Scanomed - Nukleráis medicina központok

Figyeljünk a tünetekre, tartsunk önvizsgálatot és járjunk el szűrővizsgálatokra!

 

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) 2000 óta minden év február 4-én tartják meg. Az idei év a cselekvés éve. Az év mottója pedig az „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will).

2019 tehát a cselekvés éve, ezért a Magyar Rákellenes Liga egy új kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a cselekvés fontosságára, és arra, hogy önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhetők a daganatos betegségek.

Magyarországon évente körülbelül 32-33 ezren halnak meg daganatos betegségek következtében. Itthon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak. Hazánkban a szív és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganatok a második leggyakoribb halálok. Mindeközben az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne, ha például az érintettek tudnák, hogy önvizsgálat alkalmával mire kell figyelni, és rendszeresen járnának szűrővizsgálatokra. A tömegtájékoztatás nagy figyelmet fordít arra, hogy milyen szűrővizsgálatokra kell elmenni, és milyen elváltozásokkal kell rögtön orvoshoz fordulni a betegség felismeréséhez.

Az idei világnap alkalmával kiemelt szerephez jut a primer prevenció és az egyén saját felelőssége, az önvizsgálat. Testünk általában jeleket küld, figyelmeztet arra, hogy valamilyen betegség van kialakulóban. Annak érdekében, hogy a daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, az alábbi jelekre mindenképp érdemes odafigyelnünk:

  • Anyajegyen, szemölcsön látható változások
  • Indokolatlan fogyás
  • Nem múló köhögés, rekedtség
  • Nyelési nehézségek
  • Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
  • Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
  • Szokatlan vérzés, váladékfolyás
  • Véres, szokatlan széklet, vizelet

Ha ezek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz!

Az önvizsgálatnak nagyon fontos szerepe van az egészségtudatos életben. Javasolt, hogy a nők havonta alaposan vizsgálják át melleiket, valamint férfiak és nők egyaránt vegyék szemügyre az anyajegyeiket is.

A szervezett és célzott népegészségügyi szűrővizsgálati rendszer részeként a 45-65 év közötti nők kétévenként emlőszűrésen, a 25-65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálata után 3 évenként méhnyakrákszűrésen vehetnek részt.

Vannak azonban olyan daganatos megbetegedések is, melyeket nem tudunk önvizsgálattal felfedezni, ezért rendszeresen érdemes eljárni szűrésekre.

Fontos például a méhnyakrákszűrés. Ez a betegség ugyanis korai észrevétellel és megfelelő kezeléssel gyógyítható.

2014 óta a 12 éves lányok térítésmentesen kapják a HPV elleni védőoltást a méhnyakrák megelőzésére. Az érintett korosztály 75%-a él ezzel a lehetőséggel. A sikeren felbuzdulva a kormány szándéka, hogy a védőoltást a 12 éves fiúkra is kiterjessze.

A férfiak számára urológiai szakorvosi vizsgálat szükséges, mely a prosztata-rák szűrését teszi lehetővé. A tesztek alkalmasak a prosztata általános állapotának felmérésére és több prosztata betegségre is fényt tudnak deríteni.

Negyven éves koron túl érdemes megbizonyosodni a vastagbél állapotáról, a vizsgálatot negyvenöt év felett ötévente elvégeztetni. A vastagbéldaganatok szűrésére különböző módszerek állnak rendelkezésre, melyek közül a legmegbízhatóbb a vastagbél-tükrözés.

2018 év végén elindult az 50-70 év közötti férfiak és nők kétévenkénti vastag- és végbél szűrővizsgálata, melynek részeként eddig több mint 54 ezren kaptak behívót a vizsgálatra. Hazánk úttörő módon indította el egy vizsgálat részeként az alacsony dózisú CT-vel történő tüdőszűrést a tüdőrák felismerésére. Az így történő tüdőszűrés egy most zárult nagy vizsgálatban 25 százalékkal csökkentette a tüdőrákhalálozást a tüdőszűrésen átesett betegek körében.

A betegség megelőzéséhez és gyógyításának elősegítéséhez az is hozzájárul, hogy 2019. január 1-től a női és férfi nemi szervek daganatos betegségeiben szenvedők is bekerültek az adókedvezményben részesülők körébe.

A diagnosztikai és daganatterápiás eszközök fejlesztése érdekében pedig évről évre javul a hazai egészségügyi intézmények képalkotó- és sugárterápiás eszközökkel való ellátottsága, és folyamatosan zajlik az új, innovatív daganatellenes gyógyszerek bevezetése. Mindemellett pedig fontos lépés volt a daganatos betegségek korai felfedezésének érdekében a képalkotó vizsgálatok teljesítmény-volumenkorlát mentességének lehetővé tétele is.

Legyen prioritás a megelőzés, a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a környezeti ártalmak csökkentésére való törekvés, továbbá a kockázati tényezők, köztük a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás csökkentése! Éljünk egészségtudatosan, mozogjunk rendszeresen!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés