Scanomed - Nukleráis medicina központok

Ezek az élelmiszerek módosíthatják a gyógyszerek hatásait

 

Vannak ételek, melyek hatással vannak a gyógyszerek felszívódására, vagy épp kölcsönhatásba lépnek velük. Gyógyszeres kezelés alatt sokszor akaratlanul követünk el olyan hibákat, amelyek nem kívánt mellékhatásokat idézhetnek elő, vagy akár teljes mértékben hatástalanítják az orvosságot.

Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos gyógyszerek hatását. Ugyanakkor bizonyos szereket csak éhgyomorra szabad bevenni a megfelelő felszívódás miatt, míg másokat épp ellenkezőleg, sosem éhnyomorra, például a gyomor védelme miatt.

Az ismeretes például, hogy az alkohol fogyasztása a legtöbb gyógyszer szedése alatt ellenjavallt, ám ki gondolná, hogy az amúgy egészségesnek mondott tej és joghurt, csökkenti egyes antibiotikumok hatékonyságát. Ha pedig például a tablettát grapefruitlével hajtjuk le vagy a vérnyomáscsökkentőt édesgyökérrel "fogyasztjuk", megváltoztathatjuk a gyógyszerek hatását. A következmények veszélyesek lehetnek.

Az ilyen eseteket és élelmiszereket szedtük most csokorba.

Grapefruit

A grapefruitban olyan vegyületek vannak, melyek befolyásolják a szervezet gyógyszerek lebontásáért felelős enzimrendszerét, minek hatására a gyógyszer nem bomlik le megfelelően, így felhalmozódhat a testben, károkat okozva akár a májban, a vesében. Ez különösen szívbetegségekre, daganatos betegségekre és magas koleszterinre szedett gyógyszereknél jelent problémát.

Tejtermékek

Az antibiotikumok hatóanyagai reakcióba lépnek a tejjel, joghurttal, túróval, vagy sajttal, és az így keletkezett anyagnak esélye sincs, hogy felszívódjon. Az antibiotikumok mellett, a csontképzés érdekében szedett fluoridok sem működnek tejtermék fogyasztása mellett. A szakemberek ajánlása szerint antibiotikumok, fluoridok és biofoszfonátok szedése kizárólag vízzel történjen, s ezután legalább két órának kell eltelnie addig, amíg tejterméket is fogyaszthatunk.

Vitaminok

Nem szabad egy időben vitaminokat és ásványi anyagokat szedni gyógyszerekkel, ezek ugyanis gátolhatják felszívódásukat, ezáltal pedig csökkenthetik a hatást. Savlekötők esetén erre különösen fontos figyelni, de például a pajzsmirigygyógyszer hatását is befolyásolhatja, ha kalcium- vagy jódtartalmú étrend-kiegészítővel vesszük be együtt.

Koffein

A gyulladások idején szedett antibiotikumok, teljesen összeférhetetlenek a koffeintartalmú italokkal. Az antibiotikum ugyanis gátolja a koffein feldolgozását, s ennek eredményeképpen idegesség, erős szívdobogás, illetve alvászavarok szerepelhetnek a következmények listáján. A koffein emellett doppingszerűen hat a fájdalomcsillapító készítményekre is.

Alkohol

A gyógyszerszedés mellett nem szabad alkoholt fogyasztani. Kifejezetten tilos alkoholt inni nyugtatók, altatók és antidepresszáns szerek használata mellett, felerősítheti ugyanis a hatásukat, ami a fáradtság és szédülés tünetének megjelenése mellett akár még a légzőközpontot is lebéníthatja. A szeszesitalok emellett a gyógyszerek felszívódását gátolhatják is: amíg a szervezet azzal van elfoglalva, hogy a megivott alkoholt feldolgozza, nincs energiája a gyógyszer hatóanyagának feldolgozására, ennél fogva a gyógyszer csak lényegesen később fejtheti ki hatását.

K-vitamin

A K-vitamin antagonista (ellentétes hatású) típusú véralvadásgátlók hatását csökkentik a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek, ami egészségi kockázatokat jelent. Ilyen hatású gyógyszer szedése mellett kerülendő a brokkoli, a saláta, a karfiol, a spárga, a spenót, a bab, a lencse, valamint a tojás sárgáját tartalmazó ételek és a zsíros tejtermékek fogyasztása.

Antidepresszánsok: vigyázat a hisztaminnal és a thyraminnal

Depresszió esetén gyakran MAO-gátlókat (monoaminooxidáz-gátlók) alkalmaznak hangulatjavítóként. Mivel ez a hatóanyag bizonyos biogén aminok (pl. hisztamin vagy thyramin) lebomlását gátolja, ajánlatos óvatosnak lenni egyes élelmiszerek fogyasztásával. Ha ezekben az anyagokban gazdag élelmiszereket fogyasztunk, a gyógyszerkölcsönhatás miatt megemelkedhet a vérnyomásunk, migrénes fejfájás vagy allergiás reakció léphet fel. Sok amint tartalmaz a savanyú káposzta, a szalámi, a kolbász és a sonkafélék, a sós, ecetes lébe elrakott hal (ruszli), az érett és penészes sajtok (camembert) és a vörösbor. MAO-gátlók szedése esetén lehetőleg friss, nem érlelt termékeket vásároljunk (sajtok, húsok, halak).

Végezetül néhány egyszerű alapszabály: minden orvosság esetén beszedés előtt alaposan olvassuk végig a mellékelt tájékoztatót, és szigorúan tartsuk be az adagolásra vonatkozó előírásokat (éhgyomorra, sok folyadékkal, étkezés közben stb.). Mivel ezek nem mindig egyértelműek, a kiemelt szövegben adunk néhány kapaszkodót az értelmezésükhöz:

  • „Éhgyomorra” azt jelenti, hogy a gyógyszert 30-60 perccel étkezés előtt kell bevenni.
  • „Étkezés közben”: a gyógyszert az étkezés befejezése után legfeljebb 5 perccel kell bevenni.
  • „Étkezés után”: ez azt jelenti, hogy étkezés után legalább fél órát, vagy inkább egy egész órát kell várnunk, mielőtt beszednénk a gyógyszert.

 

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés