Scanomed - Nukleráis medicina központok

Magánerős CT vizsgálatok a ScanoMed budapesti központjában

 

A PET-CT vizsgálatok mellett mostantól lehetősége van magánerős CT vizsgálatra is a ScanoMed budapesti központjában. Az alábbiakban összefoglaljuk Önöknek, hogy mi az, amit a CT vizsgálatokról tudni érdemes, mikor javasolt, milyen kockázatai vannak, és milyen feltételei a vizsgálatra való jelentkezésnek.

Mi is az a CT vizsgálat?

A CT vizsgálat (komputertomográfia vagy más néven számítógépes rétegvizsgálat) egy speciális röntgenvizsgálat, amely során, a testen áthaladó röntgensugarak a szervezet különböző szöveteiben különböző mértékben nyelődnek el. A szöveteken áthaladó sugarakat ún. röntgendetektor detektálja, az így kapott jeleket a számítógép képpé alakítja. Ezáltal anatómiailag pontos felvételeket készíthetünk az emberi testről és szerveiről.

Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak. Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, az szintén változást okoz az adott szövet sugáráteresztő illetve sugárelnyelő képességében, így az elváltozás a felvételeken láthatóvá válik.

Egyes esetekben a diagnózis felállításához kontrasztanyag adása is szükséges. Ilyenkor vizsgálni tudjuk az egyes szervek vérellátását, illetve ennek módosulását, mely jellemző lehet az egyes kórképekre.

Mikor javasolt a CT vizsgálat?

A CT vizsgálat alkalmas olyan diagnosztikus kérdések megoldására, amelyek egyéb módszerekkel (pl. ultrahang, röntgen…) nem dönthetők el teljes biztonsággal. Felhasználható a már kimutatott elváltozások kiterjedésének kimutatására illetve az elváltozások karakterizálására. Alkalmas a további műtéti beavatkozás megtervezésére, röntgenbesugárzás, gyógyszeres terápia megtervezésére, ezek eredményének nyomon követésére. Továbbá MR vizsgálat helyett azokban az esetekben, ha a páciens szervezetébe nem MR kompatibilis implantátumot, pacemakert, aneurysma klipet ültettek be.

Mikor nem javasolt a CT vizsgálat?

A CT vizsgálat ugyan bármely életkorban elvégezhető, azonban a röntgensugárzásból adódó sugárterhelés miatt fiatalkorúak vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük el.

Várandósság esetén nem végzünk CT vizsgálatot, mivel a röntgensugárzás káros lehet a magzatra.

CT vizsgálatot csak akkor indokolt elvégezni, ha a sugárterhelésből adódó kockázat jóval kisebb, mint az a veszély, amit az idejében fel nem ismert betegség jelenthet.

CT vizsgálat kockázatai

Sugárterhelés, amelyet a vizsgálat indokoltságának esetében, mindig a lehető legkisebbre igyekszünk venni, annak érdekében, hogy diagnosztikus értékű felvételek készülhessenek.

A legtöbb esetben jódtartalmú, vénás CT kontrasztanyag adása szükséges a pontos diagnózis felállításához. A vénába befecskendezett kontrasztanyag melegségérzetet, keserű szájízt, vizelési ingert okozhat, ami néhány másodperc alatt elmúlik. Esetenként előfordulhat kisebb, átmeneti érzékenységi reakció (pl. csalánkiütés, hányinger, nehezített légzés), aminek elhárítása érdekében bizonyos gyógyszerek adására is szükség lehet. Nagyon ritkán (25000 esetből egyszer) komolyabb szövődmény is felléphet, ezek elhárítására intézetünk felkészült.

Hasi-kismedencei vizsgálat előtt szájon át adott hígított kontrasztanyag esetenként ártalmatlan hasmenést válthat ki.

Mikor szükséges kontrasztanyag adása?

A kontrasztanyag segítségével (CT vizsgálat esetében ez jódtartalmú gyógyszernek minősülő vegyület) könnyebben láthatóvá válnak a lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, kiterjedéséről és típusáról.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy csakis a kontrasztanyagos vizsgálat adhat értékes információt állapotáról! Bizonyos esetekben pl. vesekő gyanúja esetén egy alacsony dózisú natív hasi CT vizsgálat már elegendő a klinikai kérdés válaszadására. Azt, hogy Önnek natív és/vagy kontrasztos CT vizsgálatra van szüksége, minden esetben radiológus szakorvos állapítja meg.

Kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy Ön rendelkezzen egy hónapon belüli, vesefunkciókat tartalmazó laboratóriumi lelettel.

Amennyiben cukorbeteg és metformin tartalmú gyógyszert szed, vizsgálat előtt 2 nappal már nem vehető be, vizsgálatot követő 2 napig pedig még elhagyása javasolt. Javasolt ezen idő alatt az alacsony szénhidráttartalmú étkezés.

Metformint tartalmazó gyógyszerek a következők:

Adimet, Avandamet, Eucreas, Gluformin, Huma-Metformin, Janumet, Maformin, Meforal, Meglucon, Merckformin, Merckformin-XR, Metfogamma, Metformin 1a Pharma, Metformin-Hexal, Metformin-BMS, Metformine-Teva, Metrivin, Metwin, Siofor, Stadamet, Velmetiam

A lista nem teljes időközben új gyógyszerek is forgalomba kerülhettek, kérjük, minden esetben pontosan írja fel, milyen gyógyszereket szed, hogy segítse kollégáink munkáját.

Felhívjuk pácienseink figyelmét, hogy sürgősségi vizsgálatot nem áll módunkban elvégezni! A vizsgálatok előzetes bejelentkezés alapján, rövid várakozási idővel vehetők igénybe.

A kidolgozott CT vizsgálati protokollok alapján az alábbi régiók vizsgálatait tudjuk elvégezni:

  • agykoponya
  • arckoponya
  • nyak
  • mellkas
  • has
  • medence

Magánfinanszírozott betegek CT vizsgálatát az alábbi esetekben tudjuk elvállalni:

  • a páciens rendelkezik CT vizsgálati kérőlappal (beutalóval), csak az állami vizsgálatát a hosszabb előjegyzési idő miatt nem kívánja igénybe venni
  • a páciensnek klinikusi ajánlata van CT vizsgálatra
  • klinikusi ajánlat nélkül vizsgálatot kérő páciens esetén minden esetben orvossal, lehetőleg radiológussal kell konzultálnia. Egy előzetes anamnézis felvételt követően (intézetünk CT vizsgálatkérő lapja – amelyet kitölthet saját kezűleg, helyszínen vagy e-mailben elküldve) a radiológus szakorvos részletesen felvilágosítja a vizsgálat eredményességéről illetve kockázatairól. A radiológus szakorvos visszautasíthatja a szakmai szempontból indokolatlan vizsgálatokat.

Mi a teendő, ha magánerős CT vizsgálatot szeretne kérni?

CT vizsgálatra jelentkezzen be online felületünkön, a www.scanomed.hu oldalon, ahol megtalálja a vizsgálathoz szükséges CT Vizsgálatkérő Lapot (Letölthető dokumentumok), vagy küldjön e-mailt a ct@scanomed.hu címre, és csatolja a kitöltött CT Vizsgálatkérő Lapot, vagy hívja a +36 30 248 3920-as telefonszámot, amelyen minden esetben visszahívjuk.

 

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés