Scanomed - Nukleráis medicina központok

Hogyan készüljünk a síelésre és előzzük meg a baleseteket

 

A síelés Magyarországon is egyre jobban elterjedt sportág. Egyes kutatások szerint Magyarország lakosságának 5%-a rendszeresen síel, és ez a sport a labdarúgást követően a második számú tömegsport hazánkban.

Az aktív kikapcsolódás és a síelés szépsége mögött azonban sok veszély is rejlik, melyeket kis felkészüléssel meg tudunk előzni. A balesetek 90%-a ugyanis elkerülhető gondos felkészüléssel és figyelmes síeléssel.

Ráadásul a statisztikák szerint a magyarok sokkal több síbalesetet szenvednek el, mint azok a szomszédjaink, akik rendszeresen járnak a hegyekbe síelni. Ez nem is olyan meglepő, hiszen átlagosan csak pár napot töltünk a hegyekben és ennyi idő alatt akarunk minden síelési lehetőséget kihasználni. Azonban az utazás fáradalmai, a nem megszokott klíma, a ritkább levegő fokozott megterhelés a szervezet számára.

A síelésről sokan mondják, hogy egy jó lábedzés, ezek mellett pedig igénybe veszi a törzsizmokat is, mivel egyensúlyban kell tartanunk magunkat, miközben csúszunk a lejtőn. Emellett a síbotok használatával a karunk is mozgásba lendül. Emiatt, ha síelni készülünk, érdemes néhány, az általánostól eltérő gyakorlatot is elvégeznünk. A felkészülést tanácsos már 1-2 hónappal elkezdenünk az utazás megkezdése előtt. Mielőtt nekivágnánk a sítúrának, érdemes feltérképezni már az utazás tervezése előtt a testünket és amennyiben szükséges, szakértőkhöz fordulni segítségért, hogy később zavartalanul élvezhessük a vakációnkat. Ha nem egészséges a térd- vagy csípő-ízülete, feltétlenül kérjük ki sportorvos tanácsát.

A síelésre való tudatos felkészüléssel nagyban lehet javítani a baleseti statisztikákon. A téli vakációt megelőző két hónapban mindenképpen szükséges a rendszeres mozgás, az általános állóképesség fokozása. Ideális esetben ez heti 2-3 alkalmat jelent, 1-1,5 óra időtartamú edzést. A sízéshez elengedhetetlen képességek fejlesztése ráadásul az általános erőnléti szintet és a szervezet ellenálló képességét is növeli, így egészségmegőrző szerepe is van.

Mindenképpen kell, hogy fejlesszük a kardiovaszkuláris rendszerünket (szív–tüdő kapacitás), hogy jó legyen az állóképességünk. Ezt kardio jellegű edzéssel valósíthatjuk meg, amit végezhetünk a szabadban vagy fitnesz teremben is. Kiváló a futás, a bringázás, az úszás, de a túrázás is megfelelő erre célra. Érdemes kipróbálni 2-3 hét elteltével az alsótest izomzatának fokozott fejlesztését is.

Emellett nagyon fontos a törzs erősítése, hiszen ez segít az egyensúly kialakításában. A lábak erősítése pedig segít a megfelelő pozíció megtartásában a sportolás egész időtartama alatt.

Összeválogattunk 4 konkrét gyakorlatot is, amelyeket otthon elvégezve is erősíthetjük izomzatunkat a síelésre készülve:

1. Kitörések

Kitörésekkel főleg a combfeszítő dolgozik, ami a síelés során is nagy terhelést fog kapni. Hogy a maximális teljesítményt hozzuk ki. Miközben csináljuk a kitörést, le érve tartsuk meg testünket és emeljük a kezünket a fejünk fölé, hogy a kéz és a törzs is dolgozzon.

2. Oldalazó ugrások

Az oldalugrások megdolgoztatják a lábat és a törzset. Nagyon jó intenzív gyakorlat, mivel a pulzust is jól megemeli, kalória égetés szempontjából is előnyös.

3. Guggolás

A guggolásra gondolnak leggyakrabban az emberek, amikor síelésre szeretnének felkészülni, ugyanis a síeléskor felvett pozíció nagyon hasonlít a guggoláshoz, a combfeszítő izmokat ilyenkor terhelés éri.

4. Plankok

A plank egy törzsizom erősítő gyakorlat; erősíti a hasat, hátat, vállat és combot. (A plank egy angol kifejezés, jelentése: palánk, deszka. Onnan jön, hogy a törzset olyan egyenesen kell tartani, mint egy deszka.) A törzs kulcsfontosságú az egyensúly megtartásához, miközben síelünk. Minden edzésen legalább egy percig érdemes plankokat csinálni elöl, majd mindkét oldalra fordulva.

Miután pedig sikerül kellőképpen felkészíteni testünket a síeléssel járó kihívásokra, még mindig vár ránk néhány fontos tényező, amit érdemes szem előtt tartani.

• Sípálya választás

Kerüljük a meredek, kemény jeges pályákat. Vizsgáljuk meg a lejtőt, annak talaját. Amennyiben ismerjük a pálya veszélyeit, az azon elhelyezkedő veszélyes tárgyakat, esetleg sziklákat, ezeket ki tudjuk kerülni.

• Időbeosztás

A legkedvezőbb a napi 2×2 órás időtöltés a sípályán. A déli szünetet tartsuk 45-60 percig. Ilyenkor lazítsunk a sícipőn és a ruházaton. Lehetőleg ne fogyasszunk nehéz ételeket, mert ne feledjük, hogy tele gyomorral nem igazán lehet jóízűen síelni.

• Bukósisak

Minden esetben viseljünk bukósisakot. A sisak kiválasztásánál figyeljünk a megfelelő méret és szellőzés mellett arra is, hogy látásunkat ne zavarja, meglévő szemüvegünkkel kompatibilis legyen.

Bár rengeteg sérülésről lehet hallani a síelés kapcsán, mégis csodálatos és egészséges időtöltés, hiszen tiszta levegőn, gyönyörű tájakon mozoghatunk. Éppen ezért mi is tiszta szívből ajánljuk mindenkinek ezt a mozgásformát. A megfelelő előkészületekről azonban semmiképpen se feledkezzünk meg!

 

Meghitt, derűs ünnepeket és egészségben, szeretetben gazdag új évet kívánunk minden kedves olvasónknak! Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egészségükre!

2019 decemberi hir1 extra

 • Infralámpa és inhalálás. Mik lehetnek az áldásos hatásaik?

  Régóta ismert és nagyon hatékony gyógymód megfázás esetén a helyi meleg alkalmazása. Ilyen kezelés lehet például a gőzölés, más néven inhalálás és az annál egyszerűbben kivitelezhető "lámpázás", vagyis az infralámpa használata.

 • A lisztérzékenység tünetei és kezelése

  A lisztérzékenység (más néven cöliákia, glutén-szenzitív enteropátia) egy, elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A lisztérzékenység név némiképp félrevezető, mert az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem kizárólag a búzalisztben fordul elő.

 • A leggyakoribb télen elkövetett egészség-hibák

  Már javában tart a tél, így sokkal jobban kell figyelnünk az egészségünkre is. Nagyon lehűlt a levegő, és akár a tömegközlekedési eszközökön is elkaphatunk egy-két betegséget.

 • Hogyan készüljünk a síelésre és előzzük meg a baleseteket

  A síelés Magyarországon is egyre jobban elterjedt sportág. Egyes kutatások szerint Magyarország lakosságának 5%-a rendszeresen síel, és ez a sport a labdarúgást követően a második számú tömegsport hazánkban.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés