Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Érvek az e-cigaretta ellen és legújabb alternatívája

 

Drasztikusan alakulnak át világszerte a dohányosok szokásai. Az utóbbi néhány évben óriási változások zajlottak le dohánypiacon és a dohányzási szokásokban. A hagyományos cigarettáról egyre többen szoknak át a legmodernebb kütyükre, melyek hatásai körül azonban sok a vita. Az elektronikus cigaretták megjelenésével a dohányosok egyre nagyobb hányada eszmélt rá arra, hogy az egészségre rendkívül káros égéstermékek nélkül is lehet nikotinhoz jutni, a dohánycégek pedig felismerték ebben az egyre bővülő üzletet.

Nemrég még az elektromos cigaretta számított a hagyományos cigi legjobb alternatívájának. Több tanulmány is kimutatta azonban, hogy az elektromos cigaretta káros, az e-cigit szívóknál ugyanis gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, és szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissen közzétett jelentésében ráadásul az áll, hogy az elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell használatát. A szervezet egyáltalán nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

De mi is a probléma az elektromos cigarettával? Kutatások szerint semmilyen különbség nincs a cigaretta és a hevítettdohány-termékek között azon kívül, hogy utóbbiak esetében dohányfüst és kátrány nem keletkezik. Az elektromos cigaretta, nem dohányt, hanem nikotint tartalmaz, és azzal reklámozzák, hogy segít leszokni a dohányzásról. Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mint a dohány alapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében.

Londonban szeptember közepén tartották a Nikotin- és Dohányvilágfórum éves összejövetelét, ahol nem arról volt szó, hogy a dohányipari cégek hogyan próbálják növelni eladásaikat a kormányok szigorú dohánytörvényei dacára, hanem arról, hogyan győzzék meg a fogyasztókat a váltásról.

Két gondolat foglalja talán legjobban össze a kétnapos konferenciát, ahol dohányipari vállalatok vezetői, egészségügyi szakemberek, civil szervezetek képviselői jelölték ki a dohányzást jövőjét:

 • dohányosok mindig lesznek, bármilyen szigorú szabályozás van érvényben,
 • az új kulcsszó a sokáig inkább csak a kábítószer-használattal kapcsolatban ismert ártalomcsökkentés.

Általános vélekedés, hogy az emberek a nikotin miatt dohányoznak, de a kátrány miatt halnak meg. Nagyjából tíz éve jutott arra a szintre a technológia, hogy olyan eszközöket kezdjenek fejleszteni a dohányvállalatok, amik alternatív módon juttatják el a nikotint úgy, hogy az a felhasználónak élvezetes maradjon, de közben radikálisan csökkenjen az emberi szervezetbe jutó káros anyag mennyisége.

Most vegyük sorba az alternatív dohányzás legelterjedtebb technológiáit:

Az elektronikus cigaretta nikotin és íz-összetevőket tartalmazó töltőfolyadékot hevít fel egy elektromos eszköz segítségével, hogy nikotin párát hozzon létre. Patronokban tárolt, aromásított folyadékot szívunk be szipkán keresztül. Dohány nincs benne, nikotin igen (bár eltérő mennyiségben, és vannak olyan eszközök, amikben egyáltalán nincs is). Akkumulátor üzemelteti, aminek a feszültsége egy kapcsolón keresztül egy fűtőszálra jut. A fűtőszálon a rajta áthaladó áram felmelegíti azt, így a forró fűtőszál a beszívott levegő segítségével porlasztott gőzt képez, amit beszívunk.

Az e-cigaretták iPhone-ja a Juul. Egy San Francisco-i start-up cég e-cigarettája ma már sokkal több, mint egy egyszerű hagyományos e-cigi. Az amerikai iskolások nagy része „juulozik”. Hogy mennyire népszerű a juulozás az Egyesült Államok fiataljainak körében, mutatják a számok: az augusztusi adatok szerint az amerikai e-cigaretta piac csaknem háromnegyedét a Juul uralja. A fiatalokat megcélzó cég jó nagy piacra tette rá a kezét: 2017-ben becslések szerint 2,1 millió amerikai középiskolás használt e-cigarettát. A két alapító csak három évvel ezelőtt dobta piacra a terméket, ráadásul úgy, hogy alig költöttek marketingre. Főleg a közösségi médiára bízták a termék felfutását, és nagyon elterjedt. Adott egy kütyü, ami könnyű, kicsi és vékony. Használata pofonegyszerű, ráadásul elfér bármilyen zsebben. Csak elő kell venni, és lehet pöfögtetni, még bekapcsolni sem kell. Formája nem kerek, mint a hagyományos cigié, hanem négyszögesített, nagyjából úgy néz ki, mint egy memóriakártya, vagy mint egy laposabb pendrive. A lényeg, hogy meglegyen a cigarettaérzés, mégis mindenki tudja, hogy nem cigarettázol, hanem juulozol, ami egyszerre trendi és szexi. A folyadékban lévő nikotinsó úgy üt, mint egy erősebb cigi, az ízesítés pedig a hagyományos dohánytól a mangón és az uborkán át a créme brulée-ig terjed, de természetesen lehet mentolos aromájú likvidet is pöfékelni.

A Philip Morris találmánya a hagyományos és elektromos cigaretta között van félúton. A cég IQOS elnevezésű szerkezete nem is elektromos cigaretta néven fut, már azért sem, mert nem is az. De nem is cigaretta. Az e-cigihez képest az a nagy különbség, hogy valódi dohányt használ a cigarettázás élményének előidézéséhez és nem patronokban tárolt, aromásított folyadékot. A másik jelentős különbség, hogy a cigaretta égésekor keletkező 800 Celsius fokos hőmérséklethez képest az IQOS mindössze 350 fokra hevíti fel a dohányt, így nem keletkezik füst és kátrány. Maga a dohányzás úgy néz kik, mint szokott, csak a cigaretta egy hengeres tokba kerül, a szűrő pedig a végén található. Itt is pára keletkezik, bár érzetre sokkal inkább a füstre hasonlít, a legnagyobb előny pedig az, hogy a párának valóban dohány íze van.

Akkora a sikere a Juulsnak az amerikai tinik körében, hogy az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) egyenesen járványról beszél. A hivatal betiltaná az ízesített e-cigarettákat gyártó Juul Labs termékeinek árusítását, mert úgy látja, a sokféle, csábító ízesítés miatt egyre több fiatal válik nikotinfüggővé. Bár erről konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, tény, hogy egy folyadékpatronban, amit a Juulsba kell pattintani, annyi a nikotin, mint egy doboz cigarettában. És az elektronikus cigaretták nagy hátulütője, hogy amíg a hagyományos cigit meggyújtjuk, pár perc alatt elszívjuk, majd eldobjuk, az e-cigiknél akkor van vége a fogyasztásnak, amikor kifogy a folyadék. Vagyis előfordulhat, hogy valaki észre sem veszi, és egy ültő helyében egy doboznyi cigarettának megfelelő nikotinmennyiséget juttat a szervezetébe.

Akkor mi lesz a jövő?

Annyi biztosnak látszik, hogy az FDA, a kormányok vagy bármelyik másik szabályozó behatárolhatja a dohányipari vállalatok viselkedését, de a fogyasztók szokásait, igényét és akaratát kevésbé tudja befolyásolni. A londoni konferencián felszólalók többsége úgy vélte, hogy azok a felnőtt dohányzók, akik a dohányzás kevésbé káros formáit keresik, megérdemlik, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak az elérhető lehetőségekről. Ugyanakkor a cégek egymásra licitálva állnak elő az újabbnál újabb ötletekkel, és olyan gyorsan változik az alternatív dohánytermékek piaca, hogy lehetetlenség megmondani, 5-10 év múlva milyen innovatív eszközökkel állnak majd elő.

A szabályozott dohánypiacon meg van kötve a vállalatok keze, hiába állnak elő innovatív eszközökkel, bevezetésük és főleg a reklámjuk a legtöbb országban nehézkes, sőt egyenesen tiltott. Ennek egyik oka, hogy az ártalomcsökkentés annyira gyerekcipőben jár még, hogy nincs átfogó tanulmány arról, az elektronikus cigaretták, pláne az égetés helyett hevítést alkalmazó, dohányt tartalmazó eszközök mennyire jelentenek kevésbé káros megoldást, és egyáltalán milyen egészségügyi hatásaik vannak. Amíg az éghető dohányról pontosan tudjuk, hogy mennyire káros lehet az egészségre, az újgenerációs eszközökről egyelőre annyi mondható el, hogy potenciálisan kevesebb kárt okoznak. De pontosan nem tudni például, hogy az elektronikus cigarettákhoz használt patronok és az azokban lévő folyadékok vegyületei hosszú távon mit okozhatnak. Nem beszélve arról, hogy „a dohányiparba vetett kevés bizalom sem segíti az ártalomcsökkentés ügyét, mert ki hiszi el, hogy a dollármilliárdos profitokat termelő globális cégek tényleg jobbá akarják tenni a dohányosok életét” – hangzott el a londoni konferencia egyik felszólalójától, amiben lássuk be, van némi, nem kevés igazság.

Az egészségügy pedig világszerte igyekszik hangsúlyozni a dohányzás negatív hatásait és segíteni a cigarettafüggők leszokását. Az összes dohányos meggyőzése és teljes leszoktatása azonban nem kicsi feladat, ehhez pedig csak hosszú távon kerülhetünk még közelebb.

 

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés