Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Hogyan aludjunk jól a nyári kánikulában is?

 

Nyáron minden megváltozik. A nagy melegben sokak esetében romlik az alvás minősége, kánikulában sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, csak forgolódni tudnak éjszaka.

A hosszú, sötét tél végével még este 8-kor is világos van. Vidámabbak leszünk, több délutáni programunk van, azonban sokszor olyan mértékig felborul a megszokott életvitelünk, hogy az már az alvásunkra is hatással van. A rövid éjszakák, a korán felbukkanó nap fénye, a gyakran éjjel is elviselhetetlen forróság vagy éppen fülledtség sokak életét megkeserítik. A nyári alvászavarokra van azonban megoldás, ehhez pedig cask néhány szabályt kell betartanunk.

Először azonban vegyük sorra, milyen tünetei vannak az alvászavaroknak:

Az időjárási folyamatokra sok ember érzékenyen reagál, különösen azok, akik szív-érrendszeri betegséggel küzdenek, túlsúlyosak vagy idősebbek. Az alvászavarok felének hátterében testi betegség is állhat, például magas vérnyomás, pajzsmirigy- vagy hormonbetegségek. Másrészt a tüneteket okozhatja stressz vagy más lelki eredetű probléma is.

Ha valaki tartósan nem alszik jól, hánykolódik, gyakran felriad, éjszakai légzési nehézségei vannak, gyanakodhat komoly alvásproblémákra. Ilyenkor olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a kimerültség, az idegesség vagy a szédülés.

Íme néhány jó tanács a nyugodt nyári éjszakákhoz:

 • Aludjunk sötétben

  Az alvást segítő hormon, a melatonin csak sötétben termelődik. Érdemes a hálószobánkba fénykizáró függönyt választanunk, hogy tökéletesen kizárjuk a beszűrődő fényeket. A legtöbb redőny és sötétítőfüggöny nem zár eléggé, és nem szűri ki a túlságosan is korán felkelő napot. Azonban kisebb világosság hatására is képes a melatonintermelés összezavarodni. Ha más megoldás nincs, szerezzünk be alvómaszkot, amellyel a szemünket tudjuk letakarni.

 • Készüljünk fel az alvásra

  A tervezett elalvás előtt érdemes lekapcsolni a tévét, hisz a tévézéssel nem engedjük lecsendesedni a gondolatainkat. Sokkal eredményesebb, ha olvasgatunk alvást megelőzően. Emellett fontos, hogy megfelelő, lehetőleg jó minőségű matracon és párnám feküdjünk.

 • Figyeljünk az csend biztosítására

  Ügyeljünk a zajokra is. Minél teljesebb a csend, annál valószínűbb a pihentető alvás. Ebből a szempontból a horkolás nem csak annál okozhat alvászavart, aki horkol, de annál is, aki hallgatja. Éppen ezért érdemes szomnológus segítségét kérni a horkolás rendezéséhez. Ezzel nem csak a kellemetlen hangokat szüntetjük meg, de az életminőség is határozottan javulhat.

 • Ha tehetjük napozzunk

  A D vitamin az alvás minőségére és mennyiségére egyaránt hatással van. Ehhez képest a lakosság fele D vitamin hiányban szenved. Furcsa módon nyáron hiába süt a nap, valahogyan mégsem napozunk eleget. Pedig a D vitamin szinte az egyetlen olyan vitamin, aminek hiánya igazoltan alvászavarokhoz vezethet. A legjobb, D vitamin forrás pedig a nap, ezért érdemes a bőrünk minél nagyobb felületét rendszeresen kitenni a nap éltető sugarainak, persze csak mértékkel!

 • Használjunk természetes altatót

  Segítségünkre lehetnek a különböző altatószerek is. A szintetikus gyógyszereket érdemesebb elkerülni, mivel ezek hozzászokást, és másnapi álmosságot okozhatnak. Használjunk inkább növényi altató- és nyugtatószereket, mint például a valeriána, a komló vagy a citromfű.

 • Ne fogyasszunk koffeint késő délután

  A túl későn megivott kávé, erős tea, energiaitalok, sőt még a dohányzás is erős stimuláló hatást váltanak ki és megnehezítik az elalvást.

 • Teremtsünk ideális hőmérsékletet

  Alváshoz az ideális hőmérséklet 20-22 fok körüli. Ezt azonban nyáron legfeljebb klímaberendezés segítségével érhetjük el. Akinek nincs klímája, kánikula idején inkább csak hajnalban szellőztessen, napközben pedig tartsa zárva az ablakokat, húzza be a függönyöket, hogy minél kevésbé melegedjen át a lakás.

 • Aktív feltöltődés

  Az aktív feltöltődés, a sport, a mozgás és a természetben való időtöltés elengedhetetlen a mentális és fizikai jóllétünkhöz. A túlfáradt idegrendszer szinte 100 %-os garancia az alvászavarok kialakulására, és a kialvatlanság nem csak az egészségünkre, hanem a hangulatunkra és mentális jóllétünkre is kihatással van.

A nyarat használjuk aktív pihenésre, sziesztára, hogy felkészítsük szervezetünket az őszre!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés