Scanomed - Nukleráis medicina központok

Egy újabb gyógyhatású gyümölcs, a sárgadinnye

 

A nyár egyik kedvenc zamatos gyümölcse a sárgadinnye. A sárgadinnye önmagában, nyersen fogyasztva a legegészségesebb, de húsok mellé, fagylalttal vagy levesnek elkészítve is fogyasztható, nagyon finom gyümölcs. Amellett pedig, hogy nagyon ízletes, a sárgadinnye számos pozitív élettani hatással is rendelkezik.

Az ázsiai eredetű gyümölcs gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. Rokonságban áll a görögdinnyével, sőt a cukkinival és az uborkával is. A sárgadinnye a görögdinnyéhez képest talán kevésbé kedvelt, de tápanyagtartalma magasabb. Mindemellett nagyon sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így nagyon jó hatással van az immunrendszerre.

A sárgadinnye pozitív hatásai

 • Magas vitamintartalommal rendelkezik

  Vitaminok közül a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmazza olyan vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van, például A-, B1-, B2- és C-vitamint.

 • Támogatja a fogyást

  A vitaminokon túl a sárgadinnye ásványianyag-tartalma is jelentős. A benne lévő nagy mennyiségű kálium vízhajtó hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a káros anyagoktól. Ezáltal pedig nemcsak a fogyást támogatja, hanem a túlsúlyosság és az elhízás megelőzésében is fontos szerepet tölthet be.

 • Segíti a látást

  A sárgadinnyének rendkívül magas a béta-karotin tartalma, amelyből a szervezet A-vitamint állít elő. Az éles látás és a szemek egészségének megőrzéséhez rendkívül fontos vitamin.

 • Orvosság ízületi panaszokra

  A sárgadinnye a köszvény és a reuma egyik legjobb ellenszere. Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből, így a bokából és a csuklóból is.

 • Gyulladás és láz csillapító

  Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Láz esetén kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet.

 • Segít az emésztési problémák leküzdésében

  A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére.

  Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.

 • Menstruációs fájdalmak ellenszere

  Női problémák kezelésére is kiválóan alkalmas a sárgadinnye, főleg akkor, ha menstruációjuk rendszertelen vagy erős. Ezeket a női problémákat gyulladás, vagy egy betegség miatti immunrendszer gyengülés is kiválthatja. Ha ilyen okok állnak a háttérben, akkor a sárgadinnye a kiváltó okok megszüntetésében is segít.

 • Hidratálja a bőrt

  A sárgadinnye víztartalma igen magas, ezért ha rendszeresen fogyasztjuk, biztosíthatjuk a szervezetünk folyadékszükségletének jelentős részét. A belső hidratálás nagyon jót tesz sejtjeinknek és a bőrünknek is, ami így feszesebbé válik.

Ahhoz, hogy a pozitív hatások érvényesüljenek, próbáljunk ne túl puha, de ne is túl kemény illetve sérült sárgadinnyét venni. Ha a gyümölcs héján vizenyős foltok láthatóak, érdemes megszagolni a dinnye kocsánnyal szembeni részét. Ha nincs különösebb illata, a sárgadinnyét valószínűleg idő előtt szedték le, így nem lesz olyan finom. Ha megvan a megfelelő sárgadinnye, mehet is az asztalra! Készíthetünk belőle salátát vagy turmixot, de önmagában vagy más gyümölcsökkel keverve is fogyaszthatjuk.

Mint ahogy már írtuk, a sárgadinnye kiváló immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik, segít a méregtelenítésben és véd a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Éppen ezért nagyon hasznos és ízletes nyári csemege mindenki számára. Együnk belőle minél többet!

 

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés