, ha melléküreg-gyulladástól szenvedtek. Ennek a módszernek egy modernebb alternatívája az infralámpázás. Az infrasugárzás meleget közvetít a testbe, ilyenkor az infrasugarak behatolnak a mélyebb területekre, mint pl. az orrmelléküregeibe, és azokat felmelegítve segítik elő a gyógyulást, illetve akadályozzák meg a súlyosabb tünetek kialakulását. A besugárzott meleg gyorsítja a vérkeringést az érintett területen. A gyorsabb vérkeringés több oxigént és tápanyagot szállít a kezelt területre, felgyorsítva a gyógyulást. Az infralámpa infravörös sugarai a test szöveteinek mélyebb rétegeibe is képesek behatolni, hogy ott a véráramlás, az anyagcsere és méregtelenítés serkentésével fejtsék ki áldásos hatásaikat.

Az infralámpa használatával, az inhalálással és a párásítással nagy jól kezelhető a megfázás, influenza, és az orrmelléküreg gyulladásai. Az infralámpa nem csodaszer, de kifejezetten hasznos eszköz arcüreg, homloküreg vagy visszatérő középfül-gyulladással küzdők esetében.

A lámpát orrcsepp használata után, egy nap kétszer-háromszor 15 percig ajánlott használni. Emellett sohasem szabad közel tartani a lámpát a kezelt felülethez, erősségtől függően 60-70 centiméter az ideális távolság.

A megfázásos megbetegedésen túl más egészségügyi problémára is alkalmazhatók ezek a lámpák. Kiváló kiegészítő kezelést nyújthat például reumatikus fájdalmak, izomfájdalmak, húzódások, valamint hát- és derékfájás esetén, sokan pedig menstruációs görcsök enyhítésére is gyakran alkalmazzák.

Az infralámpa használatának legfontosabb lépései:

 1. A lámpát fokozatosan, napról-napra egyre többet használjuk, először csak 3-5 percet, majd 5-10 percet, végül pedig 10-15 percet.
 2. Ha az arcunkon használjuk, fontos, hogy a szemet csukjuk be, és maximum 15 percet használjuk legalább 20 centiméter, erősebb gépek esetén 60-70 centiméter távolságból.
 3. A lámpát egy nap maximum háromszor 15 percig használjuk, a szemet eltakarva.
 4. Használata után a kezelt testrészünket, próbáljuk meg letakarva hagyni, hogy lassan hűljön le, így a kezelés hatásosabb lesz.
 5. Használjuk közvetlenül a fájdalmas terület felett, körkörös mozgást végezve, melynek következtében a terület felmelegszik, és a vérkeringés felgyorsul.

Az infralámpát és az inhalálást az egész család használhatja, mivel használatuk könnyű, biztonságos, és nem járnak mellékhatásokkal.

 • Infralámpa és inhalálás. Mik lehetnek az áldásos hatásaik?

  Régóta ismert és nagyon hatékony gyógymód megfázás esetén a helyi meleg alkalmazása. Ilyen kezelés lehet például a gőzölés, más néven inhalálás és az annál egyszerűbben kivitelezhető "lámpázás", vagyis az infralámpa használata.

 • A lisztérzékenység tünetei és kezelése

  A lisztérzékenység (más néven cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia) egy, elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A lisztérzékenység név némiképp félrevezető, mert az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem kizárólag a búzalisztben fordul elő.

 • A leggyakoribb télen elkövetett egészség-hibák

  Már javában tart a tél, így sokkal jobban kell figyelnünk az egészségünkre is. Nagyon lehűlt a levegő, és akár a tömegközlekedési eszközökön is elkaphatunk egy-két betegséget.

 • Hogyan készüljünk a síelésre és előzzük meg a baleseteket

  A síelés Magyarországon is egyre jobban elterjedt sportág. Egyes kutatások szerint Magyarország lakosságának 5%-a rendszeresen síel, és ez a sport a labdarúgást követően a második számú tömegsport hazánkban.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés