Scanomed - Nukleráis medicina központok

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:


  • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
  • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
  • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
  • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
  • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
  • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
  • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
  • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.


Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu


Köszönjük megértését és együttműködését!

2020.05.07.

Közeledik a napos időjárás. Óvjuk szemünket megfelelő napszemüveggel!

 

Kevesen tudják, hogy a magas UV sugárzás nem csak bőrirritációt, de komoly szemkárosodást is okozhat, amelyhez akár a rosszul megválasztott napszemüvegek is hozzájárulhatnak.

Ahogy egyre több időt töltünk a szabadban, úgy kerülnek elő napszemüvegeink is. A jó napszemüveg óvja, védi is a szemünket a káros sugaraktól. A napszemüveg ugyanis több, mint kiegészítő. A Napból érkező káros sugarak ugyanis a szemünket is károsíthatják.

A napsugárzás mely fajtái veszélyesek?

Az UV-sugárzásnak három fajtáját különböztetjük meg attól függően, hogy milyen hullámhosszúságúak a sugarak. Ez alapján különböztetjük meg az UVA- (315-400 nm), az UVB- (280-315 nm) és az UVC- (100-280 nm) sugárzást. Utóbbiak még a légkör felső rétegében elnyelődnek, az UVB-sugárzás azonban hosszú távon nagyon káros.

Mikor kell figyelni a káros sugarakra?

Az UV sugárzásra évszaktól függetlenül, télen-nyáron figyelnünk kell. Ráadásul a sugárzás a vékony felhőrétegen is áthatol, így a borús égbolt sem jelent védelmet. A víz, a homok és a hó visszaveri a sugarakat, ezért strandoláskor és síeléskor is fontos odafigyelnünk a védelemre.

Mitől is kell védenünk pontosan a szemünket?

Az egyik legismertebb, UV sugárzás hatására kialakuló betegség a szürkehályog. Ilyenkor a szem belsejében lévő szemlencse elszürkül, ez pedig látásromláshoz vezet. A káros sugárzás okozhat még makuladegenerációt is, más néven szemfenéki meszesedést, amely a központi látást rontja. Ide sorolható még a kúszóhályog is. A sok napsütésnek, szélnek kitett embereknél kialakuló betegség egy kötőhártya-kettőzet, ami a szaruhártyára nőve ronthatja a látást is.

Milyen a jó napszemüveg?

Sokan úgy gondolják, hogy minél sötétebb a lencse, annál jobban kiszűri a káros sugarakat. Ez azonban nem igaz, ugyanis az UV-szűrő réteg színtelen. A különböző színű napszemüvegek viszont befolyásolhatják a kontrasztérzékenységet. Egy rossz minőségű napszemüveggel többet árthatunk a szemünk egészségének, mintha semmit sem viselnénk. Az UV-szűrővel nem rendelkező, de sötét lencséjű napszemüveg miatt a kitágult pupillán át még több káros sugár éri a szemünket.

Az előírások szerint a napszemüvegeknek 280 – 380 nanométer közötti UV-t kell szűrniük. Az olcsóbb szemüvegek a 380 nanométer alatti sugarakat szűrik meg, a jobb minőségűek már minden sugárzást megszűrnek négyszáz nanométer alatt. Emiatt a napszemüveg-választásnál fontos, hogy szerepeljen a címkéjén az UV-400 vagy 100 % UV védelem felirat. A jó minőségű napszemüvegek szárán megtalálható a CE (Conform Europe) jelölés, ami annyit jelent, hogy ezt a terméket megvizsgálták, és megfelel az uniós kritériumoknak.

Fontos, hogy sötét lencsét válasszunk?

A sötétebb lencse nem jelenti azt, hogy a napszemüveg hatékonyabb lenne a káros sugarak ellen. A színezésnek egyéb jelentősége van, elsősorban a szín- és kontrasztérzékelés, a látásélesség szempontjából: a sárga, illetve a rózsaszínes lencsék megnehezíthetik például a közlekedési lámpák színváltozásainak megkülönböztetését, ezért ezek nem ajánlottak autóvezetéshez.

Használjunk polarizált szemüveget?

A polarizált napszemüvegek csillogó környezetben ideálisak, ahol szükség van a visszavert fény szűrésére (pl. vízpart, hó). A polarizált fényt a napszemüveglencsék nem szűrik, és ez a réteg nincs összefüggésben az UV-szűrés képességével sem.

Bár a fent leírtak alapján fontos a napszemüveg, de a viselésénél jóval lényegesebb, hogy kerüljük az erős napsugárzást. Mivel egész évben zárt terekben ülünk, ezért a fokozatosságra is ügyelnünk kell a nyári hónapok napfogyasztásával kapcsolatban. Óvatosan merészkedjünk ki az első intenzív napsugarak felbukkanásakor és a napszemüveg mellett igyekezzünk sapkával, kalappal is védekezni.

 

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés