Scanomed - Nukleráis medicina központok

A leggyakoribb télen elkövetett egészség-hibák

 

Már javában tart a tél, így sokkal jobban kell figyelnünk az egészségünkre is. Nagyon lehűlt a levegő, és akár a tömegközlekedési eszközökön is elkaphatunk egy-két betegséget. A téli egészségmegőrzéssel kapcsolatban viszont vannak olyan mítoszok, amiket mindenkinek érdemes ismerni.

Öltözzünk fel alaposan a megfázás ellen

Valójában nem a fizikai meghűléstől betegszünk le, inkább egy vírus foghat ki rajtunk. A tudomány megmagyarázza, hogy télen miért több a beteg: rengeteg időt töltünk zárt térben, és kicseréljük egymással a vírusainkat. De az, ha kitesszük magunkat a hidegnek, még önmagában nem ok, hogy betegek legyünk.

Hidegben nem szabad edzeni

Kutatások szerint a hidegben több kalóriát éget el a szervezet, mert fel kell melegednie. Sőt, a kevesebb és gyorsabb futás endorfint termel, ez pedig segít megelőzni a depressziós állapotot.

Télen nincs szükség napvédőkre

Bár legtöbben akkor használnak naptejet, amikor körülbelül 30 fok van odakinn, fontos tudni, hogy a hőmérséklet csökkenésével még fontosabbá válik, hogy naptejjel védjük a bőrünket. Mivel a téli hónapokban a Föld felszíne közelebb van a naphoz, nagyobb sugárzásnak vagyunk kitéve, mint nyáron. Mi több, a hó és a jég még vissza is tükrözheti az UV-sugarak akár 80%-át, így a bőr kétszeresen van kitéve a veszélynek.

Használjunk nagyon sok szőlőzsírt ajkaink hidratálására

A száj még inkább ki van téve az időjárási körülményeknek. Télen különösen oda kell figyelni, mert gyorsan kiszáradhat, kirepedezhetnek ajkaink, de fontos odafigyelni arra is, mivel ápoljuk. Tartózkodjunk a lanolint tartalmazó készítményektől. Érdemes semleges illatút választani, mivel az illat- és ízesítőanyagok allergiás reakciókat válthatnak ki.

Az allergia elmúlik a hidegben

Az orrdugulás és torokfájás mögött a téli szezonban is állhat az allergia. Egy kutatás szerint minden ötödik ember allergiás vagy asztmás, akár kültéri, akár beltéri allergiáról beszélünk. A beltéri allergia viszont még rosszabbodhat is a téli hónapokban.

A C-vitamin meggyógyítja a megfázást

Télen elég sok gyümölcsnek van idénye, mint például a narancsnak is, ami tele van C-vitaminnal. A C-vitamin bevitele elengedhetetlen az immunrendszer megerősítéséhez. Az erős immunrendszer fenntartásának érdekében legalább 75 mg C-vitamint kell bevinnünk a szervezetünkbe napi szinten. A magas dózisú C-vitamin talán csökkentheti vagy lerövidítheti a megfázás időszakát, de nem garantálja az azonnali gyógyulást.

A karácsonyi édességektől biztosan meghízunk

Önmagában az ünnepi sütemények mértékletes kóstolgatásától nem lehet meghízni. A gond csak akkor kezdődik, ha több napon át sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe és ezt nem mozogjuk le. Karácsonykor se hanyagoljuk el a sportolást, és az édességekkel szemben továbbra is részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, a szárnyasokat, valamint a gyümölcsöket és a zöldségeket is!

Szoláriummal pótolni a nyári barnaságot

Télen a bőrünk elveszíti a nyáron összeszedett napbarnítottságát, ezért jobb híján szoláriumba vonulunk, hogy egy kis színünk legyen. Ám a szoli is ugyanolyan káros tud lenni a bőrnek, mint az UV-sugarak!

A hideg levegő hajhullást okoz

A hideg idő valójában javítja a haj „ragaszkodását”. Egy tanulmány során 823 nőt figyeltek meg, és az eredmény megdöbbentő: a nyári időszakban nagyobb mennyiségű hajat vesztettek, mint a télen. Az biztos, hogy a száraz fejbőr egészségtelen, ezért a téli kiszáradás esetén érdemes fejbőrt védő sampont, balzsamot beiktatni a téli hónapokban!

Az alkohol felmelegít

Nagyszüleinktől gyakran hallani, hogy régen ők egy felest ittak, ha éppen fáztak. Az alkohol azonban nemcsak, hogy nem melegít fel, de hőt von el a szervezettől. Mindez a vérerek kitágulása miatt van, ami hőveszteséget okoz a bőrünk egész felületén. Bár az igaz, hogy alkoholfogyasztás hatására melegünk lesz, de csak azért, mert ilyenkor a vér a belső szervek felől elindul a bőr felé, ettől lesz ilyenkor pirospozsgás az arcunk. Ez valójában azzal jár, hogy a testhőmérséklet lecsökken alkoholfogyasztást követően.

A forralt bor ugyanolyan jótékony hatású, mint a vörösbor

A karácsonyi vásárokon sajnos gyakran már megsavanyodott bort használnak a forralt bor alapjául, amely gyengébb minőségű szőlőből készült, mint a minőségi vörösborok. Ezt aztán ízfokozókkal, édesítőszerekkel, cukorral és különböző fűszerekkel javítják fel, tehát nincsenek olyan jótékony hatásai, mint a vörösbornak, sőt! A hozzáadott anyagoknak köszönhetően egy fél pohár forralt bor legalább 150 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi vörösborban csak 50 kalória van.

A napfény hiánya okozza a téli depressziót

A sok sötét ugyan nem kedvez a hangulatunknak, a kutatások szerint nem okolható kizárólag a sötétség a téli depresszió miatt. Sokkal inkább okolható a depresszió kialakulásáért: a mozgáshiány, a karácsony környéki stressz, az anyagi problémák, a túlzott munkahelyi elvárások, az év végi hajtás.

 

Kellemes karácsonyi ünnepeket és egészséges, derűs új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

Kellemes karácsonyi ünnepeket 

 • Infralámpa és inhalálás. Mik lehetnek az áldásos hatásaik?

  Régóta ismert és nagyon hatékony gyógymód megfázás esetén a helyi meleg alkalmazása. Ilyen kezelés lehet például a gőzölés, más néven inhalálás és az annál egyszerűbben kivitelezhető "lámpázás", vagyis az infralámpa használata.

 • A lisztérzékenység tünetei és kezelése

  A lisztérzékenység (más néven cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia) egy, elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A lisztérzékenység név némiképp félrevezető, mert az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem kizárólag a búzalisztben fordul elő.

 • A leggyakoribb télen elkövetett egészség-hibák

  Már javában tart a tél, így sokkal jobban kell figyelnünk az egészségünkre is. Nagyon lehűlt a levegő, és akár a tömegközlekedési eszközökön is elkaphatunk egy-két betegséget.

 • Hogyan készüljünk a síelésre és előzzük meg a baleseteket

  A síelés Magyarországon is egyre jobban elterjedt sportág. Egyes kutatások szerint Magyarország lakosságának 5%-a rendszeresen síel, és ez a sport a labdarúgást követően a második számú tömegsport hazánkban.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés