Scanomed - Nukleráis medicina központok

Érdekességek a Karácsonyról a Föld körül

 

A karácsony a világ minden táján ugyanazt jelenti: ünnepet, békét, harmóniát, szeretetet, melyet öröm és ajándékozás fűszerez meg. A hagyományokban, szokásokban és sokszor az asztalra kerülő menüben azonban sok az eltérés. Decemberi hírlevelünkben ezek közül mutatunk be néhányat országonként.

• Betlehem

Betlehemben, Jézus születésének helyszínén, keresztények gyülekeznek a világ minden tájáról. Térdelve csókolják azt az ezüst csillagot, melyet Jézus szülőhelyeként tartanak számon.

• Németország

Míg nálunk a Jézuska, addig Németországban a Weihnachtsmann, vagyis a Télapó teszi az ajándékokat a karácsonyfa alá. December 24-én a feldíszített fát állja körül a család, a csengőszó után közösen énekelnek, majd jön az ajándékbontás. Január 6-án a gyerekek királynak öltöznek, végigjárják a környező utcákat és minden kapura felírják a királyok neveinek kezdőbetűit. Ezzel az aranyos szokással zárulnak le az ünnepek.

• Ausztrália

A Karácsony Ausztráliában rendszerint nagyon meleg, így hagyomány, hogy Melbourne-ben tízezrek gyűlnek össze, és közösen karácsonyi dalokat énekelnek, miközben mindenki kezében gyertya ég. Fenyőfa helyett a úgynevezett Christmas Bush-sal (Karácsony bokor) veszik körül magukat, mely egy ottani őshonos növény. A legtöbb helyen a Mikulás szörfön érkezik, ugyanis a legtöbben a tengerparton töltik az ünnepet, az ünnepi vacsorára pedig nem este, hanem napközben kerül sor.

• Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában nem ünneplik december 6-át, a Mikulást, viszont karácsonykor nem a Jézuska, hanem a Télapó hozza az ajándékokat. A gyerekek nagy zoknikat akasztanak ki a kandallóra szenteste, az ajándékozás pedig másnap reggel, december 25-én kezdődik. Az írek karácsonyi ünnepe két hétig tart, az ajándékokat december 25-én bontják ki, 26-án pedig a legtöbben lóversenyre mennek. Az emberek mielőtt misére indulnak, sört, whiskyt és rétest készítenek ki a Télapónak, a rénszarvasoknak pedig egy csokor sárgarépát.

• Csehország

Csehországban az étkezési szokások a legjellegzetesebbek Karácsonykor. Itt sokan böjtölnek karácsony estéjéig, és csak egy kis édes kalácsot esznek napközben, így készülnek fel a nagy esti lakomára. Ilyenkor vagy hallevest esznek, ami egyáltalán nem hasonlít a magyar halászléhez, vagy gombás gubát, ami árpagyöngyből készül.

• Olaszország

Olaszországban vidékenként változnak a karácsonyi szokások. Északon például a Télapó vagy a kis Jézus ajándékozza meg a gyerekeket, Rómában pedig a Strega Buffana nevű jó boszorkány, aki seprűnyélen közlekedik. Ami a menüt illeti, Olaszország déli részén a karácsonyi vacsora a ”Hét hal ünnepe”, amit La Vigilia-nak is neveznek. A menü ilyenkor általában csak halat vagy kagylót tartalmaz, de hét különböző félének kell lennie. A hagyomány szerint kihagyhatatlan az angolna, és természetesen halas tészták is vannak az asztalon.

• Lengyelország

A lengyelek ünnepe is hasonlít valamennyire a miénkre. Igaz, ami igaz, mi is bőséges lakomát ülünk karácsony alkalmával, a lengyelek azonban még annál is nagyobbat. 12 fogásos menüt készítenek (a 12 apostol tiszteletére), a kompótot 12-féle gyümölcsből főzik. Az ünnepi asztal mellett párosan ülnek, különben valakire szerencsétlenség vár. Karácsonyfájuk nekik is van, és karácsonyi kórusuk is, akik házról házra járva énekelnek, szerencsét kívánva azoknak, akik ajtót nyitnak nekik.

• Görögország

A görögök egyik babonája szerint állítólag gonosz manók jönnek fel a föld felszínére a mélyből, hogy az embereket bosszantsák. Ezt megelőzendő, a görögök tűzzel, illetve fényekkel tartják távol ezeket a lényeket az otthonuktól. A karácsonyi időszak náluk egyébként 12 napon keresztül tart, december 25-től január 6-ig. Különféle „bőségvarázsló” szokásaik vannak, amiket ezekben a napokban kell elvégezni, hogy a következő év szerencsés legyen és jólétben teljen.

• Mexikó

A Karácsonyt megelőző kilenc nap nagyon fontos része az ünnepnek, melyet Posadas-nak hívnak spanyolul, ami vendégfogadót jelent. Minden nap felelevenítik, ahogy Mária és József szállást keres. A Posada után ünnepelnek. A gyermekek kedvence a piñata, mely egy élénk színekkel díszített papírból vagy agyagból készített figura, tele apró játékokkal és édességgel. A piñata-t egy madzagon felkötik, a gyerekek pedig bekötött szemmel, egy bottal üthetnek rá egyet-egyet. Mikor valamelyiküknek sikerül eltörni, a játékok és cukorkák szerte-szét hullnak. Ekkor minden gyerek igyekszik minél többet összeszedni. Mexikóban a fenyőfa helyett a mikulásvirág a legnépszerűbb díszítő növény, az ajándékokat pedig a háromkirályok hozzák a gyermekeknek.

• India

Az indiai keresztények Karácsonykor banán- illetve mangó fát díszítenek, valamint kisebb méretű olajlámpákat gyújtanak meg. A családtagok megajándékozzák egymást, és jótékony célokra is áldoznak. Indiában pont ebben az időben virágzik a mikulásvirág, ezért azzal díszítik a templomaikat. India déli részén a keresztények apró agyaglámpákat helyeznek a háztetőkre és falaikra karácsonykor.

• Finnország

Bármilyen meglepő is, de a Mikulás érkezése előtt a finnek még nyugodtan szaunáznak egyet, majd este templomba és elhunyt szeretteik sírjához mennek. Finnországban nem divat kivágni a fákat, a családok inkább közösen kimennek a közeli erdőbe és ott díszítenek fel egyet. A karácsonyi menü lazac, sajtleves, sült rénszarvas, desszertként pedig tejszínes szilvakrém.

• Kína

A keresztény családok gyermekei színes papírból illetve virágokból készített díszekkel, égőkkel ékesítik a fákat. Harisnyákat akasztanak rá és oda várják az ajándékot. A kínai karácsonyfákat „a Fény Fái”-nak nevezik. A Mikulást Dun Cse Lao-nak hívják, mely szó szerint „Karácsony Öreg Apó”-t jelent.

A nem-keresztény kínaiak ezt az időszakot Tavaszi fesztiválnak hívják, és ők is finom ételekkel ünnepelnek, valamint az ősök tiszteletét tartják szem előtt. A gyermekekre helyezik itt is hangsúlyt, ruhákat és játékokat kapnak, valamint tűzijátékot néznek.

• Japán

Csak egy százalékuk hisz Krisztusban, ennek ellenére az emberek örökzöldekkel dekorálják otthonaikat, az üzleteiket, és meg is ajándékozzák egymást. Egy buddhista szerzetes Hotei-osho az ottani Mikulás figura. Minden házba visz ajándékot, hátul is van szeme, ezért a gyerekek kifogástalanul viselkednek. A keresztény japánoknál nem a családi együttlétről szól az ünnep, inkább jótékonykodnak ilyenkor, például elmennek beteget látogatni egy kórházba.

 

Kedves Olvasóink!

A karácsony a szeretet és a csodák hónapja. Ez bár egy közhely, de gyakran hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. A valóságos törődés és szeretet helyett mindig csak a karácsonyi rutinok és az ajándékok, és a vásárlósdiban meg az ajándékozósdiban nem vesszük eléggé észre a csodákat.

De ne legyen így!

Ne feledjük, hogy nemsokára karácsony lesz! Szép, meleg, barátságos kis ünnep, az esztendő legszebb napja, amelyen, ha még olyan fásulttá és érzéketlenné is tesz minket a hétköznapok szürke melankóliája, most engedjünk fel, legyünk vidámak, derűs lelkűek és tréfakedvelők, a karácsony hangulata ülje meg a lelkünket, s a barátságos szobák melengető mélyén felgyúló pici gyertyák fénye mellett áldozzunk az otthon és a családi szeretet szellemének!

2018 decemberi hir2 2

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés