Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Amit a gyógyvizekről és termálvízről érdemes tudni

 

Magyarország geológiai és hidrogeológiai adottságai kifejezetten előnyösek. Vizeink gyógyító hatásait nemcsak hazánkban ismerik el, hanem Európa szerte, így a gyógyvizeinket nem csak magyarként használjuk kikapcsolódásaink fő uticéljaként, hanem egyre többen és több helyről veszik igénybe ezeket a fürdőket az év minden napján. A legtöbb gyógyvíz ráadásul nem csak külsőleges, hanem belső használattal is kifejezetten előnyös hatásokat fejt ki szervezetünkre.

A gyógyvizek kémiai és biológiai összetételük alapján fejtik ki jótékony hatásukat a különböző betegségekben: főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban, és idült bőrbetegségekben.

De hogyan is fejtik ki hatásukat a gyógyvizek? A gyógyvizek megkülönböztetjük fizikai és kémiai hatásaik alapján:

Fizikai hatás

A magas ásványianyag-tartalmú vizek felhajtóereje nagyobb, a vízbe merülő test súlya pedig majdnem tized akkora. A mozgás a vízben emiatt könnyebb, így a sérült, kopott ízületek is átmozgathatók. Mozgás közben a víz masszírozó hatást is kifejt az izmokra, miközben a zúzódások esélye is jóval kisebb. A langyos és a meleg víz segítik az erek kitágulását, így segíthet a vérnyomás csökkenésében. Mindezt használja ki a vízgyógyászat, más néven a hidroterápia.

Kémiai hatás

A gyógyvizek kémiai hatásukat a bennük oldott ásványi anyagok bőrön keresztül való felszívódása által fejtik ki. A felszívódott ásványi anyagok bekerülnek szervezetünkbe és hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert, és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Ezekkel a kémiai hatásokkal foglalkozik a balneoterápia.

A gyógyvizek hatásmechanizmusával foglalkozó balneológia viszonylag fiatal tudományág, a gyógyvizek gyógyító hatását igazoló klinikai vizsgálatok ugyanis csak az elmúlt évtizedekben kezdődtek. Ennek ellenére ezen a területen is több pozitív hatást sikerült bebizonyítani.

Végigvettünk néhány fontosabbat a gyógyvizek hidroterápiás és balneoterápiás alkalmazási területei közül:

Hidroterápiás kezelési területek

 • Idült ízületi gyulladás és meszesedés
 • Kopásos gerinc- és ízületi elváltozások, reuma, köszvény
 • Csontritkulás
 • Mozgásszervi fejlődési és tartási rendellenességek
 • Nőgyógyászat
 • Felső légúti rendellenességek
 • Egyes emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek
 • Egyes szív- és keringési betegségek
 • Bizonyos bőrbántalmak, például pikkelysömör, pattanások, műtéti hegek

Balneoterápiás célú felhasználás

 • Alkalikus vizek: gyomor- és bélhurut enyhítése
 • Brómos-jódos vizek: Reumatikus panaszok, nőgyógyászati betegségek, bőrbetegségek
 • Földes-meszes vizek: Reumatikus, szív- és gyomorbetegségek
 • Kénes vizek: Reumás betegségek, egyes bőrbetegségek
 • Kloridos vizek: Reumatológiai és női szervek betegsége, nyálkahártyák hurutos megbetegedései
 • Radonos, kénes vizek: Fájdalomcsillapító hatásúak
 • Szénsavas vizek: Reumás betegségek kezelése
 • Szulfátos vizek: Gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára, hashajtásra
 • Vasas vizek: Ivókúraként, több szervre, vérszegénység esetén

A meleg víz már önmagában is stresszoldó, lazító hatású lehet, azonban egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy az ásványi anyagok bőrön keresztüli felszívódása révén is gyógyítanak a gyógyvizek.

Sok gyógyforrás vizét lehet azonban belsőleg is fogyasztani, ez elsősorban az idült gyomorhuruttal, gyomorfekéllyel, bélhuruttal küzdők számára hasznos. Az ivókúra emellett légzőszervi panaszokat is gyógyíthat, több fürdőben lehetőség van az inhalálásra is, amely légúti hurutos betegségek esetén nagyon előnyös.

Íme néhány fontos hazai lelőhely is a vizek típusa és hatásai alapján (origo.hu)

A víz típusaÁsványi anyagaiMely betegségeknél előnyös?Hol található? (példák)
Alkalikus vízNátrium, hidrogén-karbonátIvókúra-szerűen gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés esetén (például bükkszéki Salvus és a Füredi Lúgos víz), fürdőben gyorsítja az anyagcserét, serkenti a sejtek működését.Balf, Zalakaros, Békés, Bük, Bükkszék, Gyopárosfürdő, Szolnok, Mezőkövesd
Földes-meszes vizekKalcium, magnézium, hidrogén-karbonátReumatikus betegségekre. Ha szénsavat is tartalmaz, szív- és gyomorbetegségek kezelésére is.Budapesten: Császár, Lukács, Rácz, Rudas, Gellért; Esztergom, Bük
Kloridos vagy sós vizekNátrium-klorid (konyhasó)Reuma, nőgyógyászati problémák, gyulladások, bőrproblémák esetén.Alföldi sziksós tavak: Dunapataj, Gyopáros; Nyíregyháza-Sóstó, Cserkeszőlő, Debrecen, Hajdúszoboszló, Sárvár, Igal
Jódos-brómos vizekÁltalában ezek sós vizek is, de tartalmaznak még jódot és brómot is.Reuma, nőgyógyászati betegségek, bőrbetegségek, a jód ivókúrában a pajzsmirigyre is hat.Debrecen, Kiskőrös, Hajdúszoboszló, sóshartyáni Jódaqua, Cserkeszőlő, Karcag, Túrkeve
Szulfátos vizek (keserűvizek)SzulfátionokIvókúra formájában hashajtásra, gyomor-, bél-, máj- és epebetegségek esetén.Őrmezőn a „Hunyadi János” és a „Ferenc József” vizek, a nagyigmándi „Igmándi” vagy a tiszajenői „Mira” keserűvíz.
Kénes vizekKén, kén-hidrogén, karbonil-szulfidReumás betegségek, bőrbetegségek.Budapesten: Lukács és Rudas; Parád, Harkány, Mezőkövesd, Bogács, Csisztapuszta
Radioaktív vizekRádiumion, radonFájdalomcsillapító hatás, fokozza a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét.Budapesten: Rudas és Gellért; Eger, Miskolctapolca, Hévízi-tó
Vasas vizekOldott vasIvókúrában vérszegénység ellen.Parád, Moha
Szénsavas vizekSzén-dioxidSzív- és keringési betegségekBalf, Parádfürdő, Balatonfüred
Mofetta (gázfürdő)Szén-dioxidSzív- és keringési betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei (érszűkületes láb), pangó nyirokkeringés esetén.Mátraderecske
Egyszerű termálvizekNem kiugró az ásványianyag-tartalomStresszoldás, nyirokkeringés serkentése, vizenyők eltüntetése.Az ország nagy részén.

 

Bizonyos betegségek esetén azonban veszélyes lehet a meleg gyógyvizek alkalmazása. Nem ajánlott például, ha valakinek szabálytalan, szapora a szívverése, kiterjedt felületes vénatágulata és kezeletlen pajzsmirigy-túlműködése van. Nem javasolt a gyógyfürdők használata a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, gyógyszeresen nem kezelt vagy kezelhetetlen magas vérnyomásoknál és előrehaladott érelmeszesedések esetén. Szintén rossz hatású lehet bizonyos betegségek akut stádiumában, például ha az ízület gyulladt, ha a bőrelváltozás nedvedző, vagy friss, mély bőrsérülések után. Bizonyos régen tartó megbetegedések, mint például idült vese- és májbetegség, légzési elégtelenség vagy daganatok esetén sem javasoltak a termálvizek és terhesség esetén is gondolni kell a különböző fertőzőforrásokra is, melyek különösen veszélyesek lehetnek.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés