Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


  • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
  • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
  • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
  • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
  • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
  • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
  • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
  • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

A klímaváltozás riasztó hatásai egészünkre nézve

 

Manapság már érvényesülni látszik a klímaváltozás emberi egészségre gyakorolt hatása. A klímaváltozás miatt rengeteg egészségügyi probléma súlyosbodik, nő a szezonális allergiások száma és a tüdő- és szívbetegségek kialakulásának valószínűsége is. A hőhullámok és extrém időjárási jelenségek főleg a gyerekeket, várandós nőket és az időseket veszélyeztetik, de más betegséggel küzdők is érzik a negatív hatásokat.

A betegségek kialakulásának növekvő száma mellett élelmezési válsággal is szembe kell néznünk. A földeknek csökken a termőképessége a globális felmelegedés miatt, valamint nő a mezőgazdaságban a szélsőséges időjárás miatt kiesett munka mennyisége. A megváltozott egyészségügyi helyzetről és a klímaváltozás veszélyeiről több tanulmány is beszámol. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

WHO és Világbank

„A gyorsan változó klíma az emberi élet minden vonatkozásában szörnyű következményeket hordoz magában: sebezhető tömegeket tesz ki szélsőséges időjárási jelenségeknek, módosítja a fertőző betegségek terjedési mintázatait, veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot, az ivóvízellátást, és megfoszt a tiszta levegőtől” – összegzi a tanulmány melyet 27 egyetem 150 szakértője, illetve az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) és a Világbank képviselői állítottak össze.

A hőmérséklet tartós emelkedésével összefüggően a jelentés szerint 2017-ben 157 millióval több sebezhető ember volt kitéve hőhullámoknak, mint 2000-ben. A forróság közvetlenül is fenyegeti az egészséget, leginkább a hőguta formájában, de veszélyt jelent a kiszáradás és a szívbetegségek tüneteinek rosszabbodása. A hőségtől emellett fokozódik a légszennyezettség, és romlik a mentális betegségekben szenvedő emberek állapota is. Ahogy a hőmérséklet, úgy növekszik a levegő szennyezettsége is, ez pedig a tüdőt és a szívet is egyaránt terheli. A klímakatasztrófát okozó fosszilis üzemanyagok egyre több embert juttatnak kórházba. Emelik a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálesetek számát is, de összeköthetőek az asztmás rohamokkal és más légzési nehézségekkel is.

A klímaváltozás az allergiákat is csak súlyosbítja. Ahogy nő a hőmérséklet, a növények egyre tovább és egyre több pollent termelnek, ami még intenzívebbé teszi az allergiaszezont. Ráadásul a levegőben megnövekedő szén-dioxidnak köszönhetően nagyobbra nőnek a növények, még több virágport termelnek, amelyek a szén-dioxid miatt még irritálóbbak lesznek, és végül az emberek 20%-ánál allergiát váltanak ki. Korábban a fák tavasszal, a fűfélék nyáron, a parlagfű pedig csak ősszel termelt polleneket. De ezek az időszakok egyre jobban összefolynak.

A New England Orvosi szaklap nagyon sok tanulmánnyal támasztotta alá, hogy a klímaváltozás az orvostudomány minden területét érinti. A klímakatasztrófa nem csak a betegeink egészségére hat, hanem arra is, milyen módon látjuk el őket és mennyire tudjuk ellátni a munkánkat.

Bruce Bekkar, egy San Diego-i szülész rengeteg időt szentelt a klíma aktivizmusnak. Összesen 68 olyan tanulmányt gyűjtött össze, amelyek a légszennyező anyagok és a koraszülés, alacsony születési súly és halvaszületés közötti kapcsolatot vizsgálta. „Úgy találjuk, hogy emelkedik azoknak a gyermekeknek a száma, akik már legyengülten születnek, a hőhullámok és a légszennyezés miatt. Ez teljesen más, mint amikor arra gondolunk, hogy a klímaváltozás hurrikánokat okoz Floridában. Ennél sokkal folyamatosabb és átfogóbb a hatás.” A fejlődő világban a nők étel- és vízhiánytól is szenvedhetnek. Emellett a rovarok által terjesztett betegségek - mint például a szúnyogok által terjesztett zika vírus - ugyancsak veszélyt jelentenek a fejlődő magzatokra.

Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet szaktanácsadója, Málnási Tibor, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa és Bobvos János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztályvezetőjének írása a Magyar Tudomány szeptemberi tematikus számában jelent meg: A klímaváltozás hatása egészségünkre és az egészségügyre Magyarországon címmel. A tanulmány egy 16 éven át tartó kutatás összegzése. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy hazánkban az extrém hőmérsékleti események jelentik a legfőbb egészségi kockázatot és részletesen vizsgálják az éghajlatváltozás egészségügyi hatásait Magyarországon. Arra jutottak, hogy hazánkban 2000 óta végzett klímaegészségügyi vizsgálatok alapján a legjelentősebb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik. A hőhullámokkal szemben a legsérülékenyebbek a krónikus keringési, anyagcsere, légzőszervi, mentális betegségekben szenvedők, az idősek és a gyermekek. A hőhullámok idején Magyarországon a napi halálozás országos átlagban körülbelül 15 százalékkal emelkedik meg. Ráadásul a növekvő hőmérséklet hatására gyakoribbá válhatnak egyes mikrobiális eredetű élelmiszer-fertőzések és -mérgezések.

Gyakoribb emésztőrendszeri megbetegedések

A szélsőséges esők miatt szennyeződhet az ivóvíz és a magasabb hőmérsékleten elszaporodnak az ártalmas algák is. Mindez pedig emésztőrendszeri problémákat idézhet elő. A melegben könnyebben terjednek az olyan emésztőrendszeri megbetegedések, mint például a szalmonella.

Gyermekek egészségének veszélyeztetése

Tanulmányok szerint az öt év alatti gyerekek egészségét terheli meg legjobban a klímakatasztrófa. Az utóbbi időben nőtt az olyan családok száma, akik az időjárás által okozott környezeti katasztrófák miatt költöztek el eredeti lakóhelyükről.

Bőrbetegségek kialakulása

Mint azt bizonyára sokan már tudjuk, a magasabb hőmérsékletek és az ózonréteg csökkenése sajnos jelentősen növelik a bőrrák kockázatát.

Pszichológiai betegségek kialakulásának gyakorisága

A szélsőséges meleg miatt általánosan nő az emberekben az agresszió is, az éghajlati válság világszerte erőszakos konfliktusokkal és a kényszervándorlással jár.

Neurológiai betegségek

A klímakatasztrófa növeli a stroke kockázatát. A szénégetés során higany is keletkezik – ez neurotoxin a magzatok számára. A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek növelik az idegrendszeri problémák esélyét.

Kiszáradás és veseproblémák

A forró napok könnyen kiszárítják a szervezetet, emellett összefüggnek a vesekő képződéssel és veseelégtelenséggel is.

Tápanyaghiány

A szén-dioxid-kibocsátás növekedése csökkenti az élelmiszer-növények tápanyag-sűrűségét, csökkenti a növényi fehérje, cink és vas szintjét, és további tápanyaghiányhoz vezet. Az élelmiszer-ellátást akadályozzák az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó problémák: az aszály, ami tovább növeli Földünkön a társadalmi instabilitást és az egyenlőtlenséget.

A klímaváltozás humán egészségügyi hatásainak sora tehát egyáltalán nem rövid. Nagyon fontos a felkészülés, az ellenálló képesség növelése és az alkalmazkodás egyéni és társadalmi szinten is. Rövid távon a legfontosabb a hőhullámok elleni védekezés és a fertőző betegségeket közvetítő élőlények ellenőrzése. Emellett meg kell erősíteni az egészségügyi ellátó rendszereket és mindenki szempontjából fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre is.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés