Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


  • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
  • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
  • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
  • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
  • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
  • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
  • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
  • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

A leggyakoribb télen elkövetett egészség-hibák

 

Már javában tart a tél, így sokkal jobban kell figyelnünk az egészségünkre is. Nagyon lehűlt a levegő, és akár a tömegközlekedési eszközökön is elkaphatunk egy-két betegséget. A téli egészségmegőrzéssel kapcsolatban viszont vannak olyan mítoszok, amiket mindenkinek érdemes ismerni.

Öltözzünk fel alaposan a megfázás ellen

Valójában nem a fizikai meghűléstől betegszünk le, inkább egy vírus foghat ki rajtunk. A tudomány megmagyarázza, hogy télen miért több a beteg: rengeteg időt töltünk zárt térben, és kicseréljük egymással a vírusainkat. De az, ha kitesszük magunkat a hidegnek, még önmagában nem ok, hogy betegek legyünk.

Hidegben nem szabad edzeni

Kutatások szerint a hidegben több kalóriát éget el a szervezet, mert fel kell melegednie. Sőt, a kevesebb és gyorsabb futás endorfint termel, ez pedig segít megelőzni a depressziós állapotot.

Télen nincs szükség napvédőkre

Bár legtöbben akkor használnak naptejet, amikor körülbelül 30 fok van odakinn, fontos tudni, hogy a hőmérséklet csökkenésével még fontosabbá válik, hogy naptejjel védjük a bőrünket. Mivel a téli hónapokban a Föld felszíne közelebb van a naphoz, nagyobb sugárzásnak vagyunk kitéve, mint nyáron. Mi több, a hó és a jég még vissza is tükrözheti az UV-sugarak akár 80%-át, így a bőr kétszeresen van kitéve a veszélynek.

Használjunk nagyon sok szőlőzsírt ajkaink hidratálására

A száj még inkább ki van téve az időjárási körülményeknek. Télen különösen oda kell figyelni, mert gyorsan kiszáradhat, kirepedezhetnek ajkaink, de fontos odafigyelni arra is, mivel ápoljuk. Tartózkodjunk a lanolint tartalmazó készítményektől. Érdemes semleges illatút választani, mivel az illat- és ízesítőanyagok allergiás reakciókat válthatnak ki.

Az allergia elmúlik a hidegben

Az orrdugulás és torokfájás mögött a téli szezonban is állhat az allergia. Egy kutatás szerint minden ötödik ember allergiás vagy asztmás, akár kültéri, akár beltéri allergiáról beszélünk. A beltéri allergia viszont még rosszabbodhat is a téli hónapokban.

A C-vitamin meggyógyítja a megfázást

Télen elég sok gyümölcsnek van idénye, mint például a narancsnak is, ami tele van C-vitaminnal. A C-vitamin bevitele elengedhetetlen az immunrendszer megerősítéséhez. Az erős immunrendszer fenntartásának érdekében legalább 75 mg C-vitamint kell bevinnünk a szervezetünkbe napi szinten. A magas dózisú C-vitamin talán csökkentheti vagy lerövidítheti a megfázás időszakát, de nem garantálja az azonnali gyógyulást.

A karácsonyi édességektől biztosan meghízunk

Önmagában az ünnepi sütemények mértékletes kóstolgatásától nem lehet meghízni. A gond csak akkor kezdődik, ha több napon át sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe és ezt nem mozogjuk le. Karácsonykor se hanyagoljuk el a sportolást, és az édességekkel szemben továbbra is részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, a szárnyasokat, valamint a gyümölcsöket és a zöldségeket is!

Szoláriummal pótolni a nyári barnaságot

Télen a bőrünk elveszíti a nyáron összeszedett napbarnítottságát, ezért jobb híján szoláriumba vonulunk, hogy egy kis színünk legyen. Ám a szoli is ugyanolyan káros tud lenni a bőrnek, mint az UV-sugarak!

A hideg levegő hajhullást okoz

A hideg idő valójában javítja a haj „ragaszkodását”. Egy tanulmány során 823 nőt figyeltek meg, és az eredmény megdöbbentő: a nyári időszakban nagyobb mennyiségű hajat vesztettek, mint a télen. Az biztos, hogy a száraz fejbőr egészségtelen, ezért a téli kiszáradás esetén érdemes fejbőrt védő sampont, balzsamot beiktatni a téli hónapokban!

Az alkohol felmelegít

Nagyszüleinktől gyakran hallani, hogy régen ők egy felest ittak, ha éppen fáztak. Az alkohol azonban nemcsak, hogy nem melegít fel, de hőt von el a szervezettől. Mindez a vérerek kitágulása miatt van, ami hőveszteséget okoz a bőrünk egész felületén. Bár az igaz, hogy alkoholfogyasztás hatására melegünk lesz, de csak azért, mert ilyenkor a vér a belső szervek felől elindul a bőr felé, ettől lesz ilyenkor pirospozsgás az arcunk. Ez valójában azzal jár, hogy a testhőmérséklet lecsökken alkoholfogyasztást követően.

A forralt bor ugyanolyan jótékony hatású, mint a vörösbor

A karácsonyi vásárokon sajnos gyakran már megsavanyodott bort használnak a forralt bor alapjául, amely gyengébb minőségű szőlőből készült, mint a minőségi vörösborok. Ezt aztán ízfokozókkal, édesítőszerekkel, cukorral és különböző fűszerekkel javítják fel, tehát nincsenek olyan jótékony hatásai, mint a vörösbornak, sőt! A hozzáadott anyagoknak köszönhetően egy fél pohár forralt bor legalább 150 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi vörösborban csak 50 kalória van.

A napfény hiánya okozza a téli depressziót

A sok sötét ugyan nem kedvez a hangulatunknak, a kutatások szerint nem okolható kizárólag a sötétség a téli depresszió miatt. Sokkal inkább okolható a depresszió kialakulásáért: a mozgáshiány, a karácsony környéki stressz, az anyagi problémák, a túlzott munkahelyi elvárások, az év végi hajtás.

 

Kellemes karácsonyi ünnepeket és egészséges, derűs új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

Kellemes karácsonyi ünnepeket 

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés