Scanomed - Nukleráis medicina központok

Melyik a legegészségesebb bor és mire van jó hatással?

 

Azzal bizonyára nem mondunk újdonságot, hogy a mértékletes borfogyasztásnak vannak kedvező egészségügyi hatásai, de vajon van különbség az egyes borfajták között?

Télen egy testes vörösbor, nyáron egy pezsgő, üde gyümölcsös rozé vagy fehérbor a kedélyünket mindenképp jobbá teszi. De melyik a legjobb közülük?

Tényleg megállja a helyét, hogy a vörösbor hosszú távon jót tesz nekünk? És ha egészséges, mennyire számít, hogy milyen fajtát választunk? A kérdés kapcsán az elmúlt években több kutatás is készült.

Létezik egy érdekes jelenség, az úgynevezett „francia paradoxon”, amelynek lényege, hogy a franciák, akik alapvetően rengeteg vörösbort isznak, míg étkezésük általában telített zsírokban gazdag, az egy főre jutó szívbetegségek számát tekintve világviszonylatban mégis alacsony számokkal rendelkeznek. Sőt a lakosok várható élettartama itt a legmagasabb. Hasonló megfigyeléseket egyébként Olaszországban is tapasztaltak, ez az ún. „olasz-paradoxon”. Ennek persze számos oka lehet, de a tény a kutatókat arra ösztönözte, hogy megvizsgálják a rendszeres borfogyasztókat, és a bor egészségre gyakorolt, hosszú távú pozitív hatásait.

A legtöbb tanulmány a vörösborban lévő antioxidánsokban látja a titok nyitját, melyek arról híresek, hogy megvédik szervezetünket a sejtkárosodástól. Az antioxidánsok afféle testőrök, akiknek az a dolguk, hogy megakadályozzák, hogy a mérgező anyagok lerohanják az értékes sejteket. Közéjük tartoznak a flavonoidok is, amik sötét, bordó árnyalatú színt kölcsönöznek a vörösbornak. A flavonoidok a szőlő héjában találhatóak, és a szőlő öregedésének meggátlását szolgálják. Az emberi testre is ilyen módon hat, ám fontos, hogy csak akkor fejti ki a hatását, ha megfelelő mennyiségű E-vitamin található a szervezetünkben. Érdemes tehát sok halat, olívaolajat és zöldséget fogyasztani az esti bor mellé!

Az antioxidáns tartalom mellett pedig azt is kijelenthetjük, hogy a vörösbor fogyasztásának vannak más egészségügyi, főként a szív- és érrendszerre ható előnyei is. Emellett a kutatások szerint a flavonoidokban gazdag vörösbor van a legjobb hatással az egészségünkre, hiszen a flavonoidok tele vannak antioxidánsokkal, melyek segítenek az allergia, a vírusok és a rákkeltő anyagokkal szemben is. A bor kis mennyiségben növeli a jó koleszterinek szintjét is.

Az antioxidánsok pontos mennyiségét nehéz meghatározni, mivel eltérések még két azonos évjáratból származó palacknál is lehetnek. Van azonban pár tényező, ami segíthet a megfelelő bor kiválasztásában. A döntésnél érdemes figyelembe venni, hogy minél újabb egy bor, annál több benne az antioxidáns. Ugyanakkor a borok egészségügyi hatásának vizsgálatakor figyelembe kell venni az ital kalória- és alkoholtartalmát is. Tehát lehetőleg olyat keressünk, ami antioxidánsokban gazdag, viszont nincs benne tonnányi kalória, nem túl magas az alkoholtartalma és nem is túl régi. A szakértők szerint Pinot Noir ebből a megközelítésből remek választás: nem túl erős, nincs benne rengeteg kalória, viszont gazdag antioxidánsokban – mindenesetre arról is győződjünk meg, hogy viszonylag fiatal bort emeljünk le a polcról.

A legmagasabb flavonoid és antioxidáns koncentrációja a Pinot Noir mellett még a Cabernet Sauvignon és a Petit Syrah borfajtáknak van. Más vörösborok, mint a Merlot, kisebb flavonoid-koncentrációval rendelkeznek, de még így is magasabb az antioxidáns-tartalmuk, mint a legtöbb fehérbornak. A mértéktelen fogyasztás azonban ezekből sem ajánlott, hiszen pont az ellenkezőjét érhetjük el vele annak, mint amit szeretnénk.

A túlzásba vitt borfogyasztás esetén pedig a negatívumok túlsúlyba kerülnek a lehetséges előnyökkel szemben. Többek között megnöveli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, károsítja, gyengíti az immunrendszert, kedvezőtlenül befolyásolja az alvási szokásokat és számos más területen is ártalmas lehet általános egészségi állapotunkra. Éppen ezért kell nagyon odafigyelnünk a bor fajtáján és minőségén túl a fogyasztásunk mennyiségére is.

Paracelsus, a híres XV. századi orvos és polihisztor találóan így fogalmaz: „A bor étel, gyógyszer és méreg egyben - csak adagolás kérdése a dolog". A vörösbor nem csodaszer; de ha ésszel fogyasztjuk – a kellemes élmény mellett – segíthet egészségünk megőrzésében is.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés